De allereerste Nederlandse liquidatie is nog steeds niet opgelost
Ging Hol vreemd?
En Nico Hol? Hij moet van de activiteiten van Vas Dias geweten hebben. En hij moet zijn eigen moordenaar gekend hebben.
Want de voordeur van het hotel was open, terwijl hij die altijd afsloot en alleen voor bekenden opende. Hij liet ’s nachts zelfs geen nieuwe hotelgasten binnen als die er niet betrouwbaar uitzagen. Te gevaarlijk. Hol was bang voor overvallen. Hij had een enorme kracht in zijn armen, maar liep mank.
Bovendien: met onbekenden zou hij niet naar de kelder zijn gegaan. Hij was er in ieder geval niet naartoe gesleept.
De politie bestudeert het strafblad van de nachtportier. Hij was veroordeeld wegens zwendel met huizen via abc’tjes: een pand kopen en dezelfde dag weer verkopen.
Om de prijs op te drijven. Om geld wit te wassen.
Een privédetective vertelt de rechercheurs dat hij in opdracht van mevrouw Hol onderzoek naar meneer Hol heeft gedaan. Ze wilde drie vragen beantwoord zien. Ging haar man vreemd, had hij homoseksuele contacten, deed hij in drugs?
De eerste vraag was ingegeven door het feit dat er thuis weinig meer gebeurde, de tweede door geruchten die in het hotel gingen en de derde door haar neus. Ze rook af en toe hasj.
Deed Hol in drugs? Dat is onduidelijk. Wel zeker is dat hij zich zwart liet betalen. Overdag werkte hij als chauffeur en van 23.00 tot 7.00 uur als nachtportier. Ter illegale aanvulling op zijn invaliditeitsuitkering.
Om 5.30 uur leefde hij nog. Toen was hij gebeld door een colleganachtportier van het hotel iets verderop. Ze belden elke nacht.
Hol moet tussen 5.30 en 6.30 uur zijn vermoord.
Het dossier van de moordzaak-Vas Dias is niet bewaard gebleven, dat van de zaak-Hol wel.
Even lijkt de moord op Hol al na een week te zijn opgelost. Tot grote schrik van ene Loes bekent haar nieuwe vriend Tonny Bos namelijk. Weliswaar onder invloed van het kalmeringsmiddel librium, maar toch. Als ook nog blijkt dat Bos de avond voor de moord in hotel Jan Tabak is geweest en hij bovendien vlucht als rechercheurs hem thuis bezoeken, lijkt de zaak rond.
Maar eenmaal in de boeien zegt hij doodleuk: “Had ik geweten dat u enkel kwam voor de moord op de nachtportier, dan had ik de benen niet genomen.” Ja, hij is die avond in het hotel geweest, maar voor ‘een handeltje’… En zijn alibi voor die nacht blijkt te kloppen. Loes blij. Tot de rechercheurs haar vertellen dat haar Tonny een veroordeeld inbreker en overvaller is en niet Tonny Bos heet, maar Wilto de G. Einde relatie.
De familie Remmers
Het Openbaar Ministerie ziet Frits van de Wereld als verantwoordelijke voor de dood van Vas Dias. De officier van justitie noemt Van de Wereld ‘Amsterdamse maffia’ en iemand die geweld niet schuwt. Waarbij hij terloops de naam van Vas Dias laat vallen. Maar zonder een spoor van bewijs.
Ook de vele tips die bij de politie binnenkomen wijzen naar de hoofdstedelijke penoze. Maar niet alleen naar Frits van de Wereld. Ene Harold vertelt de rechercheurs dat Jan van der V. – met wie hij samen in de gevangenis zat – hem had gevraagd mee te doen met een hasjtransport, van Libanon naar Nederland. Maar Harold had zo zijn bedenkingen, want was het drugstransport van die Frits van de Wereld onlangs niet verraden? Jan had geantwoord:
“Daar hoef je nu niet bang voor te zijn, want degenen die dat hebben verraden zijn allang plat.” En hij noemde de namen Vas Dias en Hol.
Autohandelaar en overvaller Willem V. is ervan overtuigd dat ‘hasjkoning’ Aldewereld – een voornaam weet hij niet – Vas Dias en Hol heeft laten vermoorden, omdat de twee een transport van hem hadden verraden. Willem V. noemt ook een van de moordenaars: Corry Remmers.
De rechercheurs weten onmiddellijk wie met Aldewereld wordt bedoeld: Michel, zoon van een prostituee, getrouwd met een prostituee. Zijn oom was fouter dan fout in de oorlog en zelf dreef hij een sekssauna in Amsterdam- Oost. Ook hij haalt drugs uit Libanon, net als Frits van de Wereld. Eind 1973 was inderdaad een transport van hem verraden.
Maar Corry Remmers… De familie Remmers uit Vinkeveen kennen ze wel, heel goed zelfs, maar geen Corry. Totdat blijkt dat wordt bedoeld Chester Gregory Remmers. Tegenwoordig bekend als Greg, de vader van de tot levenslang veroordeelde huurmoordenaar Jesse Remmers.
Greg is op dat moment wapenhandelaar. Op 29 april 1974 – Vas Dias heeft nog ruim drie weken te leven – worden hij en twee anderen staande gehouden op de De Ruijterkade in Amsterdam. In hun auto liggen acht jachtgeweren.22 van het merk Remington en de 26-jarige Remmers zelf heeft een revolver achter de broeksband. Geladen met dumdumkogels.
En dat is niet de enige tip die naar Greg Remmers wijst. ‘Een bepaalde groep’ zou verantwoordelijk zijn voor de moord op Hol en die bestond uit Greg Remmers, ene Rommy, Robbie T., Joop T. (geen familie) en nog een paar.
Ook deze Rommy kennen ze in het Gooi al: Henk Orlando Rommy.
Een man met een ‘West-Indisch’ (Surinaams) accent belt Anne op en zegt: ‘We zullen je wel krijgen.’ Om er na een korte stilte aan toe te voegen: ‘Hi, hi, hi’
Het slangenmens ontsnapt
November 1973. De paters van het klooster der Franciscanen in Woerden hebben hun postzegelverzameling in de verkoop gedaan en een lange, slanke, negroïde Surinamer meldt zich. Of hij de zegels even mag zien? Dat mag.
De postzegels zijn afkomstig van de brieven die de diverse missieposten naar Woerden hebben gestuurd. De collectie heeft een waarde van liefst 45.000 gulden. Een week later bezoekt Rommy het klooster opnieuw, maar nu ’s nachts en onuitgenodigd. Hij klautert via de regenpijp naar binnen en eigent zich de waardevolle collectie toe. Beneden vangt een mededader de buit op.
Lang kan hij er niet van genieten: de postzegels worden nog die maand teruggevonden in een boerderij in Houten; mét een auto, vijf antieke klokken, een Perzisch tapijt en een tweede collectie postzegels. De waarde van die tweede collectie: 15.000 gulden. Alles gestolen.
Rommy wordt ingesloten op het politiebureau van Soest – en dat bevalt hem maar matig. Op 18 november 1973 voelt hij zich niet lekker. Althans: hij zegt de gevangenenbewaarder dat hij zich niet lekker voelt en vraagt om een aspirientje. De goede man loopt naar de medicijnkast en Rommy stelt tot zijn tevredenheid vast dat de celdeur op een kier blijft staan. Hij grijpt zijn kans, loopt de gang op en verlaat het bureau. Niet via de hoofdingang; hoe wél blijft tot op de dag van vandaag de vraag. Maar, zoals hij later zelf vertelde: als het moest, via het sleutelgat. Sindsdien wordt hij het slangenmens genoemd.
In januari 1974 wordt Rommy opnieuw opgepakt – en weer ontsnapt hij. Als de agenten die hem hebben aangehouden op de binnenplaats van het politiebureau van Arnhem het portier van de Volkswagen Kever voor hem openen, heeft Rommy niet eens een sleutelgat nodig. Hij rent gewoon weg.
Begin 1974 ontsnapt hij ten derde male, nu voordat hij überhaupt is opgepakt. Agenten zien hem in Arnhem in zijn auto (althans een auto) rijden en willen hem aanhouden, maar het slangenmens stuurt domweg beter.
Het is honger die hem op dinsdag 19 maart 1974 aan het einde van de middag alsnog in handen van de politie drijft. Zes rechercheurs van het bureau Bijzondere Zaken, afdeling Helingbestrijding, van de Amsterdamse politie stappen de snackbar aan de Amstelveenseweg 71 binnen. De man die ze zoeken steekt met kop en schouders boven de andere aanwezigen uit: de 23-jarige Henk Orlando Rommy. Hij wordt in de boeien geslagen. Op 15 oktober 1974 staat Rommy terecht voor de postzegeldiefstal. Nachtportier Nicolaas Hol is dan al een paar maanden dood.
Groene Volkswagen
Het eerste wat de rechercheurs doen is controleren of Remmers en Rommy niet toevallig vastzaten ten tijde van beide moorden, maar op illegaal bezit van geweren (en zelfs het bezit van een revolver met dumdumkogels) en de diefstal van postzegels staat geen voorlopige hechtenis. De rechercheurs kunnen niet vaststellen dat Remmers en Rommy elkaar überhaupt kennen. Althans, het dos-sier-Hol maakt daar geen gewag van. Wel staat vast dat Rommy in ieder geval de genoemde Robbie T. kent. De twee zijn niet alleen inbreker van beroep, maar ook bevriend. Maar waarschijnlijk kent hij ook Joop T. Deze Haagse crimineel was weer een goede vriend van Robbie T.
En de rechercheurs voegen nog een vriend van Rommy toe aan de groep Remmers, Rommy, Robbie R. en Joop T. – en wel op basis van weer een tip. Een man meldt namelijk dat nachtportier Hol op de avond voor zijn dood bij een autohandelaar in Soest is geweest. Hol wilde een nieuwe Mercedes kopen. Die kostte 22.000 gulden. Veel geld, zelfs voor iemand met een uitkering en zwarte baantjes. Hoe kwam hij aan dat geld?
De rechercheurs horen de autohandelaar. Die bevestigt dat Hol bij hem was geweest en voegt daaraan toe: meteen nadat hij was vertrokken, kwamen twee mannen de zaak binnen. Onbekenden, van wie er één een duidelijke bobbel onder zijn oksel had. De enige vraag die ze stelden: “Heeft hij een auto gekocht?” De autohandelaar had geantwoord: “Zo goed als zeker.” De mannen waren weggereden in een groene Volkswagen. En laat die vriend van Rommy nou een groene Volkswagen hebben… Maar veel verder komt de Gooise Moordbrigade niet, de moorden op Vas Dias en Hol blijven onopgelost.
Zoals ook de twee zwarte koffers die Vas Dias in het depot van station Hilversum had staan nooit werden teruggevonden. Had Hol die opgehaald en moest hij daarom dood?
Hier had dit verhaal kunnen eindigen. Maar dan wordt het 2012 en publiceert Rommy het boek Berichten uit de bajes. Soort van memoires. En wat opvalt: in dat boek laat Rommy zijn criminele carrière pas in 1976 beginnen, met een inbraak in Rotterdam. Het kan natuurlijk dat hij niet als postzegeldief in de annalen van de misdaad wilde worden opgenomen, maar zijn eerste inbraak dateert toch echt uit 1973: de inbraak in het klooster van de paters Franciscanen te Leusden. Dat wil zeggen: de eerste inbraak waarvoor hij gepakt werd.
En dat is jammer, want ook 1975 is een interessant jaar. Rommy, Robbie T. en Joop T. zouden dat jaar namelijk betrokken zijn geweest bij de affaire Anne Insinger.
Dat zit zo. Begin 1975 wordt bij Anne Insinger – telg uit een bekend bankiersgeslacht te Soest, de woonplaats van Rommy – ingebroken. Buit: 100.000 gulden aan onder andere antiek. Gelukkig bieden twee mannen aan haar te beschermen: Robbie T. en Joop T. De politie stelt vast dat de vrouw die twee zelfs in huis neemt. Dat is nodig ook, lijkt het, want haar auto explodeert en op 9 juni ’s avonds schiet Robbie T. vanuit de woonkamer zeven kogels af op mannen die Anne willen vermoorden.
De politie stelt een onderzoek in, maar uit niets blijkt dat wie dan ook Insinger wilde vermoorden. Vervolgens belt een man met een ‘West-Indisch’ (Surinaams) accent haar op en zegt: “We zullen je wel krijgen.” Om er na een korte stilte aan toe te voegen: “Hi, hi, hi.”
Een week later wordt haar huis beschoten. Joop T. raakt gewond, maar de politie vermoedt dat hij zichzelf heeft verwond om indruk op Anne Insinger te maken. Weer vijf dagen later wordt de laatste 40.000 gulden aan antiek uit het huis geroofd. Daarvan wordt 20.000 gulden aan schalen in de auto van Bertus K. aangetroffen, weer een andere vriend van… Nog zo’n onopgeloste zaak. Er moeten mensen zijn die Rommy kunnen helpen de jaren 1974 en 1975 verder in te vullen. Wie meldt zich?
WAAR ZIJN REMMERS EN ROMMY NU?
Greg Remmers (72, links) en Henk Rommy (70, rechts) zitten allebei vast. Remmers, ook wel ‘de Godfather’ genoemd, werd afgelopen januari tot vier jaar cel veroordeeld voor de afpersing van een Antwerpse diamantair. Samen met enkele andere Nederlandse criminelen had hij 1,8 miljoen euro geëist van de juwelier. Hij werd bij verstek veroordeeld, aangezien hij al in een Nederlandse cel zit als leidend figuur van motorbende Caloh Wagoh, die volgens justitie liquidaties pleegde, onder anderen voor Ridouan Taghi.
Henk Rommy, bijgenaamd ‘de Zwarte Cobra’, werd afgelopen januari ‘getransfereerd’ naar Nederland. Hij zat bijna zestien jaar vast in de Verenigde Staten wegens voorbereiding van xtc-smokkel. In Nederland werd hij direct weer vastgezet, omdat hij nog een oude celstraf uit 2001 moest uitzitten vanwege een drugsdelict. Ook hangt hem nog een vervolging boven het hoofd, zo meldde Crimesite. Hij wordt namelijk verdacht van het opdracht geven voor de dubbele moord uit 1993 op hasjhandelaar Henie Shamel en zijn vriendin in Antwerpen.