Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Prince: het mysterie leeft voort

Alles aan Prince mysterieus. Zijn teksten, zijn gedrag. Hij is zelfs na zijn dood van vorig jaar een raadsel gebleven. Niemand die hem echt kon doorgronden. Een portret van de meest geheimzinnige en misschien wel spraakmakendste artiest aller tijden.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Prince heeft er bij leven alles aan gedaan om zo geheimzinnig mogelijk te blijven. En ook na zijn dood zijn er nog vraagtekens. Was het nou zelfmoord of niet? Vaststaat dat hij op 21 april 2016 op 57-jarige leeftijd is overleden aan een overdosis pijnstillers. Sommigen denken dat zijn dood een ongelukje was en hij niet bewust te veel fentanyl tot zich nam. Hij slikte medicijnen om zijn heupklachten te verzachten, maar er zijn veel geruchten dat The Artist wel erg graag van zijn pijnstillers snoepte. Een week voor zijn dood zou zijn vliegtuig al een noodlanding hebben gemaakt omdat Prince te veel had geslikt. Een bewuste zelfmoordpoging of niet, we zullen het nooit weten.

Zijn ex-vrouw, Mayte Garcia, keek er in ieder geval niet van op. Ze bracht eerder dit jaar een boek uit: The Most Beautiful: My Life With Prince. Tijdens het huwelijk had ze nog niet zo in de gaten dat haar man worstelde met verdovende middelen. “Als ik terugkijk, besef ik dat het anders was. Toen heb ik het niet gezien. Misschien wel omdat ik het niet wílde zien.” Ze benadrukt dat ze Prince nooit iets heeft zien gebruiken, behalve shotjes vitamine B. Maar ze zegt wel dat er dingen zijn voorgevallen die ze achteraf verkeerd heeft beoordeeld. Als ze haar echtgenoot in een vreemde staat trof, gooide hij het op een migraineaanval. Zo zat Prince eens hondsberoerd te snikken.

“Hij vertelde dat er pillen in de hotelkamer lagen. Hij vroeg me terug te gaan naar de kamer en de pillen door het toilet te spoelen.”

Kort nadat ze zwanger bleek, zou Prince zijn opgenomen na een overdosis. Een van zijn bewakers zou hem op de grond hebben gevonden, liggend in zijn eigen kots. Prince heeft zijn maag laten leegpompen, maar vertelde zijn vrouw slechts aspirine en wijn te hebben gemixt. Een stomme fout die hij nooit meer zou maken, zo zei hij. Ze geloofde hem en het incident is volgens Mayte Garcia nooit meer ter sprake gekomen.

Marilyn Monroe

Het kind van de twee, Amiir (prins in het Arabisch), overleed al na twee dagen vanwege een aangeboren schedelafwijking. Dat luidde voor beiden een moeilijke periode in. Prince werd volgens zijn ex depressief en begon meer en meer rode wijn te drinken. Mayte had zware medicijnen nodig om te herstellen van haar keizersnede. Die pillen verdwenen, ze dacht dat Prince dat deed om haar te helpen. “Ik ging ervan uit dat hij dat deed om te voorkomen dat ik mezelf iets aan zou doen. Achteraf weet ik niet wat ik moet denken.”

Mayte Garcia had een boek te promoten en als de strekking was dat haar ex-man een brave koorknaap was, was er natuurlijk geen hond in geïnteresseerd. Dat was Prince in ieder geval niet, zo veel is wel duidelijk. Maar veel ook niet, want Prince gaf zelden interviews en deed nooit enige moeite om duidelijkheid te scheppen. Dus moeten we het doen met verhalen van derden, zoals Mayte Garcia. Die kon Prince trouwens ook niet helemaal doorgronden. Want waarom hij zo graag de deur uit wilde met jarretels, hoge hakken en een laag make-up en zich uren zat op te tutten, kon zij ook niet begrijpen.

“Marilyn Monroe ging ook nooit de deur uit zonder make-up, zei hij dan, alsof dat alles verklaarde.”

Van een man die zich als vrouw kleedt en zich opmaakt zou je misschien een voorkeur voor de herenliefde verwachten. Zeker omdat hij het balletje met bepaalde teksten zelf heeft opgegooid (uit het nummer Controversy: Am I straight or gay?). Maar voor zover bekend hield hij toch van vrouwen. Hij is in ieder geval twee keer getrouwd geweest. Eerst (1996-2000) met zijn achtergrondzangeres Mayte Garcia – die van dat boek dus – daarna (2001-2006) met Manuela Testolini.

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikel van Jarry Populier lezen? Bestel Panorama dan hier, of lees het op Blendle.