Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

FEIT: Feyenoord speelt vier finales, Ajax nog zeker zes

Elke vrijdag blikken we vooruit op het sportweekend. Vandaag: Feyenoord voelt de druk, Ajax hééft het druk...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Elke vrijdag blikken we vooruit op het sportweekend. Vandaag: Feyenoord voelt de druk, Ajax hééft het druk.

Mocht u de midweekse speelronde hebben gemist: Feyenoord won met 8-0 van Go Ahead Eagles, Ajax won met 4-1 van AZ en PSV speelde met 2-2 gelijk tegen FC Twente. Conclusie: PSV haakt af in de titelstrijd en Ajax jaagt vanaf nu in zijn eentje op Feyenoord zonder achterom te hoeven kijken.

Op naar de persconferentie in Amsterdam.

Ajax-trainer Peter Bosz, de meest intelligente man in de Eredivisie die we zelden op een onzinnige uitspraak over voetbal kunnen betrappen, spreekt klare taal: de resterende vijf wedstrijden in de competitie zijn allemaal finales en de eerste wordt zaterdagavond in Nijmegen gespeeld tegen NEC. Alle finales móéten worden gewonnen en zelfs dan is Ajax nog afhankelijk van Feyenoord… bla bla, enzovoorts.

Vorige week, toen Ajax vergat om Feyenoord naar de slachtbank te leiden (2-1), was Bosz nog onnavolgbaar (doch zinnig) in zijn uitspraken. Omdat Ajax niet met minimaal 5-0 in de Arena won (wat een volstrekt normale uitslag zou zijn geweest) en daardoor niet het negatieve doelsaldo ten opzichte van de Rotterdammers had weggepoetst, won Ajax weliswaar drie punten, maar verloor het er ook één, zei hij. Daar moesten we met z’n allen even over nadenken.

Het was niet alleen hogere wiskunde, het was ook nog eens onvervalst Cruijffiaans (zonder Amsterdams accent, maar in perfect Algemeen Beschaafd Nederlands). Wat hij bedoelde was: bij een gelijk aantal punten aan het einde van het seizoen is Feyenoord kampioen vanwege een beter doelsaldo dan Ajax. Dat ‘verloren’ punt is dus geen echt punt, maar een voordeel en kan van doorslaggevend belang zijn. Ah, oké. Op de persconferentie vóór NEC-Ajax rept hij daar in ieder geval met geen woord meer over, wat logisch is na de doelpuntenregen in de Kuip.

Zaterdagavond heeft Ajax de uitgelezen mogelijkheid om de druk op Feyenoord volledig op te voeren. Mochten de Amsterdammers winnen in Nijmegen, dan komen ze in punten namelijk gelijk met de koploper die een dag later aantreedt tegen PEC in Zwolle. Dat zou een mentale opsteker zijn voorafgaand aan de twee loodzware ontmoetingen met Schalke 04 in de kwartfinale van de Europa League. Want daarna, op 23 april, wacht PSV in Eindhoven.

Je hoeft niet net als Peter Bosz een rekenwonder te zijn om te weten wat dat betekent: Ajax speelt niet vijf, maar nog minimaal zes finales dit seizoen (zeker vier competitiewedstrijden en nog minimaal twee Europese wedstrijden), Feyenoord slechts vier. Met dat gegeven zullen ze in Rotterdam ongetwijfeld beter slapen dan in Amsterdam. En een goede nachtrust is essentieel in de komende weken.

Voorspellingen: NEC-Ajax 0-2, PEC Zwolle-Feyenoord 1-2

Micha Jacobs