Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Lawine slokt Italiaans hotel op: vrees voor veel doden (FOTO)

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Vandaag: Italië.

Het afgelopen jaar mag voor Italië dan wel gepaard zijn gegaan met veel ellende, 2017 is niet veel beter begonnen. Een lawine heeft gisteravond het ooit zo beeldschone hotel Rigopiano nabij Farindola - een stadje gelegen aan de voet van berggebied de Apennijnen - overspoeld en de vrees bestaat dat daarbij tientallen doden zijn gevallen. Er zijn op dit moment slechts twee overlevenden aangetroffen. Zij zaten in een auto en konden maar net op tijd aan de lawine ontkomen. Toen het noodlot toesloeg, waren er zeker 29 mensen in 't hotel aanwezig. Het zou gaan om 22 gasten en zeven man personeel. Andere bronnen spreken over 27 mensen. Onder de gasten zijn ook enkele kinderen. Overlevenden stuurden na de lawine een sms naar de hulpdiensten, met daarin de ijzingwekkende tekst ''Help, help, we sterven van de kou''.

Tien meter opgeschoven

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vanochtend gemeld dat er vooralsnog geen aanwijzingen zijn dat er Nederlanders in het hotel waren op het moment dat de lawine naar beneden kwam. De reddingsoperatie is vannacht op gang gekomen. Volgens sommige Italiaanse media gebeurde dat pas zo'n zes uur na de ramp. De reddingswerkers hebben grote moeite door de dikke lagen sneeuw heen te komen. Aan NOS-correspondent Rop Zoutberg vertelden reddingswerkers dat nog slechts één van de drie verdiepingen overeind van het hotel overeind staat. De restanten van het hotel zouden daarnaast zo'n tien meter zijn opgeschoven, wat iets zegt over de enorme kracht van de lawine.

Serie aardbevingen

Tot overmaat van ramp zijn er mogelijk ook doden te betreuren in enkele afgelegen plaatsjes in het berggebied. Die dorpjes zijn slecht bereikbaar. Elders in Italië viel eerder al een dode als gevolg van de serie aardbevingen die het Zuid-Europese land gisteren troffen. Nog altijd zitten duizenden mensen zonder elektriciteit.