Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Linda de Mol wist in 2020 al van vermeende verkrachting Ali B

Al in de zomer van 2020 zochten twee vermeende slachtoffers van voormalig Voice-coach Ali B contact met het tijdschrift LINDA. Ook Linda de Mol zelf is destijds op de hoogte gebracht van de aantijgingen, zo blijkt nu.

Linda de Mol

Het moment dat de BOOS-aflevering rondom de misstanden bij The Voice of Holland online kwam, is alweer even achter ons. In de uitzending worden vele misstanden binnen het talentenprogramma onthuld en met name Marco Borsato, Jeroen Rietbergen, regisseur Martijn en Ali B zouden de grote schuldigen zijn. Laatstgenoemde heeft inmiddels ook twee aangiftes tegen zich lopen, waaronder eentje wegens verkrachting.

Maar de aantijgingen richting Ali B zijn niet voor iedereen nieuws, zo blijkt. De Volkskrant heeft onthuld dat twee vrouwen die op camera hun verhaal deelden met BNNVARA-presentator Tim Hofman al in de zomer van 2020 hebben aangeklopt bij tijdschrift LINDA..

'Vonden de verhalen niet voldoende'

Een van hen is degene die zegt tijdens een schrijverskamp door de rapper te zijn misbruikt. De ander is de oud-kandidate van het talentenprogramma die in 2014 door Ali B verkracht zou zijn in zijn studio.

LINDA.-hoofdredactrice Jildou van der Bijl bevestigt dat de vrouwen zich toen gemeld hebben bij de redactie, maar stelt ook dat, ondanks dat ze de vermeende slachtoffers geloofden, ze "de verhalen niet voldoende vonden".

Van der Bijl zegt daarnaast dat er voor publicatie meer bewijs nodig was, en dat er destijds bovendien nog geen aangifte was gedaan. "Als we bijvoorbeeld getuigenissen van zes vrouwen hadden gehad," zegt de hoofdredactrice, "dan hadden we waarschijnlijk een andere beslissing genomen."

Linda zelf wist ervan

Uit het stuk in de Volkskrant wordt ook duidelijk dat meerdere mensen binnen het blad van deze verhalen afwisten. Ook Linda de Mol zelf. Zij zou op enig moment "vertrouwelijk op de hoogte" zijn gesteld.

Talpa, dat tot 2020 de productie van TVOH voor z'n rekening nam, en waar ook tijdschrift LINDA. onder valt, werd op verzoek van de oud-Voice deelneemster niet ingelicht. Linda de Mol zegt de informatie ook niet te hebben doorgespeeld aan broer en Talpa-baas John de Mol. Dit "om de anonimiteit en de wens van het slachtoffer te respecteren".

In een verklaring bevestigt Talpa die informatie, al geeft het productiebedrijf daarbij wel aan dat ze dit "graag had willen weten".

BOOS

Hoewel LINDA. besloot de verhalen van de vrouwen niet te publiceren, heeft hoofdredactrice Jildou van der Bijl de vermeende slachtoffers wel in contact gebracht met Tim Hofman en de rest van de BOOS-redactie. Via dat programma zijn hun verhalen, zoals inmiddels bekend is, vorige week alsnog naar buiten gekomen.

Nieuws
  • De Volkskrant, NU.nl
  • EM-Press/Patrick van Emst/Brunopress.nl