Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Micha Jacobs & Mario Wisse

Sportcolumn: 'O jee, een vrouw!'

Iedere week schrijven onze Panorama-verslaggevers samen een column over wat hen opvalt in de sportwereld. Deze week: wat vinden we van vrouwelijke scheidsrechters?

Micha Jacobs & Mario Wisse

Micha Jacobs

Bij mij thuis gaat het al wekenlang over diversiteit.

Ik hoef maar het woord ‘vrouw’ in mijn mond te nemen en mijn vriendin kijkt me al argwanend aan. Nu heeft ze daar alle reden toe: ik ben niet heel subtiel in mijn bewoordingen. Als ik zeg dat ik vóór diversiteit ben op elk gebied – wat ik ook meen – dan haast ik mij om erbij te zeggen: “Tenzij het door mijn strot wordt geduwd.” Meestal, geheel bewust, gevolgd door een seksistische opmerking waardoor ik haar helemaal op de kast jaag. Soms vraag ik mij af waarom ze nog bij mij is. Je kunt dus al raden hoe laat het was toen ik hoorde dat de WKkwalificatiewedstrijd Nederland- Letland van aanstaande zaterdag wordt geleid door een vrouwelijke scheidsrechter, de Française Stéphanie Frappart. Een historisch moment, want nooit eerder stond een wedstrijd van de Nederlandse voetbalmannen onder leiding van een vrouw. Eerlijk gezegd vind ik daar niet zoveel van – zolang je maar goed fluit, denk ik dan –maar toch vond ik het nodig om er een punt van te maken. Omdat anderen er zo’n punt van maken.

“Weet je hoeveel mannelijke scheidsrechters er floten op het laatste WK voetbal voor vrouwen?” vroeg ik aan mijn vriendin.

Zij, zuchtend: “Nou?”

Ik: “Nul!”

Zij: “Dus wat is je punt?”

Ik zei niks, ik zat alleen maar triomfantelijk te glimlachen, waardoor de boel alleen maar escaleerde.

Ik mag hopen dat Frappart niet is aangesteld vanwege haar gender, waar toch sterk en zeer onnodig de nadruk op wordt gelegd, maar vooral omdat ze geweldig kan fluiten. Zoals ze al liet zien tijdens de laatste WK-finale voor vrouwen, maar ook tijdens de Europese Supercup voor mannen in 2019 tussen Liverpool en Chelsea en eind vorig jaar toen ze Juventus- Dinamo Kiev leidde in de Champions League, ook al als eerste vrouw ooit. Maar dat laatste boeit mij dus niet zoveel. Man, vrouw: nou en?

Ik heb in dat opzicht veel meer bewondering voor Suse van Kleef, sinds kort de eerste vrouwelijke voetbalcommentator ooit bij het radioprogramma NOS Langs de Lijn. Volledig in de luwte deed zij onlangs verslag van Willem II- Heerenveen, omdat zij en ook de NOS er niet te veel reuring aan wilden geven. Eerst meters maken, daarna pas het historische moment duiden. Omdat het eigenlijk ook de normaalste zaak van de wereld is dat een vrouw voetbalcommentaar geeft en een mannenwedstrijd fluit, toch?

Mario Wisse

Ik behoor zeker niet tot het kamp dat vindt dat je zonder een fluit geen wedstrijd mag fluiten. Leidinggeven, dat is waar het om gaat. En ik wil niet discrimineren, maar volgens mij zijn vrouwen daar veel beter in dan mannen. Bij mij thuis wél in ieder geval. Op een biertje uit de koelkast pakken voordat het weekend is staat een gele kaart. Als ik zeg dat ik nog geen slok genomen heb, laten we dat even checken door de VAR.

Nederland is hopeloos ouderwets wanneer het om emancipatie gaat. Onze oosterburen hebben bijvoorbeeld niet alleen Angela Merkel, maar ook Stephanie Baczyk, die bij Sportschau wekelijks Bundesliga-wedstrijden van commentaar voorziet. Eerder al hadden ze Claudia Neumann, die in 2018 als commentator debuteerde bij het WK in Rusland. Heuglijke feiten uiteraard, maar er is ook een keerzijde: vrouwenhaters maakten haar volledig af op sociale media. “Ze mag van mij de gang dweilen, maar geef alsjeblieft geen commentaar,” luidde een van de meest sympathieke tweets. De Duitse omroep deed uiteindelijk aangifte tegen twee types – mannen uiteraard –die zich ‘buitengewoon denigrerend’ over Neumann hadden uitgelaten.

Voor dat soort ellende was de NOS wellicht ook bang toen ze Suse van Kleef, ondanks de historische betekenis van haar debuut, in de luwte lieten beginnen. Het kan trouwens nog erger dan wat Neumann overkwam. Tijdens het eerdergenoemde WK in Rusland werden twee vrouwelijke commentatoren uit Colombia en Brazilië niet alleen verbaal, maar ook fysiek aangerand.

Wat is de wereld toch gestoord en gestoord conservatief. Niet eens zo zeer omdat voetbalwedstrijden nu pas mondjesmaat door vrouwen worden geleid en becommentarieerd, maar vooral omdat een bepaald slag mannen daar zo spastisch op reageert. Het zal je niet verbazen dat ik vind dat ook de belangrijkste leidinggevende van ons land eindelijk eens mag plaatsmaken voor een vrouw. Of desnoods voor een tokkie, een kabouter of een kind. Zo lang ik Rutte maar niet meer fris gedoucht op dat sportieve fietsje naar het Catshuis hoef te zien rijden.

Jij moet je vriendin trouwens niet meer zo provoceren, Jacobs. Voor je het weet krijg je rood en mag je het huis verlaten. Van de VAR hoef je dan geen hulp te verwachten, ben ik bang.

Sport
  • ProShots