doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Zo bescherm je jezelf tegen alle gekken op het internet

Vroeger vond intimidatie vooral plaats op straat, maar tegenwoordig gebeurt het ook veel online. In een wereld die steeds gevaarlijker lijkt, gebruiken mensen steeds smerige manieren om hun zin te krijgen op het internet. Nu we steeds meer online zijn, is het dan ook handig om te weten hoe je jezelf, je vrienden, of misschien je kinderen beschermt tegen cyberbullying.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-62faec6eaac38 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62faec6eaac38 img{#fig-62faec6eaac38 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-62faec6eaac38 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62faec6eaac38 img{#fig-62faec6eaac38 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-62faec6eaac38 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62faec6eaac38 img{#fig-62faec6eaac38 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-62faec6eaac38 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62faec6eaac38 img{#fig-62faec6eaac38 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Zo bescherm je jezelf tegen alle gekken op het internet

Steeds meer mensen worden online geïntimideerd. Het kan dan gaan om bijvoorbeeld online haatberichten of eindeloze negatieve comments, soms zelfs met dreigende taal. Andere mensen gaan een stapje verder en verspreiden leugens, bewerken foto’s, of maken zelfs nep-accounts aan om hun slachtoffer in een kwaad daglicht te zetten.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Omdat het allemaal online en anoniem kan, lijkt het voor slachtoffers soms onmogelijk om eraan te ontsnappen, maar er zijn een paar stappen die je kunt nemen om je veiligheid op het internet te vergroten. De beste manier om te beginnen is door het beschermen van je privacy.

Informatie prijsgeven

Iedereen zet weleens wat foto's online, bijvoorbeeld van zijn vakantie of een avondje uit, maar weet je welke risico's zulke simpele dingen met zich meebrengen? Hiermee geef je mensen met kwaad in de zin namelijk heel veel informatie. Zo weet iemand opeens bij welk café jij het graag zit of wie je dierbaarste familie en vrienden zijn. En dat kunnen zij vervolgens tegen je gebruiken.

En dan hebben we het nog niet eens over eventuele bedrijven die stiekem met je meekijken terwijl jij over het internet surft. Zo word je opeens met allerlei advertenties om je oren geslagen door willekeurige bedrijven die aan de hand van je geolocatie en je activiteiten online proberen om jou van je geld af te helpen.

Privacy-advies

De experts van ExpressVPN delen advies waarmee je jezelf online goed kunt beschermen. Een belangrijke tip is het gebruik van meerdere accounts op social media. Op het ene - openbare - account geef je weinig informatie prijs en op een ander, afgeschermd account, deel je alles met de personen die je kunt vertrouwen

Ook raden de security-specialisten aan om niet te veel van jezelf prijs te geven. Geef je locatie niet (te vaak) prijs. Zorg ook dat je altijd toestemming moet geven als iemand jou in een bericht met locatie tagt. Zo voorkom je dat je vrienden in een dronken bui iéts te veel van jullie uitgaans-avonturen delen met direct jouw naam daaraan verbonden.

Een andere belangrijke tip: Let goed op wát er precies op je foto's te zien is. Deel je bijvoorbeeld trots een kiekje van een diploma of contract? Dubbelcheck dan eerst of jouw volledige naam en andere persoonlijke info niet leesbaar in beeld staan. Voor je het weet gaat iemand er mee aan de haal.

In de problemen

Mocht het zover gekomen zijn dat iemand je online stalkt, vervelende berichten stuurt of zelfs bedreigt? Weet dan dat het nooit te laat is om in te grijpen. Het is echter wel zaak dat je voorzichtig en verstandig te werk gaat. Daarom deelt ExpressVPN enkele tips.

Zo is de beste optie altijd om dit soort mensen gewoon te negeren, te blokkeren, en eventueel te rapporteren. Maak bovendien screenshots, die je als bewijs kunt gebruiken wanneer je hulp zoekt. En mocht je er allemaal even helemaal klaar mee zijn? Dan kun je ook kiezen voor een social media detox. Offline is je leven immers óók hartstikke leuk.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws