Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Is ‘Bolle Jos’ de nieuwe koning van de Nederlandse onderwereld?

Uit mei 2022: Nu Ridouan T. in de cel zit, is er een nieuw gezicht opgedoken in de wereld van de internationale cokehandel: de 30-jarige Jos Leijdekkers alias ‘Bolle Jos'. Sinds enkele maanden staat hij op de Nationale Opsporingslijst van meest gezochte criminelen van ons land.

Is ‘Bolle Jos’ de nieuwe koning van de Nederlandse onderwereld?

Justitie is bezig met een groot onderzoek naar cocaïnehandel via de haven van Antwerpen. Daarin wordt de naam van Jos, een 30-jarige man uit Breda, veelvuldig genoemd. Volgens De Telegraaf is hij ‘heer en meester’ in de Antwerpse haven.

Heel veel is er niet bekend over de man die de zuidelijke havens onveilig maakt. Hij zou via PGP-telefoons communiceren onder de naam ‘El Presidente’. Vroeger stond hij ook wel bekend als ‘Kleine Jos’, tegenwoordig dus als ‘Bolle’ of soms als ‘Josje Breda’. Inmiddels heeft hij echter al een Europees aanhoudingsbevel op zijn naam en wordt er steeds meer bekendgemaakt over de man die verantwoordelijk zou zijn voor heel wat rumoer in de Nederlandse onderwereld.

Stefaan Bogaerts

De naam van Jos Leijdekkers werd voor het eerst genoemd in verband met onderzoek naar coketransporten uit Brazilië. Een getuige komt daarbij met een interessant verhaal. In de Antwerpse haven gaat namelijk een gerucht dat ‘kleine Jos’ mogelijk iets te maken heeft met de moord op Stefaan Bogaerts, een 55-jarige Belg die in 2017 werd geliquideerd in Spijkenisse. Deze Jos zou in Dubai wonen en actief zijn in de grootschalige cocaïnehandel. Volgens de politie gaat het om de 29-jarige Jos uit Breda. De getuige zegt dat de vader van Leijdekkers vroeger een ‘grote jongen’ is geweest in de haven. Over deze Jos is op dat moment nog vrijwel niets bekend.

Er wordt vooral voor hem gewaarschuwd: geen grappen maken met ‘Josje Breda’. Een ‘cocaïnecowboy’ die in korte tijd door de handel in coke zeer vermogend zou zijn geworden en vanuit het buitenland zijn troepen aan zou sturen

Naima Jillal

Dat verandert in februari van dit jaar als het tv-programma Opsporing Verzocht aandacht besteedt aan de verdwijning van de ‘godmother of coke’ Naima Jillal, een vrouw die regelmatig contact had met topcriminelen uit de cocaïnewereld. Sinds oktober 2019 is zij spoorloos verdwenen. Politie en justitie gaan er vanuit dat ene ‘bolle Jos’ betrokken is geweest bij de verdwijning en de vermoedelijke moord op Naima Jillal, zo maken ze bekend in het tv-programma.

Nieuwe (06-09-2022) compositietekening 'Bolle Jos'.

Twee dagen later legt De Telegraaf als eerste de link met ‘kleine’ Jos die genoemd wordt in het Eris-onder-zoek naar de moord op Stefaan Bogaerts. Volgens de krant gaat het om Joseph Johannes L., een vrijwel onbekende, maar gevreesde speler in de onderwereld. “De naam van Jos zingt al langer rond in het criminele circuit. Het is de grote mystery man over wie nauwelijks iets bekend is. De man wordt gezien als zeer gevaarlijk en zeer vermogend. Er wordt vooral voor hem gewaarschuwd: geen grappen maken met ‘Josje Breda’. Een ‘cocaïnecowboy’ die in korte tijd door de handel in coke zeer vermogend zou zijn geworden en vanuit het buitenland zijn troepen aan zou sturen,” aldus De Telegraaf.

Belangrijk is te weten dat Jos L. niet officieel verdacht wordt van betrokkenheid bij de moord op de Belgische containerhandelaar Stefaan Bogaerts. Wat precies zijn aandeel is in de verdwijningszaak van Naima Jillal is ook nog altijd niet duidelijk.

Cocaïnehandel

Bolle Jos zou zich voornamelijk bezighouden met handel in harddrugs via de haven van Antwerpen. Door middel van PGP-berichten had hij contact met corrupte havenmedewerkers, waardoor hij ladingen cocaïne door de haven kon transporteren zonder dat de politie iets in de gaten kreeg.

Jos coördineert onder andere de uithaalacties, waarbij groepen criminelen de drugs uit containers halen. Volgens een dossier dat ingezien is door De Telegraaf, deelt Bolle Jos daarbij kogelwerende vesten en wapens uit, waarbij hij de opdracht geeft om ‘geweld niet te schuwen’.

Brandwacht

Een slachtoffer van de werkwijze van Bolle Jos was brandwacht ‘Rik’ die op het verkeerde moment op de verkeerde plaats stond. Op 25 augustus werd hij met geweld overmeesterd door een groep uithalers, waarna ze een plastic zak over zijn hoofd probeerden te trekken. Het lukte de stevig toegetakelde brandwacht echter om zich los te wrikken, waarna hij het water in dook. Drie kwartier later klom hij de kade op en werd hij door de bemanning van een schip voorzien van hulp.

Uit PGP-berichten blijk dat Jos de opdracht gegeven zou hebben voor het aanpakken van de brandwacht. ‘El Presidente’ schrijft in een bericht dat hij het liefst zou hebben gehad dat de brandwacht ‘tactisch’ naar een andere plek werd gelokt, ’of we gijzelen die zo’. Het werd dat laatste.

Op de vlucht

Leijdekkers wordt op dit moment nog gezocht door de internationale opsporingsdiensten. Guy Weski, de advocaat van de verdachte, wil verder niet reageren op de situatie van zijn cliënt. Volgens De Telegraaf zou de man zich nu mogelijk in Dubai of Turkije schuilhouden. Justitie heeft 75.000 euro beloofd aan degene die met een gouden tip komt over de verblijfplaats van Bolle Jos.

Misdaad
  • Politie