Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Spotgoedkoop schilderijtje blijkt fortuin waard (FOTO)

Een schilderij in Schotland blijkt opeens een miljoen keer de oorspronkelijke waarde te hebben. Een miljoen keer! Waarom...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Een schilderij in Schotland blijkt opeens een miljoen keer de oorspronkelijke waarde te hebben. Een miljoen keer! Waarom overkomt ons dit nou nooit?

Dit had een goeie reden kunnen zijn om te schakelen naar Tussen Kunst & Kitsch, ware het niet dat deze bijzondere ontdekking is gedaan in een schitterend Schots landhuis. In Haddo House, even ten noorden van Aberdeen, om precies te zijn. Een spotgoedkoop schilderij, dat toegeschreven werd aan de Italiaanse kunstenaar Innocenzo Francucci da Imola, blijkt een meesterwerk van de 'grotere' Italiaanse kunstenaar Raffaello Sanzio da Urbino, oftewel Rafaël (1483-1520). 

Lees en zie ook: Christo flikt het weer: hij laat je over water lopen (FOTO'S)

Aangekocht

Het schilderij - 'De Maagd' genaamd - zou, door de adellijke familie die Haddo House bewoonde, in het begin van de negentiende eeuw aangekocht zijn. Als een echte Rafaël. Later werd het werk alsnog toegeschreven aan Rafaëls tijdgenoot Francucci da Imola.

Het fortui.. schilderij in kwestie.

Lees en zie ook: Banksy, maar dan anders: Wanksy!

Waarde

In 1899 werd het doek getaxeerd. De waarde zou destijds twintig pond bedragen. Ook al vertaalt dat bedrag zich naar ruim 2000 pond in de valuta van nu, 't valt allemaal in het niet bij de daadwerkelijke waarde van het schilderij. Die ligt volgens kunstkenner Dr. Bendor Grosvenor op een miljoen keer (!) de taxatiewaarde. Namelijk zo'n twintig miljoen pond: ruim twintig miljoen euro. Want, zoals Grosvenor voor het BBC-programma Britain’s Lost Masterpieces vaststelde, het werk is wel degelijk van onze Rafaël.

Grote meesters

Niet dat Innocenzo (wat een schitterende naam, trouwens) niet kon schilderen. Integendeel. Hij was (én is) een gevestigd schilder. Dat is nou juist het wrange. 't Is niet dat de kwaliteit van het schilderij opeens veranderd, nu duidelijk is geworden dat de schilder een ander is. Toch? Maar goed, zoals wij ons hebben laten vertellen: Rafaël, dat is andere koek. Samen met Michelangelo en Leonardo da Vinci wordt hij als één van de grote meesters van de hoogrenaissance (1495-1520) beschouwd. 

Mamma mia!