doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Chinese raket kan spoedig op aarde crashen

In China proberen ze hun eigen ISS te maken, maar dat gaat niet zonder problemen. De Chinezen zijn de controle kwijtgeraakt over een raket die recent de lucht in ging, waardoor hij nu doelloos rondraast door de ruimte en zomaar op de aarde neer kan storten.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Chinese raket kan spoedig op aarde crashen

’Heavenly Harmony’ is de niet-zo-toepasselijke naam van de door China gelanceerde ruimtecapsule die op dit moment als een ongeleid projectiel met 27.600 kilometer per uur om de aarde heen sjeest. Pakweg een week geleden deed de raket dat nog op een afstand van 400 kilometer van onze planeet, maar inmiddels kan daar al een honderdtal kilometers van afgehakt worden. Het moge duidelijk zijn: de 30 meter lange raket kan spoedig de aarde doorboren, maar wanneer dat precies gaat gebeuren is nog onduidelijk.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Doelwit

Over de locatie is ook niet al te veel zekerheid. Het is een beetje alsof er een dartpijl op een wereldkaart wordt gegooid om een vakantiebestemming te kiezen, alleen dan is het iets dodelijker. In Nederland kunnen we overigens rustig ademhalen, want wij zijn op dit moment geen mogelijk doelwit. De raket heeft namelijk een redelijk vaste baan, waardoor alleen steden in een bepaalde lijn geraakt kunnen worden. Madrid, New York en Peking liggen bijvoorbeeld wel in de gevarenzone, net als Wellington in Nieuw-Zeeland en heel Chili. De kans is echter het grootst dat de noodlanding in de één of andere oceaan gaat plaatsvinden, aangezien het aardoppervlak toch voor zo’n 70% uit water bestaat.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws