Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Piet W. - de cokecrimineel die op de foto ging met Willem-Alexander en Máxima

Piet W. - de cokecrimineel die op de foto ging met Willem-Alexander en Máxima

Uit de editie van 30 maart 2022: Begin deze maand werd het voortvluchtige cocaïnekopstuk Piet W. in de boeien geslagen op Aruba. Wie is de Nederlandse topcrimineel die ooit gezellig op de foto ging met het prinselijk paar en banden zou hebben met Desi Bouterse, Ronnie Brunswijk én Quincy Promes?

Er is genoeg reden om even stil te staan bij Siegfried W., in de wandeling Piet, nu 53 jaar, van Surinaamse afkomst maar in Nederland geboren. Het was tot zijn arrestatie op Aruba al geruime tijd stil rond deze drugsbaron, die ooit wel degelijk voor nationale ophef zorgde: in april 2012 ging er een foto rond van hem, vrolijk lachend, met aan zijn rechterschouder Máxima, dan kroonprins Willem- Alexander en daar weer naast drie blije vrienden. Die foto was genomen in 2010 kort na de voor Nederland ongelukkig verlopen finale van het WK voetbal in het Soccer City Stadium in Johannesburg.

Overigens had GeenStijl dezelfde foto al op 16 juli 2010 online gezet, ook al lijkt het er niet op dat de mannen en vrouwen achter dit brutale rechtse medium toen wisten dat het hier om minstens één zware crimineel ging. ‘Maar wie zijn het?’ stond erboven. Bezoekers van de site mochten kiezen. A: Surinaamse afvaardiging van de Rijksvoorlichtingsdienst, B: Lokale vuvuzelaverkopers, C: Potige neefjes van Nigel de Jong, D: Vergeten bastaardkinderen van Benno L., E: Anders, namelijk... Eronder 549 reacties in de trant van ‘Het is de cover van Interracial Gangbang Party #8’. Hoe dan ook: het is wonderlijk. Hoe kon dit gezelschap elkaar vinden? Piet W. is in 2010 nog relatief onbekend, het Oranje-paar weet logischerwijze niet wie hij is. Willem-Alexander en Máxima zijn dan bovendien nog geen koningskoppel en dus een heel stuk toegankelijker dan nu. De heren die hen in de catacomben aanspreken zijn goed gekleed, overhempje onder chique trui, dus waarom niet even op de foto? Aan de andere kant, ze staan er met z’n zessen wel erg intiem bij. Ondanks al die veiligheidsmensen in de buurt. Internationale opsporingsdiensten hebben Piet W. in 2010 trouwens al in het vizier. Die zijn naar verluidt dan ook niet heel blij met het vrolijke kiekje.

Het schijnt dat Piet W. de foto in binnen- en buitenland aan vrienden in het criminele milieu heeft laten zien, ‘trots als een pauw’, zo valt te lezen in De Telegraaf. Volgens de krant zou Piet W. anno 2010 relaties hebben tot in de allerhoogste kringen en kon hij daardoor die avond ongehinderd doordringen tot bij het met oranje sjaals uitgeruste prinselijk paar.

Piet W. was een graag geziene gast in voetbalstadions. 3 april 2012. Messi scoort tegen AC Milan, Piet W. wordt ingerekend in de skybox.

Niet verwonderlijk is dat Piet W. ook vijanden heeft. Een van hen heet August Adjoeba, ook een drugscrimineel, met wie hij hevig in de clinch is geraakt na een mislukte deal. Adjoeba wordt op 11 augustus 2008 omgelegd in Amsterdam-Buitenveldert. Wie de opdrachtgever is, is nooit zeker geworden; Adjoeba was verwikkeld in talloze conflicten.

Link met Bouterse

In 2010 loopt in Rotterdam voor Piet de boel in de soep, al weet hij dat zelf vermoedelijk niet. In de haven treft de douane 1100 kilo cocaïne aan, verstopt in een container met whisky. Justitie geeft in het kader van Tidore toestemming voor telefoontaps. Het verhaal gaat dat Piet W. zelfs in zijn vliegtuigstoel is afgeluisterd. Vanuit een huis in Amsterdam voert hij onder meer gesprekken met ‘corrupte contacten in de bovenwereld’. Hij noemt ook herhaaldelijk de naam ‘Bouta’, een benaming voor de toenmalige president van Suriname, de beruchte Desi Bouterse, beschuldigd van een rol in de internationale drugshandel en vervolgd als de initiator van de decembermoorden van 1982.

Het is zeker denkbaar dat Piet W. het inderdaad over het staatshoofd heeft, aangezien hij dik bevriend is met diens zoon Dino. Deze leidt in die periode een antiterreureenheid in Paramaribo. In 2013 wordt hij gearresteerd in Panama en aan de Verenigde Staten uitgeleverd. Hij zit daar een lange gevangenisstraf uit. Vanaf 3 april 2012 zal Piet W. zijn zestig telefoons en de callgirls deerlijk gemist hebben. Hij moet wachten, in het huis van bewaring uiteraard, tot eindelijk zijn proces begint. In Rotterdam eist de officier van justitie in februari 2014 negen jaar gevangenisstraf, hij krijgt er zeven toebedeeld.

11 augustus 2008. August Adjoeba wordt geliquideerd.

Hij gaat in hoger beroep, maar dat zal nooit dienen; Piet W. keert niet terug van een kort verlof, en vlucht naar Paramaribo. Via zijn advocaat Adam Doesburg, gevestigd in Breda, laat hij in 2020 het hoger beroep intrekken. Kort verlof...? Ja inderdaad, de drugsbaron die betrokken was bij grootschalige cocaïnetransporten en andere duistere praktijken zoals hoogstwaarschijnlijk omkoping (‘corrupte contacten in de bovenwereld’) en misschien erger, mag in 2018 de gevangenis verlaten als hij plechtig belooft op een afgesproken dag terug te komen. Het is bekend dat Piet een vriendelijke, charmante man is die mensen kan inpalmen en naar zijn hand zetten. Hij zal tijdens zijn detentie op de beslissers ongetwijfeld een prettige indruk gemaakt hebben, net als die late avond van 11 juli 2010 op Willem- Alexander en Máxima.

Desi Bouterse. In 2013 wordt Dino Bouterse geboeid op transport gezet naar New York.

Doorzeefde Hyundai

Nu zijn criminelen net mensen, er wordt wat afgekletst, en veel van de verhalen die de ronde doen hebben iets te maken met of zijn geïnspireerd door de waarheid. Volgens de goed ingevoerde misdaadjournalisten Paul Vugts en Wouter Laumans – zij werken voor Het Parool – zeggen bronnen in criminele milieus dat twee Amsterdamse criminelen in september 2019 zijn geliquideerd omdat ze samen met anderen een partij van 400 kilo cocaïne hebben geript van de organisatie van Piet W. De partij is door de douane gekomen, maar de ontvangers hebben de spullen te gelde gemaakt zonder de eigenaar daarvan in kennis te stellen.

Beetje dom, zou je zeggen. De ene heet Genciël ‘Genna’ Feller (23). In Almere is hij een maand eerder al aan een aanslag ontkomen waarbij acht kogels op hem afgevuurd worden. Met drie ervan nog in zijn lijf vlucht hij naar Curaçao. Daar, in Willemstad, krijgt hij er nog een paar bij: de Hyundai waarin hij zit wordt doorzeefd, een demonstratieve afrekening dus. De ander is voormalig profvoetballer Kelvin Maynard (32), die er op de Langbroekdreef in Amsterdam- Zuidoost aan moet geloven. Hij speelde ooit onder meer voor FC Volendam en FC Emmen en was bezig met een hbo-opleiding die hij bijna had afgerond. Bij de ripdeal door – onder anderen – Feller en Maynard ging het om een straatwaarde van heel wat miljoenen. Je begint dan toch voorzichtig te denken aan Piet W. als opdrachtgever, zeker omdat deze volgens verhalen heeft geroepen dat hij iedereen zal ‘afknallen’ die van de opbrengst van de 400 kilo profijt gaat trekken. En dat Feller en Manyard opeens veel geld blijken te hebben is algemeen bekend; zo circuleert er een foto van Maynard waarop hij een dik pakket bankbiljetten omhooghoudt.

Veelzeggend genoeg voelt Piet W. himself, vanuit zijn toevluchtsoord Suriname, zich geroepen op de geruchten te reageren. Hij onderhoudt klaarblijkelijk rechtstreekse contacten met Breda, want advocaat Doesburg, die uiteraard de verblijfplaats van een cliënt geheim mag houden, laat weten: “Mijn cliënt ontkent iedere betrokkenheid bij deze zaken en hij maakt zich zorgen over consequenties die dit soort ongefundeerde berichten voor hem en zijn naasten kunnen hebben.”

In Willemstad wordt Genna Feller doorzeefd.

Link met Promes

Zeker is niets, maar de conclusie lijkt te zijn dat Piet W. nadat hij zijn verlof een tikje had opgerekt, in Suriname niet werkeloos op de sofa is gaan zitten. Hij heeft zijn activiteiten ruimschoots herstart. En zoals in de succesvolle jaren tot zijn arrestatie in 2012 houdt hij veilige afstand tot zijn ‘product’.

In een loods in Antwerpen treft de Belgische Federale Recherche in april 2020 een partij cocaïne aan van 4100 kilo; dat is veel, want de straatwaarde is een slordige 200 miljoen euro. De partij was aangekomen in een container met vis. Opvallend: de recherche wist dat de lading eraan zat te komen. Er volgen veertien arrestaties van lieden die deels in Amsterdam- Zuidoost wonen. Zij behoren tot een organisatie die drugsimporten regelt en de spullen verder distribueert, liefst in samenwerking met de verzenders.

Curieus genoeg is onlangs aan het licht gekomen dat voormalig voetbalinternational en ex-Ajacied Quincy Promes en familieleden verdachten zijn in het onderzoek naar dit onderschepte coketransport; Promes zou een van de financiers zijn geweest, en daarmee ‘lid van een criminele organisatie’. Volgens bronnen is het bewijs ‘belastend’, meldt het AD.

De in Antwerpen onderschepte coke die wordt gelinkt aan Piet W. en Quincy Promes.

Zo is er dus wellicht een connectie tussen Quincy Promes en Piet W. Immers: “Piet W. wordt ook genoemd als één van de verzenders,” schrijft Het Parool op 2 maart jongsleden, verwijzend naar deze onderschepping. ‘Wordt genoemd’, wie noemt hem dan? Dat is lekker vaag, wat ook wel weer logisch is gezien de mores in dit milieu. Dat onze Piet goede relaties heeft is in elk geval wel duidelijk, want in 2018 kan hij ongestoord naar Suriname reizen, waar hij vervolgens naar zeggen zijn vroegere luxeleven heeft voortgezet. Daarvan was ook het Nederlandse Openbaar Ministerie op de hoogte en je kunt je dan ook afvragen welke pogingen er bij de Surinaamse autoriteiten zijn gedaan om de man te laten uitleveren. Het lijkt erop dat de lokale justitieautoriteiten zorgvuldig de andere kant uit keken.

Echt onzichtbaar is Piet W. in zijn Surinaamse jaren namelijk bepaald niet, en zo is zijn karakter ook niet; op foto’s oogt hij als een gezellige man, dol op de lens. Hij financiert de voetbalclub SV Notch, die in de hoogste klasse uitkomt. Ook heeft hij goede banden met Ronnie Brunswijk, een man met een dubieuze reputatie als onder meer jungleterrorist en veroordeeld drugssmokkelaar, maar wel sinds juli 2020 vicepresident van het land. Hij zou om te voorkomen dat het toch tot een uitlevering zou komen, hebben geprobeerd Nederlander Piet W. de Surinaamse nationaliteit te verlenen, maar dat heeft president Chandrikapersad Santokhi hoogstpersoonlijk voorkomen. Dit zou dan weer hebben geleid tot spanningen binnen de Surinaamse coalitieregering.

Uitgeleverd

Van nature heeft Piet duidelijk last van een neiging tot overmoed. Op woensdag 2 maart jongstleden reisde hij met een vals Surinaams paspoort naar Aruba. Dat is, als bekend, een zelfstandig land maar wel binnen het Koninkrijk der Nederlanden, net als Curaçao en Sint Maarten. Daarmee nam hij een behoorlijk risico. In Nederland had FASTNL, een team binnen de Landelijke Eenheid van de politie dat zich toelegt op het inrekenen van voortvluchtigen, informatie gekregen dat de belangrijke drugsbaas dit snoepreisje ging maken. Daarbij zou er samenwerking zijn geweest met de Amerikaanse DEA (Drug Enforcement Administration).

Het OM stelde zich in verbinding met de collega’s op Aruba en die bereidden bij de paspoortcontrole op Aeropuerto Internacional Reina Beatrix Siegfried ‘Piet’ W. een warm welkom. De uitlevering heeft half maart al plaatsgevonden; waar hij gevangen zit is onduidelijk. De man zal in Nederland in elk geval nog drie jaar gevangenisstraf moeten uitzitten, maar het laat zich aanzien dat er inmiddels best wel wat meer tegen hem aan te voeren is. Zo is justitie kennelijk nog bezig met onderzoek naar het in april 2019 in Antwerpen onderschepte grootscheepse drugstransport.

Het is te hopen dat Piets in Suriname achtergebleven secondanten inmiddels een goede bestemming weten voor zijn imposante verzameling telefoons.

Criminelen in de Arena

Niet alleen koning Willem-Alexander heeft bekend fan van Ajax te zijn, ook menig crimineel voelt zich aangetrokken tot de club uit Amsterdam-Oost. We kennen natuurlijk Martin van de Pol, alias Polletje, meervoudig moordenaar en drugshandelaar en in maart 2021 geliquideerd. Hij was F-side-hooligan van het eerste uur. Van Piet W. is bekend dat hij het spel van Ajax kon waarderen, al was Barcelona dan zijn favoriete club.

Ook Willem Holleeder en Cor van Hout, ‘bloedgabbers’ totdat ze het niet meer waren, zaten geregeld op de tribune bij Ajax. Of Sam Klepper en John Mieremet ooit op de tribune hebben gezeten is onbekend, maar na de veldslag in 1997 tussen Ajaxen Feyenoord-hooligans waarbij Carlo Picornie om het leven kwam boden de twee ‘een kist kalasjnikovs’ aan aan leden van de F-side (bron: Bas van Hout). Dat doet vermoeden dat de twee topcriminelen, beiden later geliquideerd, het Ajax-bloed door d’aderen hadden stromen. Overigens weigerden de F-siders de AK-47’s beleefd.

Misdaad
  • ANP, Google Street View, Karel Donk, OM, Politie Antwerpen, Pro Shots, Sopa, U.S. District Attorney