Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Want dat geklaag over de baas en het weer gaat natuurlijk ook wel eens vervelen. De suggestie voor vandaag: plagiaat, plagiaat en nog eens plagiaat.
Led Zeppelin is verwikkeld in een pijnlijke plagiaatzaak. De Britse rockers zijn voor de rechter gedaagd door de nabestaanden van Randy Wolfe (1951-1997), de gitarist van Spirit, een Amerikaanse band die, met pauzes, van eind jaren zestig tot 1997 actief was. Led Zeppelin zou namelijk de intro van Stairway to Heaven, één van hun allergrootste hits, hebben gejat van het nummer Taurus. Juist, een nummer van Spirit. Oordeel vooral zelf!
Page ontkent
Wij neigen de eisende nabestaanden toch een beetje gelijk te geven, ook al is hen het natuurlijk alleen maar om het geld te doen. Jimmy Page, gitarist en één van de oprichters van Led Zeppelin, heeft voor de rechtbank ontkend dat er plagiaat in het spel is. Hij zegt Taurus nog nooit te hebben gehoord. Ook is hij eventjes vergeten dat Led Zeppelin ooit in het voorprogramma stond van Spirit, tijdens één van hun eerste tours door de Verenigde Staten. Wel heeft de Engelsman toegegeven dat Spirit, het eerste album van de band, in zijn omvangrijke platencollectie te vinden is. Het vierde nummer van dat album is Taurus.
Lees en zie ook: Bruce was weer voor even de baas in Nederland (VIDEO'S)
Het is natuurlijk bij lange na niet het eerste roemruchte potje plagiaat-of-niet in de muziekgeschiedenis. We zetten enkele voorbeelden op een rijtje.
Joe Satriani versus Coldplay
De Amerikaanse gitarist Joe Satriani claimt delen van Viva La Vida, één van de grootste hits van Coldplay, al in 2004 te hebben gespeeld. En dat terwijl het nummer van de Britse band uit 2008 stamt. Hoe dat zit? Nou, luister de onderstaande nummers maar. En let vooral goed op het gitaarspel van onze Joe. De gitarist ontving overigens een flinke vergoeding van Coldplay, dus de rechter hoefde niet aan te pas te komen.
Marvin Gaye versus Robin Thicke, Pharrell en T.I.
Nabestaanden van de legendarische, in 1984 door zijn vader doodgeschoten Marvin Gaye daagden Robin Thicke, Pharrell en T.I. voor de rechter na het succes van hun monsterhit Blurred Lines. De familie van Gaye won. En kreeg miljoenen.
Tom Petty & The Heartbreakers versus The Strokes
Wat deze twee artiesten met elkaar te maken hebben? Ze komen uit de Verenigde Staten en maken, in meer of mindere mate, rockmuziek. Daar houdt de vergelijking ook wel op. Toch hebben ze nog één belangrijke gemeenschap: de intro's van de nummers American Girl (1977) en Last Nite (2001). Tom Petty kon er wel om lachen en nodigde de band uit op één van zijn tours. Zo kan het dus ook!
Huey Lewis and The News versus Ray Parker Jr.
Dus als je last hebt van spoken en dat soort gespuis, wie bel je dan? Ghostbusters! Zanger Huey Lewis belde, maar niet om een offerte aan te vragen. Hij wilde geld zien. Ray Parker Jr., de componist van het beroemde Ghostbusters-liedje, zou namelijk van zijn materiaal hebben gesnoept. De artiesten troffen onderling een regeling.
Wij gaan even een hitje samplen.