Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Politie: ‘5 aangiftes en 20 meldingen na uitzending BOOS over The Voice’

De politie heeft vandaag een update gegeven over de situatie rond The Voice of Holland. 

Politie: ‘5 aangiftes en 20 meldingen na uitzending BOOS over The Voice’

Sinds Tim Hofman in het programma BOOS aandacht besteedde aan het seksueel misbruik bij The Voice of Holland heeft de politie al 5 aangiftes en 20 meldingen gekregen van onder meer aanranding en verkrachting.

“De politie maakt een onderscheid tussen meldingen en aangiften”, staat uitgelegd op de website.

“Het eerste leidt in beginsel niet tot strafrechtelijk onderzoek. Het tweede kan wel tot een onderzoek leiden onder leiding van het Openbaar Ministerie. Speciaal opgeleide zedenrechercheurs kunnen het slachtoffer na een melding informatie geven over de mogelijkheden. Daarbij werken we samen met andere organisaties. Het slachtoffer beslist daarna zelf over het wel of niet doen van aangifte.”

Niet alleen The Voice

Sinds de uitzending roept de politie mensen op om zich te melden over seksueel misbruik. Die oproep lijkt succesvol te zijn geweest. “De afgelopen weken hebben zich bij de politie tientallen slachtoffers van mogelijk seksueel misbruik en/of ongewenst seksueel gedrag gemeld”, staat in het bericht op de website.

“Ook de komende tijd kunnen slachtoffers nog met hun verhaal bij ons komen”, vervolgt de politie. “We zien dat er een breed maatschappelijk debat op gang is gekomen over seksueel grensoverschrijdend gedrag. En dat er een beweging in gang is gezet: het is drukker dan normaal met mensen die de zedenteams bellen. Niet alleen slachtoffers rond TVOH vinden hun stem. De meeste telefoontjes hebben niets te maken met dat programma. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om meldingen over aanranding, verkrachting of seksueel misbruik dat jaren geleden is gebeurd.”

Onderzoek

De politie is op dit moment bezig met het proces van beoordelen en onderzoeken van de meldingen. Daaruit moet duidelijk worden of er aanleiding is om een strafrechtelijk onderzoek op te starten. “Dit proces kost tijd. We willen dit, zoals altijd, met de grootst mogelijke zorgvuldigheid doen in het belang van de slachtoffers. Zodra er duidelijkheid is over het vervolg zal het OM daarover communiceren.”

Nieuws
  • BrunoPress