doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Kroongetuige liquidatieproces Marengo wil niet meer samenwerken met OM

Het Openbaar Ministerie ziet het Marengo-proces als een kaartenhuis in elkaar storten. Kroongetuige Nabil B. schort zijn overeenkomst met het OM op, omdat hij vreest voor zijn eigen veiligheid en die van zijn gezin: ‘Het OM faalt op ieder vlak’
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-60ce6d3f8f9da img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ce6d3f8f9da img{#fig-60ce6d3f8f9da img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-60ce6d3f8f9da img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ce6d3f8f9da img{#fig-60ce6d3f8f9da img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-60ce6d3f8f9da img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ce6d3f8f9da img{#fig-60ce6d3f8f9da img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-60ce6d3f8f9da img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ce6d3f8f9da img{#fig-60ce6d3f8f9da img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Kroongetuige liquidatieproces Marengo wil niet meer samenwerken met OM

Woensdagochtend zou het proces tegen de bende van Ridouan Taghi voortgezet worden in de zwaarbeveiligde bunker in Osdorp. Eén van de stoelen in de rechtszaal werd echter niet gevuld, namelijk die van sleutelfiguur Nabil B., die zou verklaren over de moord op spyshophouder Ronald Bakker. Via een brief lieten advocaten Onno de Jong en Peter Schouten weten dat hun cliënt woensdag niet in de rechtszaal zou verschijnen. Volgens hen komt het OM afspraken over de veiligheid van B. en zijn gezin stelselmatig niet na en is de communicatie bovendien uiterst gebrekkig.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

De Jong uitte zijn ontevredenheid niet alleen via de brief, maar ook in de rechtszaal: “Het OM faalt op ieder vlak. Mijn cliënt heeft gezegd: tot hier en niet verder. Laat het OM maar aan tafel komen om de problemen op te lossen. De houding van het OM is; zodra we de verklaringen binnen hebben, laten we hem toch stikken?!'

Ook vertrouwenspersoon Peter R. de Vries gaf achteraf nog een verklaring voor de afwezigheid van de kroongetuige: “Op alle niveaus is tekortgeschoten: bij het college van procureurs generaal, het landelijk parket van het OM en het OM Midden-Nederland. Er zijn geen afspraken te maken, afspraken zijn niet nageleefd en de bejegening van de kroongetuige en zijn familie laat zwaar te wensen over. En we hebben er echt alles aan gedaan om de relatie te verbeteren. Maar het houdt een keer op.”

'De houding van het OM is; zodra we de verklaringen binnen hebben, laten we hem toch stikken?!"

In levensgevaar

Nabil B. verkeert al langere tijd in levensgevaar. Kort nadat hij een overeenkomst aanging met het OM werd zijn broer Reduan B. geliquideerd. Niet veel later kwam ook de advocaat van de kroongetuige, Derk Wiersum, door moord om het leven. Het OM kwam ondertussen met een groot aantal blunders in het nieuws. Zo werd er tot vier keer toe een foto van de kroongetuige verspreid, onder andere in dossiers over andere strafzaken.

In het belang van de veiligheid van B. en zijn gezin willen de advocaten niet prijsgeven waar hun zorgen verder vandaan komen, maar uit hun brief blijkt dat het OM naar hun smaak in ieder geval weinig moeite heeft gedaan om de problemen op te lossen. "Wij hebben tot op het laatst geprobeerd de nu ontstane situatie te voorkomen. Het lijkt echter wel of wij tegen dovemansoren praten. Men luistert niet en geeft geen enkel signaal af dat ons hoopvol stemt", schreven De Jong en Schouten.

Rechtszaak gaat door

Voor het OM kwam het einde van de samenwerking bijzonder onverwacht. "Wij kregen pas gisteravond een mail hierover", meldden ze vanochtend bij de start van de zitting over de liquidatie op Ronald Bakker. Dat proces gaat overigens wel gewoon door, want B. speelde een 'marginale rol' bij die liquidatie. De toekomst van liquidatieproces Marengo is voorlopig echter in nevelen gehuld.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws