Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Voetbalvaders op de foto

Een echte familie-elftalfoto.

Voetbalvaders op de foto

Je kunt over ons zeggen wat je wilt, maar zonder onszelf al te hard op de borst te kloppen durven wij wel te stellen dat we ooit de koningen waren van de ludieke acties. Zo ook rond Vaderdag, precies dertig jaar geleden. Geen idee wat u als vader afgelopen weekend allemaal heeft gekregen van uw kroost, maar wij vonden het destijds een goed idee om de bekendste voetballers van Nederland met hun kroost te fotograferen, bij wijze van Vaderdagscadeautje om aan de muur te hangen. En natuurlijk ook als cadeautje voor jullie, onze lezers, want zeg nou zelf: hoe vaak heeft u Danny Blind, John de Wolf en – jawel – René van der Gijp halfnaakt op een foto gezien? Nooit waarschijnlijk!

Nu, precies dertig jaar later, is deze foto nog altijd een pareltje. Van links naar rechts en van boven naar beneden: Kelly, het dochtertje van Cor Lems (linksboven) dat het uitschreeuwt; Rodney en Desley de Wolf die misschien eens aan hun moeder moeten vragen of ze niet stiekem een zoon van Nathan Rutjes zijn; Joël Silooy die het allemaal wel best vindt; Daley Blind – dé Daley Blind inderdaad die momenteel vrolijk rondhobbelt op het EK voetbal – met toen al een winnaarsmentaliteit in dat kleine lijfje van hem; en dan nog Sanny, de zoon van René van der Gijp die we zelden zo trots in de lens hebben zien kijken.

Opeens zijn het geen stoere voetballers meer, maar ‘gewoon’ vaders: vaders met problemen die koters van 14 maanden nu eenmaal met zich meebrengen. Zoals wij toentertijd schreven: “Danny Blind is nog geen twee minuten binnen, of er wordt groot alarm geslagen. Daley heeft zijn luier al volgescheten, maar geen nood: papa Blind blijkt een volleerd luierverschoner.” René van der Gijp, als laatste binnen ‘terwijl hij op het veld toch een van de snelsten is’, praat vertederend over Sanny: “Zijn eerste stapjes, dat was een van de mooiste momenten. Prachtig om te zien hoe hij zich ontwikkelt. Maar het kan alleen maar mooier, als we samen dingen kunnen gaan doen.”

De fotoshoot was allesbehalve een eitje, dat bleek wel uit het feit dat Sonny Silooy tijdens de shoot een noodkreet slaakte, tot hilariteit van de rest: zijn zoontje Joël, net 1 jaar, had ‘de kraan opengezet’: “Net Manneken Pis!”

Een echte familie-elftalfoto, speciaal voor Vaderdag: dat hebben we geweten. Gelukkig hebben we deze foto nog!