Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Slaan, steken, schieten (longread)

Na een aantal knokpartijen en een steekpartij op camping Fort Oranje eindigt een vete tussen Roemeense criminelen in West-Brabant in een koelbloedige moord. Een reconstructie van een conflict in het Roemeense milieu.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Het is 28 juni 2017. De politie krijgt rond 04.20 uur een melding dat er auto’s in brand staan bij een woning aan de Bredaseweg in het Brabantse Chaam. Op de oprit van de hoekwoning ligt het lichaam van een man, zo meldt de vrouwelijke beller. Met die informatie op zak rukken de hulpdiensten uit. De ambulancebroeders zijn als eerste ter plaatse en zien een kale man op z’n buik op de oprit liggen. Hij beweegt niet meer. Onder een been van het slachtoffer ligt een plastic flesje met benzine. De dop van de fles zit in zijn broekzak en naast het lichaam ligt een aansteker. Voor het huis staat een Mercedes met Bulgaars kenteken. Onderzoek wijst uit dat het slachtoffer de 38-jarige Roemeen Florin Tabarcea is. Hij staat op dat moment ingeschreven op een adres in Roosendaal. Tabarcea blijkt te zijn vermoord. Hij heeft een schotwond in zijn hoofd.

Eén kogel was genoeg

In en rond de woning lopen vijf mannen en een jonge vrouw rond. Iedereen wordt aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. De vijf mannen, in de leeftijd van 22 jaar tot 54 jaar oud, hebben de Roemeense nationaliteit. Het zijn arbeidsmigranten. De politie treft binnen in de woning ook nog een baby en een 8-jarige meisje aan. Zij worden overgedragen aan jeugdzorg. In de berging aan de achterzijde van de woning vindt de politie in een houten kist een vuurwapen en een geluidsdemper. Een van de aangehouden mannen is de 37-jarige Bogdan M. Op 4 juli 2017, bijna een week na de moord, legt M. een bekennende verklaring af bij de rechter-commissaris. Zelfs zijn advocaat is daar op dat moment door verrast. Nog diezelfde avond wordt hij door de politie gehoord en ook daar zit M. op de praatstoel. Hij heeft Florin Tabarcea met één kogel door het hoofd uit het leven geschoten. De vier andere verdachten zijn eerder al vrijgelaten.

De verklaring die Bogdan M. bij de politie aflegt is helder; hij heeft uit zelfverdediging geschoten. Volgens M. is het volgende gebeurd. In de nacht van dinsdag 27 op woensdag 28 juni ligt hij, net als zijn medebewoners, in zijn woning aan de Bredaseweg te slapen. Na 4 uur ’s nachts worden ze wakker van een brand- en benzinelucht. Ze zien op de oprit twee auto’s in brand staan en slaan meteen alarm. Als M. naar eigen zeggen door zijn slaapkamerraam op de eerste verdieping naar buiten kijkt, ziet hij iemand op de oprit staan. Volgens M. ziet hij op dat moment alleen dat de man kaal is. Het is immers donker buiten. Volgens M. rommelt de kale man wat bij de voordeur waardoor M. denkt dat misschien wel de hele woning in brand wordt gestoken. Of in ieder geval alle uitgangen van de woning, zodat vluchten voor een mogelijke vlammenzee lastig wordt. M. denkt niet lang na, pakt zijn vuurwapen en besluit te schieten. Dat wapen heeft hij naar eigen zeggen, en volgens zijn ex-vriendin, eerder gekocht om zichzelf en zijn gezin te beschermen. Meer dan één schot heeft hij niet nodig. Pas als hij later buiten het slachtoffer ziet liggen, beseft hij dat het om Florin gaat. Een bekende van hem. 

Flesje benzine

Uit politieonderzoek blijkt dat Florin Tabarcea die nacht om 03.31 uur met zijn pinpas een bedrag van 2,41 euro afrekent bij het Shell-tankstation in Roosendaal. Op de camerabeelden is te zien dat hij een flesje vult met benzine en het flesje in de auto legt, zo blijkt uit stukken in het politiedossier. De vriendin van Florin verklaart tegenover de politie dat hij die nacht in aangeschoten toestand het huis had verlaten. Ze waren die avond daarvoor nog gezellig samen wezen eten. Niets aan de hand. Na het ‘tanken’ rijdt Florin naar de woning van Bogdan M. in Chaam en gebruikt daar de benzine om de twee auto’s en delen van de woning te besprenkelen. Daarna steekt hij de boel aan. Het flesje wordt later bij zijn lichaam aangetroffen. Vanaf dat moment zijn politie en justitie afhankelijk van getuigenverklaringen. De bewoners, de collega’s en vriendin van M., verklaren dat ze in alle chaos zelf de brandjes aan de woning en de twee brandende auto’s met water hebben geblust. Volgens de brandweer, die als een van de eersten ter plaatse is, is het brandgevaar inderdaad geweken als de hulpdiensten arriveren. De schade aan de auto’s blijkt mee te vallen. Rond de woning worden sporen van benzine gevonden. Florin Tabarcea had duidelijk de intentie de boel in de fik te steken.

Affaire met de oppas

Bogdan M. wordt in 1981 geboren in de Roemeense stad Bacău. In januari 2015 besluit M. naar Nederland te gaan om hier te komen werken. Hij vindt een baan via het bedrijf Interim Jobs in West-Brabant. Daar wordt hij later coördinator voor het Roemeense personeel, zo vertelt hij tijdens de behandeling van de rechtszaak in de rechtbank in Breda op 5 april. In Roemenië is M. bepaald geen onbekende van politie en justitie. Hij heeft voor onder andere zware geweldsdelicten jarenlang in de cel gezeten en heeft, zoals de officier van justitie zegt, ‘nog niet alles uitgezeten’. M. huurt al enige tijd de hoekwoning aan de Bredaseweg in Chaam en woont daar met een aantal landgenoten. Daarvoor heeft hij op de beruchte camping Fort Oranje in Rijsbergen gewoond. Daarover later meer. Een paar weken voor de moord is zijn relatie van twee jaar met de Roemeense Bianca op de klippen gelopen. De twee hebben samen een dochtertje van nog geen 2 jaar oud. Uit een eerdere relatie heeft M. nog een dochter van 8 jaar. Tot groot verdriet van Bianca is ze erachter gekomen dat M. een affaire had met de jonge oppas. Dat is ook een beetje de situatie waarin M. verkeert. Er gebeurt van alles in zijn leven, maar hij leidt totaal niet het leven van een modelburger. In de dagen na de fatale schietpartij gonst het van de geruchten in het Brabantse dorpje Chaam. Volgens lokale media houdt M. zich vooral bezig met criminele activiteiten als mensenhandel en prostitutie. Het slachtoffer en M. zouden vrienden van elkaar zijn geweest, maar de vriendschap was door een aantal conflicten aardig bekoeld, zo schrijft de lokale pers.

Ruzie over prostituees

Wat is nou precies de aanleiding geweest voor de brandstichting met fatale afloop? Uit het politiedossier ontstaat een beeld van twee groepen Roemenen die elkaar naar het leven staan. Volgens Bogdan M. is hij in 2016 flink te grazen genomen door een groep van ongeveer tien man, inclusief Florin Tabarcea. Hij liep daarbij een schedelbreuk op. Een aantal maanden later zou er weer een conflict zijn geweest. Florin zou volgens M. met een aantal vrienden een neef van M. hebben mishandeld. En korte tijd later zou er weer een vechtpartij zijn geweest in een café tussen vrienden van M. en Florin. Het conflict tussen de twee Roemenen was volgens M. zo hoog opgelopen dat hij een vuurwapen heeft aangeschaft. Sinds zijn neef in elkaar was geslagen, wist M. dat Florin ook naar hem zou komen. Daarom zette M. iedere avond zijn vuurwapen in elkaar. Getuigen, waaronder ex-vriendin Bianca, verklaren dat Florin en M. ruzie hadden. Volgens Bianca ging het conflict over een gouden ketting die Florin van M. wilde kopen. Vervolgens zouden ze elkaar via anderen bedreigd hebben. En dat is behoorlijk uit de hand gelopen. Ze verklaart verder dat M. in de weken voor de moord, toen ze nog bij elkaar waren, agressief en onrustig was. “Hij heeft gezegd dat als hij Florin te pakken krijgt, hij hem in elkaar slaat en vermoordt,” zegt Bianca tegen de politie.

Andere getuigen verklaren weer dat M. en Florin ruzie hadden over vrouwen. De een zou bij de ander een ‘werknemer’ hebben geronseld. Bronnen rond de Roemeense groeperingen vertellen dat Florin slecht met vrouwen omging. Hij zou zijn eigen vrouw zelfs ‘verkopen’ via internet. Het verdiende geld was voor hem. Getuigen verklaren dat Florin een andere vrouw ook in de prostitutie wilde hebben, maar dat Bogdan M. haar een ‘normale’ baan had aangeboden. Feit is dat M. op z’n hoede was voor Florin en zijn vrienden.

Florin leefde op grote voet, maar de belastingdienst rapporteert dat hij, afgezien van een zorgtoeslag, geen officiële inkomsten heeft sinds hij in 2014 in Nederland is komen wonen. Een zogenoemde ‘windhapper’ dus. In het Roemeense milieu gaan zelfs geruchten dat Florin en een aantal vrienden dezelfde tatoeage hebben, als teken van verbondenheid. Een soort Roemeense tattoobende. Die verhalen zijn echter niet door meerdere betrokkenen bevestigd en tijdens de rechtszaak wordt er niet over gesproken.

Paupercamping

En dan is er nog een bloedige steekpartij op camping Fort Oranje. De veelbesproken en verpauperde camping in Rijsbergen (zie kader) blijkt een broeinest van criminaliteit te zijn. Veel mensen uit de onderklasse en arbeidsmigranten uit de Oostbloklanden vertoeven hier. De politie haast zich op 7 mei 2017, ruim anderhalve maand voor de moord in Chaam, rond 01.15 uur met zwaar geschut naar een caravan op de camping. De zoveelste melding over onrust, maar deze melding wordt extra serieus genomen, want er zou zijn gestoken. De bewuste woonwagen was kort daarvoor het toneel van een korte maar heftige explosie van geweld. In totaal zitten vijf mensen, waaronder twee stelletjes, in de caravan. Twee Roemeense mannen van 25 en 27 jaar zijn gewond en worden overgebracht naar het ziekenhuis. Het is een ravage in en rond de woning. De inboedel is vernield en buiten staan twee beschadigde auto’s. De politie meldt na het incident dat de slachtoffers zijn mishandeld met slag- en steekwapens. Lokale media schrijven dat Bogdan M. mogelijk een van de daders is geweest; een vergeldingsactie, waar later dus weer reactie op lijkt te zijn gekomen.

Noodweer of doodslag?

Henk van Asselt, advocaat van Bogdan M., begint zijn pleidooi, tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak op 5 april, treffend. “De verdediging merkt op dat in dit dossier bepaald niet de crème de la crème van de bevolking voorkomt,” aldus de raadsman. Er is geen woord van gelogen. Van Asselt probeert samen met M., die via een tolk met rechters spreekt, een beeld te schetsen van een noodweersituatie. M. kon niet anders dan schieten die nacht. Hij moest zichzelf en zijn kinderen beschermen tegen de opgefokte Florin. Iemand waar hij al maanden een conflict mee had. Volgens officier van justitie Pauline Lanslots was er geen sprake van noodweer. Uit onderzoek blijkt volgens haar dat Florin vanachter door zijn hoofd is geschoten terwijl hij van de woning af liep; terug richting de straat. Het gevaar was dus al geweken, aldus de officier. Verder blijkt uit getapte gesprekken tussen M. en zijn nieuwe partner, de oppas, dat M. van plan was het lichaam weg te werken en zelf te vluchten. Maar dat was mislukt. Hij doet aan de telefoon lacherig over wat er is gebeurd en zegt zelfs: “Ik heb er schijt aan dat iedereen weet dat ik hem heb neergeschoten. Ik heb lak aan hem. Ophef voor niets. Een sukkel.” De verdediging nuanceert deze denigrerende opmerking door vast te stellen dat Florin een aanslag wilde plegen op M. en zijn gezin. “Niet heel gek dat iemand zich dan zo uitlaat over die persoon,” aldus advocaat Van Asselt. De rechtbank gelooft het verhaal van Bogdan M. deels, maar oordeelt dat er geen sprake is van noodweer. Op 19 april wordt M. veroordeeld tot twaalf jaar celstraf voor doodslag. De verdediging gaat in beroep. “Een onbegrijpelijk vonnis,” zegt Van Asselt. Terwijl M. in de gevangenis in Vught zijn straf uitzit, zijn bijna alle betrokkenen in dit dossier weer terug naar Roemenië. Vanuit de kant van M. vooral vanwege angst voor represailles. 

Fort Oranje: een puinhoop

SBS6 besteedde vanaf februari 2017 wekelijks aandacht aan de camping Fort Oranje in Rijsbergen. In de serie Fort Oranje: camping of krottenwijk, brengt oud-judoka Dennis van der Geest het leven op de beruchte camping in beeld. Al snel wordt duidelijk dat de omstandigheden op de ‘familiecamping’ erbarmelijk zijn. Veel armoede, criminaliteit en overlast. In bijna iedere aflevering komt de politie in actie; tegen prostitutie, mensenhandel en drugshandel. Nederland maakt kennis met een camping vol ellende. De gemeente Zundert grijpt in juni 2017 in. Op een speciaal belegde persconferentie maakt de burgemeester bekend dat de camping moet sluiten. Eigenaar Cees Engel wordt later van het terrein verwijderd en de gemeente neemt het beheer van de camping over. Er volgt een juridische strijd, aangespannen door Engel, maar de ontruiming mag van de rechter doorgaan. Het resultaat na een jaar: Fort Oranje is ontruimd en helemaal platgegooid. Er is niets meer over van de beruchte camping.