Feyenoordlegende Rinus Israel: ‘Wie er kampioen moet worden? Feyenoord!’

Feyenoord doet weer mee. De verdediging van nu wordt in Rotterdam vergeleken met de verdediging uit de jaren zeventig, o...
@media (max-width: 679px){#fig-65dc0a3811ad7 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dc0a3811ad7 img{#fig-65dc0a3811ad7 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65dc0a3811ad7 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dc0a3811ad7 img{#fig-65dc0a3811ad7 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65dc0a3811ad7 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dc0a3811ad7 img{#fig-65dc0a3811ad7 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65dc0a3811ad7 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dc0a3811ad7 img{#fig-65dc0a3811ad7 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Feyenoord doet weer mee. De verdediging van nu wordt in Rotterdam vergeleken met de verdediging uit de jaren zeventig, onder aanvoering van Rinus Israel (74). Dus vroegen we ‘IJzeren Rinus’ om terug te blikken op de eerste seizoenshelft en of hij zelf ook raakvlakken ziet. “Ik heb vroeger ook wel eens een foutje gemaakt, maar toch niet zoveel als Jan-Arie?” Een GRATIS voorstukje van het interview uit de nieuwe Panorama.

U maakte in 1966 de overstap van DWS naar Feyenoord. Werd u daar destijds als geboren Amsterdammer op aangesproken, in Rotterdam of Amsterdam?

“Nee joh, nooit, dat speelde helemaal niet in die tijd. Niemand nam het je kwalijk. Ik ben nooit lastig gevallen, nooit bedreigd of zo. En het kan nog steeds hoor, Kenneth Vermeer is ook geaccepteerd in Rotterdam. Als je maar presteert. En omgekeerd zal je er versteld van staan hoeveel Feyenoord-supporters er zijn, hier in de dorpen ten noorden van Amsterdam. Ik was als Amsterdammer geen uitgesproken Ajax-fan, vond het een arrogante club, met arrogante spelertjes. Later ben ik daar anders over gaan denken, die aversie tegen Ajax heb ik nu niet meer.”

Lees ook ons interview met Hans Kraay Jr.: 'Jasje gooien, paardenlul'

Welke speler in het huidige Feyenoord is het best te vergelijken met Rinus Israël? Jan-Arie van der Heijden wellicht?

“Nou, ik zal vroeger ook wel eens een foutje gemaakt hebben, maar toch niet zoveel als Jan-Arie? Ik vind Van der Heijden goed spelen dit seizoen, hij heeft een mooie linker, maar het mag allemaal wel wat leuker, wat attractiever. Jan-Arie moet terug naar de basis. Zelfvertrouwen is erg belangrijk voor hem, heb ik gemerkt. Wat voor hem geldt, geldt eigenlijk voor heel Feyenoord: het is erg zakelijk, zonder veel franje, niet altijd even vermakelijk. Ik weet ook wel, er loopt geen Eden Hazard rond bij Feyenoord, maar zo’n type mis ik wel een beetje. Elia is één van de weinige Feyenoorders die iets extra’s heeft. In goeden doen is hij een attractieve speler.”

Feyenoord kan dit seizoen altijd terugvallen op de verdediging.

“Ja. En daar moet bij aangetekend worden dat Karim El Ahmadi een hele belangrijke rol heeft als controlerende middenvelder. Hij zorgt voor balans in het elftal en is ook een jongen die een overtreding kan maken wanneer het nodig is. Hij is niet de beste voetballer, maar dat weet hij zelf ook wel. Karim is een regelaar, houdt het graag simpel, verovert de bal en levert in bij dezelfde kleur. Is ook belangrijk. In mijn tijd vervulde Wim Jansen die rol.”

Lees ook ons interview met Regi Blinker: ‘Die kinderachtige haat tussen Rotterdam en Amsterdam gaat nergens over’

Bent u verrast door de ontwikkeling van Rick Karsdorp als rechtsback?

“Ik kom jammer genoeg niet meer aanmerking voor zo’n kapsel... Maar ja, de meisjes schrikken daar kennelijk niet voor terug, hij schijnt een leuke vriendin te hebben. Ach, het begint te wennen. Net als die gekleurde schoenen, het stoort me niet meer. Ze doen hun best maar. Karsdorp is een jonge, goede vleugelverdediger. In tactisch opzicht moet hij nog wel een beetje gevormd worden. Hij loopt soms iets teveel mee naar voren. Dat kan niet altijd.”

Is uw trainerscarrière eigenlijk definitief voorbij, of zijn er nog ambities?

“Ja, dat zit erop. Wat ik wel leuk zou vinden is een jeugdteam trainen, twee, drie keer per week. Overdag, niet ’s avonds, dan wil ik thuis zijn. Dat zou ik nog wel op kunnen brengen. Maar het moet wel een beetje niveau hebben.”

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete interview van onze verslaggever Mark van den Heuvel met Rinus Israel? Je leest het in editie 1 van Panorama, die nu in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen, of op Blendle lezen.