Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Henk Angenent ‘wint’ opnieuw de Elfstedentocht

Het is ondertussen wel even geleden dat de laatste Elfstedentocht gereden werd. Dat was in 1997 om precies te zijn, toen hij werd gewonnen door Henk Angenent. Dit jaar wist Angenent opnieuw als eerste de finishlijn te bereiken, alhoewel hij niet veel concurrentie had en een deel van de tocht valsspeelde.

Henk Angenent ‘wint’ opnieuw de Elfstedentocht

Een officiële Elfstedentocht was er niet, maar dat weerhield Henk Angenent en zijn Friese vrienden Syb van der Ploeg, de zanger van de Kast, zijn broer en Martin Matser er niet van om de schaatsen om te binden en het ijs op te gaan. En hoewel Angenent ondertussen zo’n 24 jaar ouder is dan tijdens de laatste tocht, wist hij zichzelf toch over de finish te slepen.

Daardoor heeft hij toch mooi even als eerste persoon sinds Auke Adema in 1941 back-to-back als winnaar de finishlijn gehaald. Alleen Adema had net even iets meer concurrentie en in zijn geval ging de Elfstedentocht ook daadwerkelijk door.

Tegenslagen

Dat mocht de pret echter niet drukken, want ondanks allerlei tegenslagen is het toch een hele prestatie die Angenent gisteren geleverd heeft. Tijdens de tocht van 1997 was het ijs er een stuk beter aan toe, waardoor hij het grootste deel gewoon kon schaatsen. Dit jaar werden Angenent en de andere schaatsers op meerdere locaties gewaarschuwd om van het ijs af te gaan. Zo werden ze gedwongen om Bolsward-Dokkum met de auto af te leggen. Ook moest Angenent een pauze inlassen vanwege een knieblessure, waarbij hij wederom van de auto gebruikmaakte.

Desondanks is het hem wel gewoon gelukt om op zijn 53e een de tocht, met een paar autoritjes tussendoor, af te maken. En wat Henk daarover te vertellen had? “Het was me wat. Ik ben helemaal kapot en mijn knie doet pijn”, waren zijn woorden, waarna hij rechtstreeks een luxe hotel in dook. Lekker bezig, Henkie!

Sport
  • nos.nl
  • Videostill