Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

‘Pedo-OvJ’ krijgt verminderde celstraf omdat zaak lang duurde

De voormalig plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Vincent L. gaat voor vijf maanden achter de tralies voor ontucht met een minderjarige jongen. Dat is minder dan de geëiste elf maanden.

‘Pedo-OvJ’ krijgt verminderde celstraf omdat zaak lang duurde

L. had meerdere keren seks met een 16-jarige jongen in ruil voor bier, chips, sigaretten en geld. Naar eigen zeggen hadden hij en de jongen een soort vriendschap en wilde L. hem helpen, omdat hij ‘veel van zichzelf in hem herkende’. Ook claimde L. dat de spullen die hij aan de jongen gaf geen betaling waren, maar cadeaus.

De rechter geloofde daar echter niks van. “Hij heeft daarbij uitsluitend oog gehad voor zijn eigen belang en de bevrediging van zijn eigen seksuele behoeften en geen rekening gehouden met de gevolgen voor het slachtoffer”, besloot de rechter. “Hij had gelet op zijn functie en het grote leeftijdsverschil beter moeten weten. Door zijn gedrag heeft hij ook het aanzien van het Openbaar Ministerie beschadigd.”

Blunder OM

Vincent L. is niet de enige die de reputatie van het Openbaar Ministerie tijdens dit proces heeft aangetast, daar hebben ze bij het OM namelijk zelf ook hun uiterste best voor gedaan. De zaak mocht van de Hoge Raad niet behandeld worden door officieren van justitie uit hetzelfde Amsterdamse parket als de verdachte. Dat deed het OM niet. In plaats daarvan stuurden ze de officieren uit Amsterdam naar Den Haag om daar als plaatsvervangend officieren aan de slag te gaan. De Hoge Raad was het daar niet mee eens en L. werd linea recta vrijgesproken. Daar ging het OM - te laat - tegen in hoger beroep. Uiteindelijk kregen ze daar hun gelijk, waardoor L. alsnog berecht kon worden.

Naast de voormalig plaatsvervangend hoofdofficier zijn er nog tien medeverdachten zijn veroordeeld tot celstraffen tussen de twee weken en drie jaar.

Misdaad
  • telegraaf.nl, nhnieuws.nl