Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Brouwers en bierdrinkers in actie om bier in Nederland betaalbaar te houden

Vandaag wordt de petitie 'Stop extra bierbelasting' aangeboden aan de Tweede Kamer. Opdat zuipen straks niet enkel een elitaire hobby is.

Bierprotest

Het leven is al duur genoeg, dachten wij zo. En het wordt volgens de laatste cijfers alleen nog maar duurder - de inflatie is op moment van spreken zelfs opgelopen naar 5,6 procent, het hoogste niveau in 13 jaar tijd.

Dat komt onder andere doordat de energieprijzen door het dak gaan. Elektriciteit, benzine, diesel, aardgas, het kost inmiddels een godsvermogen om de toko een beetje warm te stoken of de Hummer vol te kletteren. Het laatste wat je dan kunt gebruiken is een prijsverhoging voor bier. Dat is echter wel wat er dreigt te gebeuren.

Accijnsverhoging bier

Er ligt namelijk een wetsvoorstel om de accijns op bier omhoog te gooien. Omhoog? Is dat in Nederland niet al torenhoog in vergelijking met andere landen. Zeker wel. Maar dat weerhoudt Alexandra van Huffelen (D66), staatssecretaris van Financiën, er niet van een poging te doen de boel nog wat verder op te schroeven.

Daarom: actie! Want 'genoeg is genoeg', aldus Jan-Paul Rutten van brouwerij Gulpener tegen Hart van Nederland. De directeur laat weten dat de accijnsverhoging slecht nieuws is voor de horeca. Rutten: "Alle reserve is daar op."

Logischerwijs zie je dan dat bij zo'n verhoging de rekening uiteindelijk op het bordje van de bierdrinker terecht komt. Consumenten moeten straks dus gewoon dieper in de knip graaien voor een glas pils.

Petitie

Niet oké, meent Rutten, die daarom samen met andere brouwers een petitie startte. Enerzijds omdat de accijnzen in Nederland in vergelijking met andere Europese landen al behoorlijk flink zijn. Maar ook omdat hij vindt dat bierliefhebbers niet gestraft moeten worden omdat ze willen genieten van een lekkere kletser. Of het nu normaal pilsje is, of speciaalbier, mensen betalen er al genoeg voor, is de gedachte. Amen, Jan-Paul. Amen.

Rutten wordt overigens niet alleen gesteund door medebrouwers, de petitie 'Stop extra bierbelasting' is inmiddels al door zo'n veertigduizend gelijkgestemden ondertekend. Wellicht is het een idee om de verantwoordelijke staatssecretaris naast de handtekeningen ook een kratje of twee toe te sturen. Het is immers nooit een slecht idee om eerst een paar biertjes te klokken voordat je een belangrijke beslissing neemt.

Nieuws
  • HvN
  • Pexels