doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Het ruige bestaan van Martin 'Polletje' van de Pol

Afgelopen donderdag, kort na 14.00 uur, werd in Amsterdam-Zuidoost de 56-jarige Martin van de Pol neergeschoten. Volgens buurtbewoners had hij net zijn 7-jarige dochtertje van school gehaald, met wie ze hem vaak zagen spelen. Wat ze wellicht niet wisten, is het feit dat Van de Pol ooit 15 jaar celstraf kreeg voor het doodschieten van vier verschillende mannen. Wie was de man die buurtbewoners kennen als ‘Boeroe’, maar die vooral bekend stond als ‘Polletje’?
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Het ruige bestaan van Martin 'Polletje' van de Pol

Op donderdagmiddag stond er voor de woning van Polletje zijn ex-vriendin een onbekend persoon te wachten. Toen Van de Pol kort na twee uur ’s middags samen met zijn dochtertje bij het huis aan kwam lopen, schoot de onbekende hem met een vuurwapen in het gezicht. De Amsterdammer was niet meer te redden.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Zijn lichaam kwam onder een kleedje bij de portiek van de woning te liggen. Daar verzamelden zich algauw nieuwsgierige omstanders, waaronder een oude bekende van Van de Pol, met wie een journalist van het AD in gesprek raakte. ‘Wie het gedaan zou kunnen hebben?’ werd de kennis gevraagd. “Het kan echt van alles zijn. Als je zo’n leven leidt, heb je heel veel vijanden. Eigenlijk heeft hij het nog lang volgehouden.”

Hells Angels-moorden

De meeste vijanden maakte hij in het jaar 2000. Kort na de eeuwwisseling verschenen er foto’s van Polletje in Amsterdam, met daarbij de tekst dat er een prijs op zijn hoofd zou staan. Reden is een viertal moorden dat Van de Pol pleegde in een Haarlemse club. Een lid van de Hells Angels had daar een bierglas naar een barvrouw gegooid, nadat ze weigerde met hem naar bed te gaan. Daarop schoot iemand de man neer, waarop ook Polletje een vuurwapen trok en de Hells Angel, samen met drie andere personen van wie hij dacht dat ze ook deel uitmaakten van de motorclub, allemaal doodschoot.

Hij zou levenslang krijgen voor de celstraf, maar dat veranderde in 15 jaar cel, de maximale straf voor doodslag. Geen moord dus, maar doodslag, omdat Polletje volgens een psychiater ‘in complexe, stressvolle situaties het overzicht dreigt te verliezen en met angst reageert.’

Polletje was invloedrijk binnen de harde kern van Ajaxsupporters.

Harde kern

Voor en na de celstraf was Van de Pol vaak te vinden bij de harde kern van Ajax. Ook daar hield Polletje een bijzondere reputatie aan over. Hij zou, mede door zijn uitbundige drugsgebruik, vaak in zijn eentje op hele groepen rivalen afstormen.

Als hij in 2017 gepakt wordt met een pistool, wanneer hij bij zijn vriendin thuis in een opblaasbadje zit, geeft hij bij de politie aan dat hij ‘rustiger’ geworden is en veel tijd met zijn dochter spendeert. Sinds een voorman van Vak M hem neersloeg tijdens het uitzwaaien van een spelersbus, zou hij minder actief geworden zijn bij Ajax. Wel is hij op recente foto's nog met jonge Ajaxfans gezien.

Een buurvrouw aan Het Parool vertelt dat Van der Pol kanker zou hebben. Een mogelijke verklaring voor zijn rustigere gedrag. Buurtbewoners bevestigen dat hij vaak met zijn dochtertje te zien is om haar van school te halen of met haar te gaan spelen.

De politie is op dit moment nog op zoek naar de schutter.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws