doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Minister Ollongren neemt briefstemmen op de schop

Stemmen per post loopt nog niet overal even lekker. Onduidelijke instructies en onwetende stemmentellers zorgen ervoor dat het percentage ongeldige stemmen in sommige gemeenten behoorlijk de pan uit begint te stijgen. Demissionair minister Kajsa Ollongren voelde zich daarom geroepen om in te grijpen.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Minister Ollongren neemt briefstemmen op de schop

“Stop the count!”, aldus minister Ollongren. Het huidige systeem van stemmen per post zorgt voor veel te veel verwarring onder de briefstemmende bevolking en onder de stemmentellers die de post binnenkrijgen. Een groot deel van de stemmers snapte niet dat meerdere formulieren in meerdere enveloppen gedaan moesten worden. Bij de stemmentellers had niet iedereen door dat die enveloppen ongeopend moesten blijven om het stemgeheim te bewaren. De fouten zorgden ervoor dat in sommige gemeenten 8,5% van de stemmen ongeldig was. Niet best, als je dat vergelijkt met het normale landelijke gemiddelde van 0,3%.

'beetje laat'

Nu gaat het stemsysteem dus op de schop. Op het bureau mogen de brieven nu toch geopend worden om fouten van verwarde stemmers te fixen. Goed dat het opgelost is, vindt ouderenbond ANBO, maar niet echt op tijd: “Het is wel een beetje laat. De minister heeft geprobeerd het klein te houden. Maar dat het mis zou gaan, was iets wat je van verre aan zag komen. We hebben de minister al veel eerder aangegeven dat deze procedure te ingewikkeld was.”

De minister geeft de stembureaus rond het middaguur een spoedcursus over de nieuwe regels. De ongeldige verklaarde stemmen mogen ondertussen apart worden gelegd, zodat ze op 17 maart opnieuw bekeken kunnen worden en eventueel toch nog geldig worden.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws