Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Royaal bij de neus genomen: de dubbelganger van Willem-Alexander

Uit Panorama nr. 10, 1997: ‘Panorama verkoopt nepfoto’s van ‘nieuwe vlam’ van prins Willem-Alexander ’

Nepfoto's

Als er iets is wat de huidige tijd ons leert, is dat je goed moet oppassen met de informatie die tot je komt. We leven in een tijd van desinformatie, van fake news waar vooral in tijden van pandemie en oorlog onophoudelijk mee wordt gestrooid en wat alleen maar is bedoeld om chaos te creëren of voor eigen gewin. Of, en daar kunnen wij dan weer een boekje over opendoen, om bijvoorbeeld de roddelpers een hak te zetten. Bij wijze van koekje van eigen deeg.

In 1997, precies 25 jaar geleden, bakten wij zo’n smakelijk koekje waar roddelbladen als Story, Privé, Weekend en Party wel zin in hadden. Wij huurden Ronald Thier in, een dubbelganger van de vrijgezelle prins Willem-Alexander in die tijd, vlogen met hem naar de sneeuw in het Oostenrijkse Lech, zetten hem met onze fotografe Yasmin aan de bar, maakten daar een paar paparazziachtige foto’s van en boden die aan bij de bladen, om te zien of ze hapten naar onze ‘scoop’. Net daarvoor was in Engeland boulevardblad The Sun flink nat gegaan door foto’s te publiceren van prinses Diana die een nieuwe minnaar zou hebben, een paardrijdinstructeur met wie ze al strippend ‘paardje reed’, maar in werkelijkheid waren het gewoon twee acteurs die iedereen bij de neus namen. Dat konden wij dus ook.

Onze ‘Operatie Alex’ had het volgende scenario: een bij de bladen onbekende Panorama-medewerkster – ‘Rachel’, type wintersportbruine studente – deed net alsof zij op vakantie in Lech de foto’s had gemaakt en nu zoveel mogelijk geld ervoor wilde vangen. Als eerste belde ze naar Party, want, zo beredeneerden wij, die wachtte al zolang op een primeur dat ze het meest gewillig zouden zijn. Meteen raak: binnen een uur zat ze aan tafel – “Wat ben je lekker bruin!” – waar ze vrijwel meteen 2000 gulden vroeg. Zonder blikken of blozen werd haar een cheque voorgehouden. Een uur later bij Story precies hetzelfde: ook zij wilden maar al te graag de foto’s hebben na een klein doch uitvoerig verhoor over de totstandkoming van de foto’s. Het toneelstukje dat ‘Rachel’ had gerepeteerd slikten ze voor zoete koek. Ook Privé met niemand minder dan roddelkoningin Wilma Nanninga aan tafel – kent u haar nog? – ging overstag. Nanninga: “Besef je wel dat dit de nieuwe koningin van Nederland kan zijn!” Eh, nee, eigenlijk niet, als zíj het maar dacht. En dat deed ze, en niet alleen zij.

Hoe de aap uiteindelijk uit de mouw kwam? Door opper-paparazzo van Story Edwin Smulders die na een hopeloze zoektocht naar ‘het meisje van Alex’ – onze Yasmin was natuurlijk allang weer thuis – erachter kwam dat alle Nederlandse paparazzi die in Lech waren over dezelfde nepfoto beschikten en dus in het ootje waren genomen.

Iets wat Smulders had moeten weten: “Verdomme, zie je nou wel: de bewaking van Alex zag Panorama met een dubbelganger op de piste lopen. Jongens, we zijn gedold: door Panorama!” Aardig detail: onze verslaggever die destijds deze smeuïge scoop optikte, Guido den Aantrekker, is tegenwoordig hoofdredacteur van Story. Hij zal zich tegenwoordig wel drie keer bedenken voordat hij een foto aankoopt, denk je niet?