Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De voetbalcommentator, al decennialang voer voor discussie

In kroegen, huiskamers, whatsapp-groepen en op voetbalfora is het niet zelden de commentator die voor discussie zorgt. Het verloop van de wedstrijd is hier meestal debet aan omdat de kijkers hun frustratie op iets anders willen botvieren dan de dolende spelers op het veld. De voetbalcommentator is degene die deels de toon zet. Een aantal bekende stemmen waarover de meningen na al die jaren nog steeds verdeeld zijn.

Voetbalcommentator

Voorspellingen

Zelfs de bescheiden toon van Jeroen Grueter wekt bij sommige voetbalfans irritatie op. Grueter doceert zijn informatiestroom, verheft zijn stem op de juiste momenten en is bovendien kundig en doet geen wilde prognoses. Er zijn collega's die een wedstrijd met 2-0 bij rust al beslist noemen. Voorspellingen kunnen ze beter aan anderen overlaten. Lees hier meer over voetbalwedden en de winstkansen per wedstrijd, zorgvuldig berekend door de bookmakers.

Iconische vreugde uitbarsting

In spelletjes en quizzen wordt het fragment nog vaak herhaald, en oudere voetbalfans weten niet wat nu beroemder werd: de fabuleuze goal van Dennis Bergkamp tegen Argentinië in 1998, of de hysterie van Jack van Gelder waarbij het gegil van Martien Meiland verbleekt. Meer dan tien keer schreeuwt Van Gelder de naam van de doelpuntenmaker. Het radiocommentaar werd gehoord in veel huiskamers en kroegen, waar het scherm doorgaans op 'mute' stond omdat Langs de Lijn de voorkeur kreeg boven de dienstdoende NOS-verslaggever. Critici zoals Nico Dijkshoorn en Johan Derksen vinden de iconische vreugde uitbarsting nog steeds overdreven.

Brandstapel

De commentator die waarschijnlijk de meeste kritiek kreeg is de afgezwaaide Evert ten Napel. "Evert ten Napel op de brandstapel", werd er zelfs geopperd. Maar de afgezwaaide taalkunstenaar is ook verantwoordelijk voor zijn beroemde "Het Volksparkstadion is van Oranje!" in 1988. Ten Napel staat bekend om zijn bevlogen, fantasierijke commentaren. Hij wond zich op over al te correcte scheidsrechters ("Deze Pietlut heeft er helemaal NIETS van begrepen!") en richtte zich graag tot de spelers in de gebiedende wijs: "Doe dat nou niet jongen", of "Ja, probeer maar!"

Vuurtoren kopt

In de jaren '80 waren er wel meer culthelden achter de microfoon te vinden. Harry Vermeegen trad incidenteel op, maar was erg partijdig (Ajax-Olympiakos Piraeus in 1986). Hugo Walker zal voor eeuwig herinnerd worden als de man van "Komt dat schoooot!" en de Vlaming Rik de Saedeleer was ook in Nederland populair. Er was geen woke-cultuur, dus ook geen ophef over het benoemen van lange, roodharige spelers zoals John van Loen. "Vuurtoren kopt... vuurtoren mist".

De aardappelsalade van Sierd de Vos

Een liedje zingen als PSV een pingel mist tegen Atlético Madrid, ietwat te veel enthousiasme bij een vechtpartij, de liefhebber neemt het op de koop toe van clown Sierd de Vos. Tijdens het huzarenstukje Real Madrid-Ajax dankt hij de moeders van Hakim Ziyech en David Neres dat ze die spelers gebaard hebben, en bij de 1-4 van Lasse Schöne refereert hij aan de toen nog dubbel tellende uitdoelpunten: "Nu moet Real er honderd maken!" Ongevraagd krijgen kijkers horecatips en gaat El Sierd bijvoorbeeld uitgebreid in op het menu van een tapasbar in Valencia. Doelpunten komen hem op die momenten eigenlijk slecht uit: "Kroketjes met geitenkaas... Een vegetarische burger met zoete compote... Aardappelsalade... En die zit erin!"

Sport
  • Pexels, jeshoots.com