Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Openbaar Ministerie stelt officieel onderzoek in na 'kaarsverhaal' Johan Derksen

Het veelbesproken 'kaarsverhaal' dat de voetbalanalist aan tafel bij Vandaag Inside deelde, krijgt mogelijk nog een staartje.

Derksen

De 'talk of the town' is deze dagen toch wel de anekdote die Johan Derksen dinsdagavond de wereld in slingerde tijdens een uitzending van Vandaag Inside. Naar aanleiding van de beschuldigingen aan het adres van Johnny de Mol biechtte Derksen zelf namelijk ook een jeugdzonde op.

Het verhaal

Na een wilde stapavond zo'n vijftig jaar geleden geraakte de voetbalanalist naar eigen zeggen met de keeper van Veendam en twee dames in het huis van een van deze vrouwen. De dames in kwestie waren laveloos van de drank. Derksen: "Ik ben er niet trots op, maar dat soort dingen gebeuren als je jong bent: we zijn weggegaan en die juffrouw lag bewusteloos op de bank. Daar stond een grote kaars, en die hebben we erin gestopt, en toen zijn we weggegaan."

Derksen stelde dat zijn daden van toen vandaag de dag zelfs als 'verkrachting' uitgelegd kunnen worden door de officier van justitie. Wat volgde, is een hoop ontsteltenis en ophef. Vandaar dat 'De Snor' er de volgende dag op terugkwam in de Vandaag Inside-aflevering van woensdagavond. Daar gaf hij tekst en uitleg. Ook zwakte hij het verhaal een dag later behoorlijk af, zo bleek al snel.

Derksen: "Het AD schreef: 'Derksen penetreert vrouw met kaars'. Dat is allemaal gelul. Het was zo'n hele grote 'duizend-uren-kaars'. Dat was toen in. Die staat op zo'n sokkel. Een heel groot ding. En die hebben we gepakt, de juffrouw lag op de bank, en die hebben we zo tussen haar benen gedaan. Dus toen wij weggingen stond die kaars zo loodrecht de lucht in."

Hij zette de kaars naar eigen zeggen dus tussen haar benen en bracht deze niet letterlijk in bij de vrouw in kwestie.

OM gaat de boel onderzoeken

Maar ondanks deze mildere versie van het verhaal heeft het Openbaar Ministerie laten weten onderzoek te doen naar de uitspraken. "Dit onderzoek is gericht op de waarheidsvinding van mogelijk strafbare gedragingen waarover in dat programma gesproken is. Daarbij roepen wij betrokkenen op, voor zover dat nog mogelijk is, hun verhaal te doen", aldus het OM in een persbericht.

Het OM vervolgt: "Duidelijk is dat hier sprake is van zeer af te keuren grensoverschrijdend gedrag. Daarbij is ook de wijze waarop er in het tv-programma over gesproken wordt bijzonder kwetsend. Dit kan slachtoffers van zedenfeiten ook na een lange tijd diep raken."

Tot slot valt te lezen dat, ongeacht het resultaat van het onderzoek, de kans aanwezig is dat de boel al verjaard is. Derksen (73) zelf zegt 24 jaar te zijn geweest toen het incident zich voordeed.

Nieuws
  • RTL Nieuws, NU.nl
  • Pro Shots/Stanley Gontha