doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

#GerechtigheidVoorBas: weerzinwekkende dood Bas van Wijk (24) maakt veel los

Met de hashtag #GerechtigheidVoorBas spreken talloze Twitter-gebruikers hun afschuw uit over het doodschieten van de 24-jarige Bas van Wijk, afgelopen zaterdag in Amsterdam. En ook: de betrekkelijke stilte rond deze gruweldaad. Er wordt nu opgeroepen op de Dam te protesteren.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Bas van Wijk

Een zonovergoten zaterdagmiddag. Een strandje aan De Nieuwe Meer, nabij het Amsterdamse Bos. Hoogzomer. Badgasten zwemmen, picknicken, genieten van het leven. Het had een schitterende middag moeten zijn. Maar de realiteit is anders. Gruwelijk anders. Eén van de recreanten, de 24-jarige Bas van Wijk (zie foto), wordt op de pier neergeschoten, raakt zwaargewond en sterft niet veel later.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Badhoevedorper Van Wijk is geen slachtoffer van een liquidatie, een afrekening in het criminele circuit. Hij lijkt het slachtoffer van barbaars straatterreur. Zinloos (vuurwapen)geweld. Een nog voortvluchtige misdadiger vuurt zeker drie kogels op hem af nadat Van Wijk probeert te voorkomen dat de dader of iemand in zijn gezelschap het luxehorloge van één van z'n maten poogt te stelen. Dit hebben meerdere getuigen inmiddels verklaard. Een goede daad van Bas, waar hij helaas de hoogst mogelijke prijs voor heeft moeten betalen. Hij zou twee keer zijn geraakt. De verslagenheid om Bas' dood is groot.

De verdachte is nog altijd voortvluchtig. Het zou volgens sommige bronnen, waaronder ooggetuigen, gaan om een lichtgetinte man van tussen de twintig en dertig jaar oud. Andere bronnen claimen juist dat de man blank zou zijn geweest. De verdachte zou voorts zwarte krullen en een sikje hebben. Op het moment van zijn gruweldaad had hij naar verluidt een hoedje op, een tasje om en droeg hij een zwembroek. De verdachte zou onderdeel uit hebben gemaakt van een grotere groep (volgens sommigen eveneens lichtgetinte) jongemannen.

Het onderzoek is momenteel in volle gang en de politie sluit vooralsnog geen scenario's uit. "Onze eerste prioriteit nu is om de getuigen te horen", vertelt een woordvoerder van de Amsterdamse politie gisteren aan Het Parool. Aangezien het zaterdagmiddag druk was aan het Nieuwe Meer kunnen er wel tot honderden getuigen zijn - ook kinderen. Voorts roept de politie op mensen die beelden hebben gemaakt zich te melden.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Bent u zaterdagmiddag 8 augustus aanwezig geweest bij dit dodelijke schietincident, neem dan contact op met het rechercheteam via 0900-8844. Vindt u het lastig de informatie te delen met de politie en wenst u anoniem te blijven, bel dan Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Vertelt u dan wel alles wat u weet want vanwege het anonieme karakter kunnen zij u niet terugbellen.

Op Twitter is de hashtag #GerechtigheidVoorBas inmiddels populair. Veel gebruikers vinden het op z'n zachtst gezegd opvallend dat Bas' dood vooralsnog tot weinig verontwaardiging zou hebben geleid. Ja, er is wel degelijk (nationale) media-aandacht. Maar velen hekelen het feit dat een respons van de gemeente Amsterdam (en/of burgemeester Halsema) en veel commentatoren - waaronder BN'ers - in de media vooralsnog uit is gebleven, al moet opgemerkt worden dat nog lang niet alle feiten rond de gewelddadige dood van Bas bekend zijn. Sommigen vergelijken de huidige situatie rond de moord op George Floyd in het Amerikaanse Minneapolis, afgelopen mei. Die gruweldaad deed wel veel stof opwaaien. Wereldwijd - ook in Nederland.

Twitter-gebruikers roepen nu op aanstaande zondag op de Dam te protesteren. Deze demonstratie is inmiddels aangegeven bij de gemeente Amsterdam en kan waarschijnlijk doorgang vinden, mits de coronaregels gehandhaafd worden.

Wij wensen Bas' nabestaanden veel sterkte toe.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws