Rapper, tv-presentator, stand-upcomedian en labelbaas Ali B ontsnapte in zijn jeugd net op tijd aan een leven in de criminaliteit. Terwijl Ali Bouali’s ster rijzende was, werden zijn jeugdvrienden berucht. Minstens twee van hen (Redouan Boutaka en Saïd Amhaouch) zijn geliquideerd. Wie zijn de criminele vrienden van Ali B?
In 2008 verscheen de videoclip Baas van Ali B met rapper Sjaak. Een rauwe en vooral donkere clip met shots van een wild huisfeest. Opmerkelijk is dat later ook de veroordeelde bankovervaller en in 2012 geliquideerde Redouan Boutaka in de clip te zien is. Met én zonder zonnebril zit hij lurkend aan een waterpijp naast Ali en cabaretier Najib Amhali. In maatpak met een bloesje en stropdas ‘what the fuck’ roepend met een middelvinger in de lucht. Op het einde van de clip staat hij naast Ali B en vormt hij het middelpunt van een vijftal, waarbij Boutaka nog een laatste keer indringend in de camera kijkt.
Opvallend is ook de aanwezigheid van de naar verluidt inmiddels geliquideerde crimineel Najib ‘Ziggy’ Himmich, die na elf seconden figureert naast rapper Sjaak, die een sigaar in de hens zet.
Een dan nog fit en strak ogende Ziggy, die in driedelig pak op een bank met een drankje in zijn hand de lens in grijnst. Boutaka en Ziggy samen in een video van Ali B, jaren vóórdat ze samen in een dodelijk conflict verzeild zullen raken.
De criminele jaren van Ali B.
Op zijn 2de verhuist het gezin Bouali van Zaanstad naar De Pijp in Amsterdam en later naar Amsterdam-Oost, waar Ali opgroeit. Als straatschoffie hangt hij graag rond in de Indische Buurt. Tussen zijn 16de en 19de is hij druk met ‘hosselen’: drugs dealen en andere duistere zaakjes.
Hij jat zelfs de schoenen van biddende mannen uit de moskee en verpatst die! Stoned van wiet en andere drugs zoekt hij troost in de fruitautomaat. Het kantelmoment in zijn leven is als hij – na zijn verhuizing naar Almere – 1200 gulden spaargeld van zijn onwetende, hardwerkende moeder naar zijn oma in Amsterdam moet brengen.
Onderweg ziet hij een stel balletje- balletje spelende Oostblokkers. Hij legt het geld in omdat hij ervan overtuigd is dat hij gaat winnen. Maar hij verliest natuurlijk alles.
Als hij zijn moeder ziet huilen, besluit hij open kaart te spelen en zijn leven te beteren. Ali stopt met drugs en zoekt zijn heil in de islam en het rappen. De grootste verandering in zijn leven is zijn Nederlandse vrouw, die hij in 2002 ontmoet. Ali’s jeugdvriend Hakim: “Zij heeft ervoor gezorgd dat zijn schulden werden ingelost en dat hij echt iets ging doen met zijn talent.”
Zijn échte doorbraak is in 2004. Dan scoort hij een nummer 1-hit met Marco Borsato (Wat Zou Je Doen), wint hij de Popprijs en treedt hij in Ahoy zelfs op in het voorprogramma van de Amerikaanse rapper 50 Cent en zijn groep G-Unit. Onder de naam Ali B – een verwijzing naar de manier waarop criminele Marokkanen in de pers worden aangeduid – breekt de ‘nationale knuffel-Marokkaan’ door.
Wil je meer weten over Ali B, zijn criminele vrienden en Nederlandse rappers met een criminele achtergrond? Koop dan de nieuwe Panorama die vanaf morgen in de winkels ligt.
Tekst: Roel Janssen