Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Een moord voor een Glock, Browning of Kalasjnikov

Een van de kerntaken van de Nederlandse politie is het aantal wapens op straat terugdringen. Maar welke wapens zijn er eigenlijk? Panorama zet ze allemaal eens netjes op een rij.

Een moord voor een Glock, Browning of Kalasjnikov

Kalasjnikov – AK-47

De trend was een tijdje dat er steeds meer zware kalasjnikovaanvalsgeweren werden gebruikt bij onderwereldliquidaties. De kalasjnikovs zijn half- en volautomatische geweren uit Rusland. Na een liquidatie steken de hitmen het wapen vaak in de fik. De plastic en houten delen zijn dan ook vaak vergaan, maar het metalen deel is onverwoestbaar. En dat is ook precies waarom de AK-47 zo’n goede naam heeft in het circuit: het wapen is onverslijtbaar. Het geweer is ontwikkeld in 1947, vandaar de naam, en was het Russische antwoord op het Duitse wapen Sturmgewehr StG 44 of MP 44. De kalasjnikov is een verbeterde versie van de StG 44, hij heeft een iets andere cassette en een iets ander kogeltype, maar het ontloopt elkaar weinig.

De kalasjnikov-47 is een half- en volautomatisch geweer. Het is dus geen volautomatisch machinegeweer, want dat vuurwapen wordt vaak ergens op geplaatst, op een auto of stellage bijvoorbeeld. Met de kalasjnikov kun je maar een beperkt aantal kogels afvuren. In zijn ‘sproeistand’ kun je tien kogels per seconde afschieten, maar dan ben je na drie seconden klaar. Daarna moet er herladen worden. Er gaat een 7.62 mm kogel in. De kleine kogel heeft een enorme kruitlading, ofwel een verwoestend effect bij een inslag.

In Nederland komt het in de onderwereld voor het eerst voor in de jaren 90, bij geldwagenovervalbendes. Later komt het vaker in beeld als liquidatiewapen. Eigenlijk is het een onhandig ding voor een liquidatie omdat je het niet even snel wegstopt.

Het begin van de Nederlandse geweldsperiode met dit wapen is onmiskenbaar de grote schietpartij die plaatsvond in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, eind 2012, waarbij twee personen om het leven kwamen en een politieagent gewond raakte. De schutters hadden het wapen waarschijnlijk op de sproeistand staan, want auto’s, huizen en personen werden geraakt. Daarna vond de politie het wapen geregeld terug in criminele wapenstashes.

De kalasjnikov-fabriek staat in Rusland. Een deel van de legaal gemaakte wapens belandt in het illegale circuit, hetzij door diefstal, hetzij door illegale handel. In sommige landen mag je een AK-47 bezitten als je het wapen onklaar maakt. Er worden dan gaten in de loop geboord waarin stalen sperren worden geplaatst.

In Nederland stuit de politie vaak op kalasjnikovs die van onklaar weer klaar zijn gemaakt.

Gas- en alarmpistolen

Het schieten met omgebouwde gas- en alarmpistolen komt al heel wat jaren voor. Het zijn vaak gas- en alarmwapens die in sommige landen legaal mogen worden verkocht, en ook legaal worden geproduceerd. Zodra dergelijke pistolen op de markt komen, verdwijnen ze in groten getale in de onderwereld, waar men de wapens ombouwt tot illegale schietwapens.

Dat gebeurt vaak door de loop te doorboren. In landen als Portugal en Spanje zijn deze praktijken lang schering en inslag geweest. Via de illegale handel komen dergelijke wapens op de Nederlandse markt.

In 2002 vond 25 procent van de schietincidenten plaats met een in Portugal omgebouwd Italiaans gaspistool: Tanfoglio 6.35 mm Browning, een wapen dat op dat moment hoogstwaarschijnlijk door een grote criminele organisatie werd geleverd. Het zijn de zogenoemde Italiaanse BBM-pistolen –ofwel Bruno Bruni-Milano – en Spaanse merknamen als Astra en Star. Na het oprollen van een aantal fabrieken in Spanje en Portugal droogde ook de aanvoer naar de onderwereld op. Er steekt nu een nieuwe trend de kop op: omgebouwde Turkse gas- en alarmpistolen, die ook op de Nederlandse markt komen, veelal van het merk Ekol. Die kunnen worden gebruikt met stalen proppatronen, die je er bij de loop induwt.

In Nieuwegein vindt de politie 60 pistolen en revolvers, 36 automatische wapens, 9 handgranaten en een fragmentatiebom

FN en Browning

België is een grote naam in wapenland. Je hebt daar de FNfabriek nabij Luik, die een deels Amerikaanse achtergrond heeft, want de beroemde wapenmaker John Browning (1855-1926), uitvinder van onder meer het bekende Browning-pistool, was tijdens zijn leven in dienst van deze Belgische firma. De afgelopen jaren zien we geregeld vormen van inbraak bij deze fabriek die een miljoenenomzet heeft en wereldwijd wapens levert aan grootmachten. Inbraken waardoor meerdere Browning-pistolen, maar ook andere schietwapens die hier van de band rollen op de illegale markt belanden en veel worden gebruikt in de misdaad.

Maar niet elk Browning- of FNwapen in het onderwereldmilieu is op dergelijke wijze gestolen.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Misdaad
  • iStock