Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Geen chateau maar een cel - Meiland gaat 8 jaar de bajes in voor drugshandel

De ene Meiland verdient z’n geld op televisie, de ander klust bij met cocaïnetransporten. Helaas voor die laatste is dat een strafbaar feit.

Geen chateau maar een cel - Meiland gaat 8 jaar de bajes in voor drugshandel

Onze zuiderburen hebben met een slag van de hamer acht jaar celstraf uitgedeeld aan de Nederlands-Surinaamse cocaïnesmokkelaar Rudo Meiland (58 - vermoedelijk geen familie van de televisie-Meilandjes). Hij verscheen donderdag voor de rechter in Antwerpen, nadat hij eerder al tot 15 jaar celstraf was veroordeeld voor internationale drugshandel en deelname aan een criminele organisatie. Tot het moment van zijn arrestatie had hij een prominente plek op de Most Wanted-lijst van België.

Het Meilandje in kwestie.

Samen met zijn broer organiseerde Meiland het transport van cocaïne van de Dominicaanse Republiek naar België, via de luchthaven van Zaventem. Ze beloofden snoepreisjes aan toeristen, die in ruil voor de spotgoedkope uitjes wat kilo's coke terug moesten brengen voor de broers. De douaniers in de Dominicaanse Republiek werden van tevoren omgekocht door de broeders Meiland, waardoor het risico voor de reizigers relatief laag was. Na terugkomst in België kregen de toeristen ook nog eens een royale premie voor het transport.

De succesvolle transporten zorgden ervoor dat Meiland op de radar kwam van de opsporingsdiensten, waardoor hij zich gedwongen voelde om een schuilplaats op te zoeken. De oorspronkelijk uit Suriname afkomstige drugshandelaar koos voor zijn geboorteland, maar terwijl hij zich koest hield ging het cocaïnetransport gewoon verder, waardoor hij uiteindelijk toch tegen de lamp liep. In Suriname kwam Meiland in de gevangenis te zitten, maar later werd hij uitgeleverd aan België.

In zee met een basketballer

Na aankomst in België bleek de drugshandelaar nog meer op zijn kerfstok te hebben. Zo was hij onder andere een samenwerking aangegaan met de Antwerpse ex-profbasketballer en coach Jeff Masudi. Het tweetal zou meerdere cocaïnetransporten vanuit de Dominicaanse Republiek hebben georganiseerd, met een gemiddeld gewicht van zo’n tien kilo - kleine cijfers vergeleken met de tonnen van het witte snuifmiddel die de afgelopen maanden binnengehengeld werden bij verschillende Europese havensteden. Toch was het genoeg voor weer een celstraf: zes jaar voor Masudi en acht voor Meiland. Daarnaast kregen beide mannen ook een boete van 80.000 euro opgelegd.

Misdaad
  • hln.be, crimesite.nl, nieuwsblad.be
  • iStock