Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Komt er dan toch een Brexit-deal? vanochtend persconferentie

Inmiddels zijn er 1.645 dagen verstreken sinds het moment dat het Verenigd Koninkrijk de knoop doorhakte en besloot te vertrekken uit de EU. In januari namen ze afscheid van Europa, maar tot 31 december doen ze nog mee met de handelsregels. De toekomst daarna was onzeker, maar nu lijkt er toch een deal te komen.

Komt er dan toch een Brexit-deal? vanochtend persconferentie

Puntjes op de i

Volgens politiek verslaggever Iain Watson van de BBC wordt er alleen nog gewacht op het moment dat Boris Johnson de telefoon oppakt voor een gesprek met de hoge heren van de Europese Unie. Zodra hij EU-president Von der Leyen aan de telefoon krijgt, kunnen de puntjes op de i worden gezet, waarna Johnson een toespraak aan het Britse volk zou gaan geven.

Deal or no deal?

Als het Verenigd Koninkrijk en de EU vóór 31 december geen deal weten te sluiten, komt er automatisch een no-deal Brexit. Dat zou betekenen dat EU-landen mogelijk extra belastingen of tarieven zouden vragen voor Britse goederen.

Stel dat er wel een deal komt, dan krijgt elk land in de Europese Unie nog een kopietje toegestuurd om lekker te gaan lezen tijdens de kerstdagen. Iedereen heeft vervolgens de optie om het verdrag te vetoën, waardoor het alsnog niet doorgaat.

Komt er wel een deal, zoals nu verwacht wordt, dan gaat die meteen op 1 januari in effect. Waarschijnlijk geeft Boris Johnson tijdens zijn toespraak meer inhoudelijke informatie over de deal.

Nieuws
  • bbc.co.uk, nu.nl
  • BrunoPress