Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Arnold Schwarzenegger: op het witte paard naar het Witte Huis

Uit Panorama nr. 25, 1992: ‘Wordt Arnold Schwarzenegger president van Amerika?’

Arnold

Arnold Schwarzenegger als president van Amerika, het heeft alles van een goeie blockbuster in zich. Nou ja, goed: clichématig vooral, want dat de machtigste man van de wereld met spierballen van staal en armen als heipalen al het gevaar in de wereld beteugelt en iedereen redt van de ondergang is een Hollywood-scenario dat wel vaker is geschreven.

Vooral dertig jaar geleden, net na het ontdooien van de Koude Oorlog. Toen geloofden veel Amerikanen écht dat zo’n scenario waarheid kon worden. En als zij niet geloofden dat Schwarzenegger president zou kunnen worden, dan wel Schwarzenegger zelf. Schwarzenegger, de verpersoonlijking van de American Dream die op zijn 22ste al Mr. Universe én multimiljonair was door onder andere zijn bedrijf in bodybuildingsupplementen (lees: anabolen), kwam met slechts een sporttas aan in Amerika, waar hij in 1983 het Amerikaanse staatsburgerschap aannam en uitgroeide tot (letterlijk) de grootste filmster van de jaren tachtig en negentig. Politieke aspiraties had hij ook, want toen hij Amerikaan werd zat een andere (voormalige) acteur, Ronald Reagan, in het Witte Huis. Iets met goed voorbeeld doet volgen.

En dat niet alleen: Schwarzenegger sloeg drie jaar daarna, al dan niet met voorbedachten rade, een uitermate goede first lady aan de haak, voor het geval dat waarschijnlijk. In 1986 trouwde hij namelijk met niemand minder dan Maria Shriver, een nicht van voormalig president John F. Kennedy. Ofwel: mocht Schwarzenegger daadwerkelijk de machtigste man ter wereld worden, dan zou er ook weer een vleugje Kennedy in het Witte Huis gaan rondwaren, ook al was en is Schwarzenegger Republikein en was Kennedy Democraat. Wat natuurlijk niks afdoet aan het script dat waarheid moest gaan worden.

Het verhaal dat wij in 1992 brachten was eigenlijk een soort dagdromerij, wat natuurlijk ook hoort bij een script, al maakte Schwarzenegger er destijds geen geheim van dat hij echt de politiek in wilde: “Ik hoop dat ik ooit nog eens, net als president Kennedy, de kans krijg om 50.000 mensen toe te spreken. Die dan vervolgens als één man beginnen te schreeuwen omdat ze het met me eens zijn. Dat moet een fantastisch gevoel zijn!” We schreven het destijds voorzichtig met potlood op: “In het jaar 2000 behaalt Arnold Schwarzenegger voor de Republikeinen een verpletterende overwinning, wordt president en Paul Verhoeven koopt de filmrechten van dit script!” Daar zaten we dus naast: George Bush jr. won in 2000 namens de Republikeinen, maar het vertrouwen in Schwarzenegger werd zeker niet beschaamd. Drie jaar later, in 2003, zou hij gouverneur van Californië worden, net als zijn grote voorbeeld, en inmiddels vriend, ooit was: Ronald Reagan.

Schwarzenegger wordt volgende maand 75: te oud om nog een gooi naar het presidentschap te doen? Niet als je ziet wie er nu in het Witte Huis bivakkeert.