Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Campingbaas Cees Engel van Fort Oranje overleden

Cees Engel, de “huisjesmelker van Rotterdam”, camping-eigenaar van het beruchte Fort Oranje en vader van Willem Engel is overleden. Dit meldt jurist Jeroen Pols, die Engel regelmatig bijstond tijdens verschillende rechtszaken. De laatste jaren werkt Pols samen met Cees’ zoon Willem, als jurist van de actiegroep Viruswaarheid.

Cees Engel

Jeroen Pols bracht het nieuws gisteravond naar buiten via zijn social media. “Na tientallen jaren strijden tegen een rancuneuze overheid is Cees Engel overleden. Een bijzonder mens die stond voor rechtvaardigheid en een wetenschapper in hart en nieren. De strijd om Fort Oranje gaat door”, schrijft de jurist in zijn bericht.

Cees Engel is de vader van Willem Engel. De appel lijkt in dit geval niet ver van de boom te zijn gevallen, want ook vader Cees kwam veelvuldig in het nieuws vanwege zijn verzet tegen de overheid.

Cees was de eigenaar van Fort Oranje, de beruchte camping waar we in het verleden meerdere malen over schreven. Fort Oranje stond bekend vanwege de slechte omstandigheden voor bewoners. Het gedoe rondom de camping leidde zelfs tot een serie op tv-zender SBS.

Hoewel Fort Oranje te boek stond als een familiecamping, was lekker ontspannen vakantievieren er vaak niet bij. Stacaravans die in lichterlaaie vlogen (tussen 2012 en 2015 brak er 8 keer brand uit op de camping), steekpartijen, Hongaren die met stokken werden geslagen en gedwongen werden om papier te eten, bedreigingen, vuurwapengeweld. Al met al moest de politie regelmatig over de vloer komen. Zij registreerden alleen al tussen 2014 en 2017 ongeveer 500 incidenten op het terrein van de camping, variërend van diefstal, geweld en drugs tot prostitutie en brandstichting.

In 2017 werd het beheer van de camping overgenomen door de gemeente Zundert. Cees deed verschillende (tevergeefse) pogingen om het beheer terug in handen te krijgen. Volgens hem had de gemeente misbruik gemaakt van hun bevoegdheden. De uiteindelijke conclusie van dit juridische proces volgde vorig jaar pas: de bestuursrechter oordeelde dat de gemeente de camping terecht had gesloten.

De campingbaas was geen fan van de overheid. Dit gaf hij zijn zoon Willem dan ook mee. In een interview met Rijnmond in 2020 gaf hij aan wel paralellen te zien tussen zijn confrontaties met de overheid en die van zijn zoon. “Ik heb hem gewaarschuwd: het zijn allemaal boeven van de overheid. Leugenaars en bedriegers”, zei hij toen.

Cees Engel werd 78 jaar. Hij was opgeleid als biochemicus en verdiende zijn geld als pandjesbaas. Ondanks zijn vastgoedmiljoenen, stond Cees bekend om zijn sobere levensstijl. Het is niet bekend waaraan hij is overleden.