Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
De moord op de spyshopman - Tegen de lamp door een hengel

De moord op de spyshopman - Tegen de lamp door een hengel

Spyshopmedewerker Ronald Bakker (59) wordt in 2015 voor zijn woning in Huizen geliquideerd. Waarom moest deze ‘hardwerkende gezinsman’ dood? Een reconstructie van de zaak waarin twee ‘spotters’ jarenlange celstraffen tegen zich horen eisen.

Het is woensdag 9 september 2015. Na een normale werkdag in de Spyshop in Nieuwegein rookt de 59-jarige Ronald Bakker om 17.33 uur buiten de winkel nog even een sigaretje met een collega. Twee minuten later stapt hij in z’n Ford Ka om naar zijn woning in Huizen te rijden. Een ritje van ongeveer een half uur. Wat Ronald niet weet, is dat hij meteen na vertrek wordt gevolgd door een witte Citroën. Beide auto’s worden op de snelweg A27 vastgelegd door een camera. Bij de afslag Huizen verlaat Ronald de snelweg en rijdt door naar de wijk waar hij woont. Daar staat een motorrijder de nietsvermoedende spyshopmedewerker op te wachten. Terwijl Ronald nog in de auto zit, wordt hij voor zijn huis van dichtbij doodgeschoten. Ronalds vrouw hoort de knallen en ziet de auto van Ronald staan door het raam vanuit de keuken, maar ze heeft nog niet in de gaten wat er zojuist is gebeurd. Het slachtoffer heeft, met meerdere schotwonden in het hoofd, geen schijn van kans. De schutter gaat er vervolgens op de motor vandoor.

Familie en vrienden van het slachtoffer, maar ook de politie, staan voor een raadsel. Er wordt zelfs gedacht aan een persoonsverwisseling, maar een aantal maanden na de moord zegt een woordvoerder van de politie in een uitzending van Opsporing Verzocht dat het onderzoeksteam daar niet vanuitgaat. Sterker nog, de politie is ervan overtuigd dat Ronald het beoogde doelwit was. Toch benadrukt de woordvoerder dat Ronald Bakker een ‘hardwerkende gezinsman zonder contacten in het criminele milieu’ was. Waarom moest deze vader van twee kinderen dan toch dood?

Stekkerdoos

Ronald Bakker werkte in een Spyshop in Nieuwegein. Dat is een winkel waar je technische snufjes op het gebied van beveiligen, afluisteren en achtervolgen kunt kopen. Dat gaat van alarmsystemen en gps-trackers tot aan PGP-telefoons en afluisterapparatuur verstopt in een stekkerdoos. Over dat laatste snufje vertelt Ronald een paar jaar voor zijn dood nog enthousiast in een tv-interview. “Bijvoorbeeld deze stekkerdoos, daar zit een zender in. Die leg je bijvoorbeeld in het appartement van je vriend of van jezelf. Als je weggaat dan bel je daarheen, daar zit een simkaart in, en dan gaat de microfoon open en je hoort alles wat er gezegd wordt in die ruimte,” aldus de spyshopmedewerker tegen de verslaggever. Het is een interessante business waar Ronald in werkt. Ook voor criminelen, die niet zelden te vinden zijn in spyshops. Bij het bedrijf waar Ronald werkt kun je bijvoorbeeld ook je auto laten ‘sweepen’, laten controleren op spionageapparatuur. Dat doen ze wel niet zelf, maar ze bieden de dienst wel aan.

Niet gek dus dat veel criminelen komen shoppen bij de spyshop, want het is altijd handig te weten of je gevolgd of afgeluisterd wordt. Achteraf zal blijken dat ook de moordenaar van Ronald Bakker in die hoek gezocht worden: de georganiseerde misdaad.

Na de moord start de politie meteen een grootschalig onderzoek. Collega’s van Ronald komen dan al snel met interessante camerabeelden die in de periode voor de moord zijn gemaakt.

Ronald Bakker

Het valt Ronald en zijn collega's op dat de visser wat klungelig is met zijn hengel en dat hij een verrekijker bij zich heeft waarmee hij naar de overkant kijkt

Op de beelden – van 10 augustus 2015 – is te zien dat een jongeman aan de overkant van het kanaal, dat langs de spyshop ligt, staat te vissen, zo blijkt uit stukken in het politiedossier. Ronald en zijn collega’s zien de man daar vaker zitten. Het valt ze op dat de visser wat klungelig is met zijn hengel en dat hij een verrekijker bij zich heeft waarmee hij naar de gebouwen aan de overkant kijkt, waaronder de spyshop. Ze zien ook dat hij veel met twee handen aan het sms’en is. En dat duidt volgens de kenners in de spyshop op het mogelijk gebruik van een BlackBerry. En wie aan een BlackBerry denkt, denkt vaak weer aan een Pretty Good Privacy (PGP)-telefoon, waarmee je versleutelde berichten kunt versturen en ontvangen. Het is het type telefoon dat vaak gebruik wordt door criminelen.

Als de recherche de beelden bekijkt, herkennen ze de visser als de 30-jarige Mourad B. uit Nieuwegein. Hij is een bekende van politie en justitie, zoals dat zo mooi heet. B. is eerder veroordeeld voor onder andere vermogensdelicten, bedreiging en afpersing. Maar, veel interessanter voor de recherche, B. is op dat moment ook verdachte in het onderzoek 26Koper.

Uitzendbureau voor moorden

De zaak 26Koper gaat over een criminele organisatie die zich bezighoudt met het voorbereiden van een of meerdere liquidaties in de regio Utrecht. Het Openbaar Ministerie (OM) spreekt in deze zaak van een ‘uitzendbureau voor moorden’. “Moorden op bestelling. Professioneel, bedrijfsmatig opererend, voorzien van de goede spullen, met medewerkers die op elkaar ingewerkt zijn en beschikken over de daarbij passende mentaliteit,” aldus het OM tijdens de behandeling van die zaak. Uiteindelijk worden meerdere verdachten door de rechtbank, en later ook door het gerechtshof, veroordeeld tot jarenlange celstraffen wegens onder meer het bezit van honderd vuurwapens en het voorbereiden van moord. De grote wapenvoorraad wordt op 15 juli 2015 door de politie aangetroffen in opslagboxen in Nieuwegein. En in garageboxen in Maurik, bij Tiel, staan enkele gestolen snelle Audi’s die vermoedelijk gebruikt worden door de criminele organisatie.

Op 10 mei 2016, ruim een half jaar na de moord op Ronald Bakker, houdt de politie Mourad B. aan voor de spyshopmoord. Hij zit op dat moment vast in het onderzoek 26Koper. B. zwijgt en omdat het bewijs tegen hem te mager is, wordt ruim een maand later zijn voorlopige hechtenis in de zaak-Ronald Bakker weer opgeheven. De PGP-telefoon van B., die is gevonden bij een huiszoeking, geeft niet het gewenste extra bewijs waar politie en justitie op hopen. Weer een paar maanden later, op 28 november 2016, veroordeelt de rechtbank Mourad B. tot drie jaar gevangenisstraf in het onderzoek 26Koper. De rechtbank zegt dat B. een actieve en belangrijke rol als ‘spotter’ heeft gespeeld. Dat is iemand die observeert en bewegingen van personen en voertuigen in kaart brengt. Voor politie en justitie een extra reden te denken dat Mourad B. ook in de zaak Ronald Bakker aan het spotten was in plaats van dat hij echt zat te vissen. Na zijn aanhouding wordt overigens ook een vishengel gevonden tijdens de doorzoeking in zijn woning.

Track & trace

Verder weet justitie Mourad B. te linken aan de witte Citroën C4 die kort voor de moord achter Ronald Bakker reed van de spyshop in de richting van zijn woning in Huizen. B. heeft de auto namelijk van 7 september 2015 tot 10 september 2015 gehuurd bij een autoverhuurbedrijf. De huurovereenkomst is door hem ondertekend en hij laat bij het bedrijf een kopie van zijn rijbewijs en identiteitsbewijs achter. Volgens de verhuurder is het ook B. die de C4 weer terug komt brengen op 10 september.

Wat B. mogelijk niet weet, is dat de auto voorzien is van een track & tracesysteem, waardoor precies te achterhalen is waar de auto allemaal is geweest. En daaruit komt opvallende informatie. De auto is namelijk meerdere keren in de buurt van de woning van Ronald Bakker en van de spyshop geweest. Op 9 september, de dag van de moord, staat de C4 ’s ochtends vroeg al bij de spyshop te wachten. Kort nadat Ronald om 08.39 uur arriveert in de Ford Ka van zijn vrouw, vertrekt de Citroën C4 bij de spyshop. Diezelfde middag staat de C4 aan de overkant van het kanaal een paar uur stil en precies in die periode komt er een persoon aanlopen met een hengel om te gaan vissen, zo blijkt uit camerabeelden van het bedrijf. ’s Avonds, als Ronald weer naar huis gaat, loopt de visser snel in de richting van de straat waar de C4 staat. En een paar minuten later rijdt de C4 achter Ronald. Wat daarna gebeurt, is inmiddels bekend.

De overtuiging dat Mourad B. daar heeft staan spotten is er wel bij de politie, maar er is nog geen enkele connectie tussen hem en de moordenaar van Ronald op dat moment. Te weinig bewijs dus om B. vast te houden voor deze zaak. Daardoor blijven de nabestaanden van Ronald Bakker voorlopig in onzekerheid over waarom hij dood moest.

Genaaid

In 2017 komt de zaak van Ronald Bakker in een stroomversnelling als kroongetuige Nabil B. gaat praten met justitie.

Hij wijst de criminele organisatie rond de onlangs gearresteerde Ridouan Taghi aan als opdrachtgever en uitvoerder van de moord op de spyshopmedewerker.

De organisatie rond Taghi is volgens B.  verantwoordelijk voor nog meer moorden en moordpogingen; het zogeheten onderzoek 26Marengo is dan geboren.

Al snel blijkt het door de omvang een monsterproces te zijn. Verder doet de recherche onderzoek op de in beslag genomen server van Ennetcom, het Nederlandse bedrijf dat beveiligde PGPtelefoons aanbiedt. Justitie slaagde er eerder al in om die versleutelde berichten te kraken, waardoor er een schat aan informatie naar boven is gekomen. Mede dankzij de verklaring van de kroongetuige is het voor justitie nu makkelijker zoeken naar berichten die te maken hebben met de moord op Ronald Bakker. De PGP-communicatie is het ontbrekende bewijs waar justitie op hoopt.

We moeten even terug naar het onderzoek 26Koper. In juli 2015 zijn verschillende verdachten aangehouden in die zaak en de politie ontdekt dan ook de grote hoeveelheid wapens. Uit PGP-berichten blijkt dat de groep rond Ridouan Taghi dan lichtelijk nerveus wordt. Ze vragen zich af hoe ze tegen de lamp zijn gelopen. Uit onderzoek is gebleken dat de groep aankopen deed bij de spyshop in Nieuwegein waar Ronald Bakker werkte. De groep rond Taghi vermoedt dat de medewerkers van de spyshop met de politie praten en dat ze hun auto’s niet goed hebben laten ‘sweepen’. Dat blijkt onder andere uit de onderstaande onderschepte PGPberichten, die 26Koper-verdachte Ali M. naar verdachte Mario R. stuurt:

De spyshop in Nieuwegein.

“Oke en waar zijn ze gekocht sir daar tog bij de spay zeker” “Maar jah sir het gaat erom wie hun heeft geholpen die heeft ook hun herkend begrijp u en die heeft gepraat en hun info gegeven we’ll met toestemming van de eigenaar maar jah” “Oke jah dan alle 2 maar pitten geen een over laten” “Jah sir egt ze hebben ons gewoon genaaid spullen verkopen en ons naaien verraden wie weet wat ze we’ll niet over ons hebben gezegt autos gebracht zweapen en zegen alles is goed hij wou ons naaien” Uit deze berichten valt op te maken dat ze denken dat een van de spyshopmedewerkers met de politie heeft gesproken, alleen is nog niet helemaal duidelijk wie. Het feit dat M. aan R. stuurt dat ze dan voor de zekerheid allebei maar moeten gaan ‘pitten’ – daarmee wordt bedoeld ‘slapen’ en daarmee bedoelen ze weer dat ze allebei dood moeten – geeft meteen aan hoe meedogenloos deze gasten zijn.

Direct na de moord rijdt Mourad B. door naar Amsterdam om een jointje te halen. Om even bij te komen

Die ouwe

Wat opvallend is aan de PGP-berichten is dat Mario R. ook veelvuldig contact heeft met Mourad B., die op dat moment al verdachte is in de zaak van Ronald Bakker. Uit dat contact blijkt duidelijk dat B. moet uitzoeken wie de verrader van de spyshop is om vervolgens zijn leven in kaart te brengen. B. start vanaf 29 juli 2015 met observeren van de spyshop. B. stuurt die dag naar Mario R.:

“Ok sir ik ga mijn best doen om die man zo snel mogelijk zijn dag patroon achter te halen”

“Ok sir ik ga kijken of ik ergens plat kan gaan lichen heb nog een verre kijker thuis all inn deze man gaat snel sir.

KK hoeren verader” B. verwacht al snel resultaat te hebben. Hij staat dagen urenlang te posten bij de spyshop en bij een woning. Alle informatie geeft hij steeds door aan Mario R. Daaruit blijkt dat Mourad B. inderdaad de visser langs het kanaal is:

“Ik ben nu achter bij die kanaal aan het vissen ik kan precies in die kantorr kijken” Dat bericht stuurt B. op 10 augustus 2015 naar Mario R. En juist op die dag zijn op de camerabeelden van de spyshop te zien dat er iemand aan het vissen is tegenover de shop. Uit de overige berichten, waar de politie de beschikking over heeft, blijkt dat B. geholpen wordt door een andere ‘spotter’. Het is Ali M., de 26Koper-verdachte. M. weet precies welke medewerker van de spyshop hen heeft geholpen. Hij wijst Ronald Bakker aan en dan blijkt dat Mourad B. een tijdje achter de verkeerde aangezeten heeft. Ali M. stuurt dan aan Mario R.: “Jah sir k heb hem die ouwe laten zien sir die ons had geholpen heeft die dag en die de boys heeft herkend die meestal iedereen help sir” Daarna stuurt Mourad B. naar Mario R.: “Sir ik voel mij echt klote dat ik de verkeerde Voor me heb had nog maals excusses”

De schutter

Vanaf dat moment, ongeveer vier weken voor de moord op Ronald Bakker, wordt de spyshopmedewerker intensief gevolgd en geobserveerd door Mourad B. B. geeft de informatie door aan Mario R. en aan ‘head’, waarmee de schutter bedoeld wordt. Op 7 september 2015 stuurt Ridouan Taghi (volgens de politie is deze PGP-telefoon van hem, red.) ’s avonds het volgende bericht naar een andere verdachte:

“Thanks! Hoop morgen die kk spy verrader weg!”

De volgende dag staat iedereen op scherp, maar die dag mislukt het omdat Ronald Bakker afwijkt van zijn dagritme, zo is te lezen in de PGP-berichten. Een dag later, op 9 september 2015, wordt de spyshopmedewerker voor zijn woning doodgeschoten. Kort na de liquidatie stuurt Mourad B. het volgende bericht nog naar Mario R.:

“Ja is goed sir breng hem straks terug ben nu in damsco ffjointje halen ff kalmeren” Hieruit blijkt dat Mourad B., die in de witte Citroën C4 achter Ronald Bakker reed, daarna naar Amsterdam is doorgereden om een jointje te halen. Om even bij te komen.

Respectloos

Het Openbaar Ministerie is ervan overtuigd dat Ridouan Taghi de opdrachtgever is voor de moord op Ronald Bakker. Omdat ze ‘genaaid’ zouden zijn door de spyshop. De zaak tegen de opdrachtgevers en uitvoerder van de liquidatie moet nog behandeld worden door de rechtbank in het zogeheten Marengo-proces, maar de twee spotters, Ali M. en Mourad B., stonden op 3 februari voor de rechter.

“De overtuiging benadeeld te zijn door deze spyshop, is voldoende om een volstrekt onschuldige man, vader en echtgenoot, uit het leven te schieten,” aldus de officier van justitie tijdens de zitting. “Zo weinig is er blijkbaar voor nodig. Zo gemakkelijk wordt er dus beschikt over het leven van een ander. De berichten die over en weer worden gestuurd zijn ronduit respectloos en huiveringwekkend. B. en M. vormen hierop geen uitzondering.” Ali M. en Mourad B. hebben niets verklaard tegenover politie en justitie. Ze beroepen zich constant op hun zwijgrecht. Maar de officier van justitie is helder:

“Het is stuitend om te zien met hoeveel cynisme en tegelijk enthousiasme beide verdachten hebben meegewerkt aan de liquidatie van Ronald Bakker. Een liquidatie die een duidelijk doel had: een boodschap afgeven aan de spyshop van Bakker, maar ook aan andere leveranciers. Wie praat of meewerkt met de politie, gaat eraan!” De officier eist tegen M. en B. celstraffen van veertien en zestien jaar voor medeplichtigheid aan de moord op Ronald Bakker.

Volgende week doet de rechtbank uitspraak.

Schutter op de vlucht

Naast de arrestatie van Mourad B. wordt ook Gerel Palm aangehouden voor betrokkenheid bij de moord op Ronald Bakker. Palm is volgens politie en justitie de vermoedelijke schutter. Wegens gebrek aan bewijs wordt hij weer vrijgelaten. De 37-jarige geboren Surinamer staat al sinds 2017 op de Nationale Opsporingslijst. Hij wordt verdacht van een schietpartij in Noordeloos in december 2016 waarbij twee mannen bijna om het leven zijn gekomen. De slachtoffers werden door een automobilist gewond aangetroffen in een weiland. Palm werd vervolgens in maart 2017 in Suriname aangehouden voor deze zaak maar hij wist twee weken later al te ontsnappen. Sindsdien is hij spoorloos.

Het bazooka-plan

Dat de groep rond Ridouan Taghi meedogenloos is en voor niets of niemand terugdeinst, blijkt duidelijk uit het dossier rond de moord op Ronald Bakker. Op enig moment wil de groep zelfs met een bazooka op de spyshop vuren. Om een signaal af te geven aan verraders en mensen die dubbelspel (willen) spelen.

Uit PGP-berichten tussen, volgens justitie, Ridouan Taghi en andere verdachten blijkt dat er al een ‘head’ (schutter) klaarstaat om met een bazooka te schieten. Ze vragen zich af hoeveel mensen er in de

spyshop aanwezig kunnen zijn, maar volgens Taghi maakt dat niet veel uit, zo blijkt uit onderstaand PGP-bericht:

“Sir zullen max 2 a 3werkers zyn maar gaat om effect sir boodschap is duidelyk dan” Ook spotter Mourad B. schrijft een bericht waaruit blijkt dat deze gasten geen enkele mededogen kennen:

“Ja er slapen 100 % mensen de man van die porche en zijn vrouw maar zie geen kind hahahaha ja bazooka gaat zeker er door een gahahaha” Dit bericht van Mourad B. is een dag voor de moord op Ronald Bakker verstuurd aan Mario R. Waarom ze uiteindelijk beslissen om de spyshop niet met een bazooka onder vuur te nemen is niet helemaal duidelijk.