Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Het verdriet van Utrecht

Wout Sabee was een geliefd en alom gewaardeerde man, als voetballer, teamleider en ondernemer.&...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Wout Sabee was een geliefd en alom gewaardeerde man, als voetballer, teamleider en ondernemer. Toch had hij ook een donkere

kant. Twee jaar geleden overleefde Sabee een aanslag op zijn leven, deze zomer was het wel raak: hij werd voor zijn woning in De Meern geliquideerd.

Het is een zonnige ochtend, die van de 24ste juni jongstleden. De 70-jarige Wouter Sabee, of ‘Wout’, of ‘Wolly’, zoals de meesten hem kennen, laat zijn hondje uit voor zijn oprijlaan in zijn woonplaats De Meern. Het beestje is net bezig wat te snuffelen aan een heg als een bijrijder van een voorbijrijdende grijze Kia Optima het vuur op Sabee opent. Die reageert razendsnel: Wout rent weg, de tuin van zijn buren in. De schutter, een vermoedelijke donkergetinte man, stapt alert de inmiddels tot stilstand gekomen auto uit en gaat achter de Utrechter aan. Hij rent harder dan Sabee en achterhaalt hem op het erf van een van de buren. Ter plekke schiet hij een aantal malen. Sabee zakt ineen.

Lees ook: gesnapt in de Escape

Het beschoten slachtoffer probeert nog even weg te kruipen maar sterft iets later als gevolg van een definitief genadeschot. Getuigen zien de grijze auto met daarin in ieder geval de schutter en de bestuurder hard wegscheuren, richting de A12 waarna het voertuig uit het zicht verdwijnt. De Kia Optima wordt twee dagen later, op 26 juni, in Woerden uitgebrand teruggevonden. Hij blijkt bij nader onderzoek enkele maanden eerder in Waalwijk te zijn gestolen.

Bijna twee jaar eerder, op 28 juli 2014, overleefde de toen 68-jarige Sabee op miraculeuze wijze eenzelfde soort aanslag op zijn leven. Vlak bij zijn huis werd hij klemgereden en twaalf keer beschoten, waarvan vier kogels zijn lijf doorboorden. Omdat hij toen in pure paniek het gas indrukte, reed hij de schutter omver. Dat was waarschijnlijk zijn redding, al raakte hij zwaargewond en kostte het hem maanden om te revalideren. Je zou dus kunnen zeggen dat deze nieuwe liquidatiepoging niet helemaal als een verrassing komt. Sabee was een gewaarschuwd man. Justitie had hem maanden voor zijn dood bescherming aangeboden, omdat hij op een dodenlijst zou staan. Sabee weigerde echter die bescherming. Vermoedelijk is hij in de dagen voor zijn dood uitgebreid geobserveerd door boeven die het op zijn leven hadden gemunt.

Lees ook: wie praat, die gaat: drie getuigen omgelegd in zaak 26Koper

En er is nog wat opmerkelijks: twee dagen voordat Sabee het leven liet, is er ook al een andere geslaagde liquidatie geweest op een Utrechter, ditmaal in de wijk Overvecht, een kilometer of tien verwijderd van De Meern. Daar is de Joegoslaaf Ranko Scekic ‘standrechtelijk’ geëxecuteerd, zoals een omstander de politie laat weten. De moord op Scekic lijkt een typische onderwereldliquidatie, de moord op Sabee ook. Het rommelt in de zomer van 2016 flink in onderwereld van de Domstad.

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete verhaal over Wout Sabee? Je leest het artikel van misdaadverslaggever Martijn Haas in editie 41 van Panorama, die vanaf morgen (12 oktober) in de winkels ligt. Je kunt het magazine dan ook via onze website bestellen, of op Blendle lezen.