Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Gijzelnemer Apple Store Amsterdam overleden na aanrijding politievoertuig

De man werd voor de winkel aangereden door een politievoertuig, terwijl hij gewapend achter de ontsnapte gijzelaar aanrende.

Gijzelnemer

Het Parool bracht gister naar buiten dat het zou gaan om Abdel Rahman A. In de krant komt ook advocaat Jan-Kees van den Brink aan het woord, die A. in het verleden weleens heeft bijgestaan. Van den Brink: "Hij was niet meer aanspreekbaar en is inmiddels overleden". De advocaat zegt te spreken namens de moeder van de 27-jarige gijzelnemer. Het OM heeft bevestigd dat de man niet meer leeft.

Eerder werd al duidelijk dat de gijzelnemer bekend was bij de politie. Het zou gaan om iemand met een strafblad in verband met de wet wapens en munitie. Ook maakte RTL Nieuws bekend dat de man voor de Albert Heijn bezorgservice werkte, wat een verklaring zou zijn voor de AH-bezorgbus die tijdens de gijzeling voor de deur van de Apple Store geparkeerd stond.

Wat is er gebeurd aan het Leidseplein?

In de Apple Store aan het Leidseplein in Amsterdam hield een gewapende man gehuld in camouflagepak dinsdagavond urenlang een Bulgaarse man (eerder werd nog gesproken over een Brit) in gijzeling. Toen duidelijk werd dat de man wapens bij zich droeg, vluchtten een aantal mensen direct de winkel uit. Enkele medewerkers verstopten zich in een kast in de winkel, zo werd later bekend. Naast dat de man wapens bij zich droeg, zou hij ook hebben gedreigd de boel op te blazen. Later is bevestigd dat de gijzelnemer inderdaad echte explosieven op zijn lichaam droeg.

Aangereden door politievoertuig

Zijn doel: geld. Of beter gezegd: cryptovaluta. En niet zo'n klein beetje ook; naar verluidt wilde hij voor 200 miljoen aan cryptomunten. Volgens hoofdcommissaris Frank Paauw belde hij zelf op naar het callcenter van de politie om zijn eis bekend te maken.

Iets na 22:30 kwam er een eind aan de hachelijke situatie. Toen de politie via een robot een flesje water kwam brengen, nam de gegijzelde Bulgaar de benen. De gijzelnemer zette de achtervolging in, maar werd op spectaculaire wijze geschept door een politie-auto. De man werd daarna gecheckt op explosieven, ingerekend en voor behandeling naar het ziekenhuis afgevoerd. Daar is hij, zo is inmiddels duidelijk, aan zijn verwondingen overleden.

Nieuws
  • De Telegraaf, RTL Nieuws, Het Parool
  • Pro Shots/SIPA USA