doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Levenslang gestrafte zesvoudig moordenaar krijgt gratie

In 1983 kreeg Cevdet Yilmaz levenslang voor zes moorden in het Delftse café ’t Koetsiertje. Na 38 jaar in de gevangenis is hij nu weer op vrije voeten. Uit een brief aan de Tweede Kamer blijkt dat de Koning het gratieverzoek heeft ondertekend.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Levenslang gestrafte zesvoudig moordenaar krijgt gratie

Yilmaz kreeg een levenslange gevangenisstraf voor de zesvoudige moord in café ’t Koetsiertje. Na een ruzie met een andere cafébezoeker haalde hij een semi-automatisch wapen tevoorschijn, waar hij de man mee doodschoot. De doorgeslagen Yilmaz bracht vervolgens nog vijf andere gasten om het leven, waaronder de 12-jarige Carmen Sneekes en haar moeder.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Levenslang

Yilmaz kreeg een levenslange gevangenisstraf opgedragen voor de moordpartij, maar kwam daar meerderde keren tegen in opstand. In Nederland moeten mensen met een levenslange straf ook daadwerkelijk tot hun dood in de gevangenis zitten, wat volgens het Europese Hof inhumaan is. Zij steunden Yilmaz in zijn gratieverzoek, omdat er naar hun mening altijd perspectief op vrijheid moet zijn.

Gratie

Die gratie heeft hij nu dan toch gekregen. Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming wist het jarenlang tegen te houden. Hij wees de gratieverzoeken keer op keer af, maar nu waren zijn mogelijkheden om gratie tegen te houden ‘uitgeput’. “Ik begrijp heel goed dat deze uitspraak van de rechter en het besluit om aan betrokkene gratie te verlenen veel impact heeft op de nabestaanden en de samenleving. Mede gelet daarop heb ik een veelvoud van juridische procedures gevoerd met als inzet het niet verlenen van gratie. De rechter heeft echter telkens geoordeeld dat mijn besluiten om geen gratie te verlenen juridisch geen stand houden”, vertelde Dekker in zijn brief aan de tweede kamer.

Yilmaz is de eerste levenslang gestrafte delinquent sinds 1986 die gratie krijgt. De enige uitzondering was een terminaal zieke man in 2004. Yilmaz is van plan om na zijn vrijlating te emigreren naar Turkije.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws