Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Autobom Martin Kok: het gebeurde vaker in ons land

De auto van ex-crimineel en misdaadverslaggever Martin Kok werd 'opgefleurd' met een bom. Het liep goed af, maar dat is...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De auto van ex-crimineel en misdaadverslaggever Martin Kok werd 'opgefleurd' met een bom. Het liep goed af, maar dat is lang niet altijd het geval in Nederland.

Martin Kok, de Amsterdamse ex-crimineel en misdaadverslaggever van Vlinderscrime.nl (zie foto), is vrijdagavond aan de dood ontsnapt. Kok deed een paar drankjes in 't Amsterdamse restaurant Klein Kalfje, toen er iets onder zijn auto werd geplakt. De politie werd erbij gehaald, de omgeving werd afgezet en het restaurant op slot gedaan. Kok heeft inmiddels op Twitter gemeld dat de politie heeft bevestigd dat het om een explosief ging.

Kok, die al eens is beschoten, zou op een dodenlijst staan. Hij heeft contact met de politie over beveiliging van zijn persoon. Nu liep het vrijdag nog met een sisser af, maar dat is helaas niet altijd het geval geweest. 

Kunstenaar

Neem nou Rob Scholte, de gerenommeerde Amsterdamse kunstenaar. Hij stapt in november 1994 met zijn zwangere toenmalige vrouw, actrice Mickey Hoogendijk, in zijn in de Amsterdamse Laurierstraat geparkeerde BMW. Op het moment dat hij wegrijdt, ontploft een aan de wagen geplakte bom. Scholte verliest zijn beide benen en Hoogendijk krijgt een miskraam. De aanslag is nog altijd niet opgelost. Mogelijk was de bom bedoeld voor advocaat Oscar Hammerstein, die een zelfde auto in de buurt geparkeerd had staan.

Rotterdam

Slechts enkele maanden na de explosie in Amsterdam, ontploft een autobom in Rotterdam. Een Rotterdammer van Turkse afkomst is het slachtoffer. Hij is op slag dood, als zijn wagen ontploft in de Rotterdamse buurt Crooswijk. De schade aan huizen en auto's is groot. De schrik zit er goed in.

'Momo'

Bijna vijf jaar later, in juli 1999, ontploft een kneedbom onder de auto van de Joegoslavische oliebollenbakker en gangster Jerry 'Momo' Popovic. Niet het beoogde doelwit, 'Momo', maar zijn vriendin Debbie Horsman, komt bij de bomaanslag om het leven. Zij zat achter het stuur. Ook deze bomaanslag vond in onze hoofdstad plaats. 

A13

In 2008 raakt de Haagse crimineel Jerry Rigters zwaargewond, als een explosief zijn Peugeot opblaast op de A13. Wonder boven wonder overleeft hij de aanslag. Rigters, een bekende vrije jongen, heeft in zijn criminele loopbaan tal van vijanden gekregen, maar een dader wordt niet gepakt. 

Breda

Afgelopen november is het raak in Breda. De 63-jarige Chris van Esch verliest een arm en een been, als zijn auto opgeblazen wordt aan het Thorbeckeplein in de Brabantse stad. Later wordt een 68-jarige 'vriend' - een man met een flink strafblad - van Chris aangehouden. Hij zou wat met de explosie te maken gehad hebben. De schade rond de plek van de explosie is groot. 

Kortom: zit je in het milieu, check dan je auto even..