doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Johan Derksen over de boeren: ‘Die mensen worden nu gewoon geliquideerd’

Johan Derksen laat zijn mening horen over de boeren, omgekeerde vlaggen en de bedreigingen aan het adres van Caroline van der Plas. 
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-6383bc83e56ec img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6383bc83e56ec img{#fig-6383bc83e56ec img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6383bc83e56ec img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6383bc83e56ec img{#fig-6383bc83e56ec img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6383bc83e56ec img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6383bc83e56ec img{#fig-6383bc83e56ec img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6383bc83e56ec img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6383bc83e56ec img{#fig-6383bc83e56ec img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Johan Derksen over de boeren: ‘Die mensen worden nu gewoon geliquideerd’

Hij heeft vakantie, maar dat betekent niet dat hij geen tijd heeft voor een kort interview. Johan Derksen ging voor Vandaag Inside een half uur achter de camera zitten, waarbij hij - zoals altijd - zijn ongezouten mening liet horen over alles wat speelt in dit land. Dan is er natuurlijk één onderwerp waar je niet aan kunt ontkomen: de boeren.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

In het interview toont de oppersnor van Nederland heel wat medeleven met onze agrariërs. “Boeren zijn mensen die keihard werken, nooit een vrije dag hebben, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in touw zijn en nooit op vakantie kunnen”, merkt hij op. “Die mensen worden nu gewoon geliquideerd eigenlijk, hè?”

Dat is iets waar mensen in de randstad volgens Derksen weinig begrip voor hebben. “Er is een heel groot cultuurverschil tussen het platteland en de Randstad. Die mensen aan die talkshowtafels uit de Randstad hebben makkelijk praten. Die spreken er schande van en die hebben overal een mening over, want in hun luxeappartement hebben ze geen last van koeien. Maar die weten helemaal niet wat het boerenleven inhoudt.”

Rutte en Remkes

Over de aanpak van de stikstofcrisis door het kabinet is de tv-persoonlijkheid niet te spreken. “Meneer Rutte die gaat lopen handen schudden bij een boerderij voor de Bühne, glimlachend voor de koeien gaan staan. Maar meneer Rutte moet zich wel realiseren dat hij de langstzittende minister-president is en dat het nog nooit zo’n chaos is geweest in dit land.”

“Dan wordt er een tussenpersoon - Remkes - naar voren geschoven. (…) Die zou uitermate geschikt zijn om te bemiddelen, maar hij is niet geschikt, omdat hij het stikstofrapport geschreven heeft. Hij is volkomen ongeloofwaardig voor de boeren. En die boeren, die staan met de rug tegen de muur. Die willen met de minister-president praten en met de minister van landbouw, niet met een tussenpersoon. Als Rutte een vent is, zegt hij tegen die boerenorganisaties: Kom maar langs, we trekken er een dag voor uit en dan gaan we er voor zitten.”

Caroline van der Plas

Ook de naam van BBB-leider Caroline van der Plas, die sinds kort uit de media is verdwenen door toenemende bedreigingen, wordt genoemd in het interview. “Als je niet bedreigd wordt in Nederland, stel je niks voor. Laat Caroline er maar blij mee zijn. Ze doet het overigens uitstekend. Als je naar de voorspellingen en de peilingen kijkt (BBB staat op dit moment in de peilingen tussen de 15 en 18 zetels, red.) van hoe ze eindigt. En dat doet ze helemaal in haar eentje.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws