Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De 27-jarige Ayla werd een jaar geleden vermoord - hoe vordert het onderzoek?

Op 16 mei is het een jaar geleden dat zonnestudio-uitbaatster Ayla Mintjes (27) werd doodgeschoten in Amsterdam. Wat is er na de moord allemaal gebeurd?

De 27-jarige Ayla werd een jaar geleden vermoord - hoe vordert het onderzoek?

Al snel nadat de knappe Friezin op die zondagavond achter het stuur van een Mercedes AMG onder vuur werd genomen met automatische wapens, ging het verhaal de ronde dat de kogels niet voor haar, maar voor haar vriend Anis B. bestemd waren. Op beelden is duidelijk te zien dat twee schutters door de Maassluisstraat renden en de Mercedes onder vuur namen.

Ook hun vlucht in een Volkswagen Caddy is door omstanders gefilmd.
Ayla, die achter het stuur zat, werd geraakt, haar vriend bleef ongedeerd. Ze wist nog uit te stappen en via de achterkant naar de bijrijdersstoel te lopen, waarna Anis achter het stuur kroop en haar naar het ziekenhuis reed. Daar overleed ze.

De schutters en hun chauffeur scheurden er ondertussen van- door. Vier minuten verderop, in de August Vermeylenstraat, staken ze hun Caddy in de fik. Daarbij liepen ze alle drie brandwonden op. Een van de drie, Samuel Y. (20), raakte volgens justitie zelfs buiten bewustzijn door de brandwonden. Drie dagen later werden er twee verdachten aangehouden in een appartementencomplex aan de Nolensstraat in Amsterdam-Geuzenveld, waar de moeder van een van de verdachten woont. Op haar zolder vonden agenten zware wapens en handgranaten, maar ook dna-sporen en vingerafdrukken. Uiteindelijk werden er negen verdachten gearresteerd, onder meer voor voorbereidende handelingen. Twee weken geleden hoorden de eerste twee hun straf: Amsterdammer Sivinho R. (21) en Levert K. (22) uit Hoorn. De twee bekenden dat ze op 12 mei (vier dagen voor de moord) een gps-tracker onder de auto van Anis B. plaatsten. Ze kregen allebei zes jaar cel. De vermoedelijke schutters en de chauffeur van de Caddy staan later terecht.