Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Moord Zeki Yumusak komt dinsdag bij Opsporing Verzocht

Het valt niet te ontkennen: er zijn de laatste tijd meerdere liquidaties geweest met mensen van Turkse komaf. Dat die mo...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Het valt niet te ontkennen: er zijn de laatste tijd meerdere liquidaties geweest met mensen van Turkse komaf. Dat die moorden allemaal met elkaar te maken hebben valt te betwijfelen. Dat de politie niet veel lijkt op te schieten met het oplossen van deze zaken is ronduit zorgelijk. Er lijken nauwelijkse 'zichtbare' verdachten naar voren te komen.

Vanmiddag belandde er weer zo'n opsporingsbericht bij ons op de Panorama-telex. De programmamakers van Opsporing Verzocht gaan aanstaande dinsdag in samenwerking met de politie aandacht besteden aan de moordaanslag op Zeki Yumusak, nu alweer bijna anderhalve maand geleden.

Wie weet er meer over de moord op Zeki? Dat is de belangrijkste vraag die de politie stelt in het televisieprogramma Opsporing Verzocht op dinsdag 19 september. De 41-jarige Zeki Yumusak kwam in de nacht van 25 op 26 juli rond middernacht om het leven toen een nog onbekende man hem dood schoot. Het slachtoffer zat in zijn auto die geparkeerd stond op de Langenhorst in Rotterdam-Zuid.

Politie Rotterdam schrijft: "De politie startte direct een groot onderzoek, maar tot op heden zijn er geen verdachten aangehouden. In de uitzending van aanstaande dinsdag is een reconstructie te zien van de laatste dag van Zeki Yumusak. Hij bezoekt een Blokker en gaat ’s avonds naar voetbalvereniging Kocatepe aan de Oldegaarde in Rotterdam. Nadat iemand het slachtoffer daar belde reed hij in zijn auto naar de Langenhorst. Daar wordt Yumusak, vermoedelijk net na middernacht, doodgeschoten door een nog onbekende dader." 

Hij is dus duidelijk gelokt. Maar door wie?

En de politie gaat verder: "In dezelfde nacht vliegen er ook twee auto’s in brand. Allereerst was dat om 01.30 uur een grijze BMW die stond geparkeerd aan de Tweebosstraat. Die auto is op 23 juni gestolen vanaf het Vliekplein in Rotterdam."

De tweede auto is een Toyota Auris met valse kentekenplaten. Deze auto stond rond 03.50 uur in brand op de Rijnauwenstraat in ’s-Gravenhage. Ook de Toyota bleek gestolen, al op 12 juni in Oegstgeest.

De politie schrijft: "Op camerabeelden is te zien dat deze auto in de bewuste nacht van 25 op 26 juli naar het voertuig van het slachtoffer rijdt en hierna weer wegrijdt via de Bredevoorde. De politie onderzoekt de betrokkenheid van de voertuigen bij de moord en hoopt dat getuigen, die deze twee auto’s hebben gezien in de periode tussen het stelen en het aantreffen van de auto’s, meer informatie kunnen geven."

Benieuwd of deze uitzending gaat helpen. De Turkse onderwereld is doorgaans zo gesloten als een oester, lijkt ons niet dat er zomaar iemand iets gaat verklaren naar de politie toe.