Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Willem Engel opnieuw opgepakt na schenden voorwaarden vrijlating

Willem Engel is zondag opnieuw aangehouden omdat hij zich niet heeft gehouden aan de voorwaarden voor zijn vrijlating.

willem engel opgepakt

Viruswaarheid-voorman Willem Engel is opnieuw opgepakt nadat hij zich niet aan de opgelegde vrijlatingsvoorwaarden heeft gehouden. Engel werd aangehouden op de snelweg. Hij was onderweg naar een demonstratie in Nijmegen. Op Facebook verschenen beelden van de aanhouding, die zijn gedeeld door Engels partner Dorien Rose.

Schending van voorwaarden

Een paar dagen geleden werd de activist vrijgelaten, maar dat gebeurde onder de voorwaarde dat hij geen berichten op sociale media mocht zetten. Vrijdag en zaterdag leek het echter al mis te gaan toen Engel verscheen in het online tv-programma Café Weltschmerz. Of dit de reden achter de aanhouding is wil het OM niet bevestigen. Een woordvoerder bevestigt alleen dat er inderdaad een 45-jarige Rotterdammer is aangehouden.

Willem Engel liet zelf weten dat hij zijn online optreden niet ziet als een schending van de voorwaarden. Hij stelt dat deze alleen zouden gelden voor zijn eigen social media-accounts. Ook de advocaat van de Viruswaarheid-voorman zegt niet te weten waarom de aanhouding heeft plaatsgevonden. Hij zegt er wel vanuit te gaan dat het te maken heeft met het interview in Café Weltschmerz.

Collectieve aangifte

Eerder werd de dansleraar voor het eerst opgepakt door de politie in Rotterdam. Hij wordt verdacht van opruiing door het plaatsen van coronagerelateerde berichten op social media. In januari van dit jaar werd er massaal aangifte gedaan tegen Willem Engel, na een oproep van Norbert Dikkeboom. In totaal zetten 22.581 mensen hun handtekening onder de collectieve aangifte. Dat burgerinitiatief heeft uiteindelijk tot de aanleiding van de Viruswaarheid-voorman geleid. "Naar aanleiding van meerdere aangiftes startte de politie Rotterdam onder leiding van het Openbaar Ministerie een oriënterend onderzoek”, schrijft het OM in een persbericht. “Op basis van de eerste uitkomsten van dit onderzoek naar het handelen van de verdachte is besloten tot aanhouding over te gaan."

Na twee weken werd de Rotterdammer voorwaardelijk vrijgelaten, totdat hij vandaag opnieuw werd opgepakt. Bij schending van de voorwaarden voor de vrijlating zou Engel 90 extra dagen achter slot en grendel verdwijnen.

Nieuws
  • NOS
  • Brunopress