Mobieltje Rico R.V. 'gebugged' tijdens vlucht

Opsporingsdienst zou telefoons van Rico hebben kunnen afluisteren.
https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Eind vorig jaar wisten wij op deze plaats al te melden dat er waarschijnlijk banden bestaan tussen de Neder-Chileense beroepscrimineel Rico R.V. - die een kopstuk in de Mocromaffia zou zijn - en de Ierse Kinahan-clan. Die gesuggereerde werkelijkheid is nu een stukje dichterbij gekomen nu de Britse krant The Times vandaag bericht dat er nogal wat telefoonverkeer van Rico onderschept is. Zo zou zijn mobieltje zijn 'gebugged' tijdens een Trans-Atlantische vlucht.

Klapper

Het is een klapper voor de internationaal opererende justitiediensten, zoals dat heet. Opnieuw is 'de onderwereld' in het hemd gezet. Dat een crimineel van het niveau Rico gewoon afgeluisterd blijkt te zijn, is ronduit sensationeel. Dergelijke gangsters laten zich niet makkelijk in de papieren kijken en gebruiken 'encryptie'-telefoons die voorheen nauwelijks doordringbaar heetten te zijn. Het is anders dan leuk voor hem, de Chileen met de bijnaam Bonzo, nu er mogelijk een schat aan bewijsmateriaal ligt tegen hem. Rico zit nu nog vast in Chili, maar er loopt een uitleveringsverzoek vanuit Nederland. Het moet gek lopen als we hem niet voor de zomervakantie hier in een Nederlandse rechtbank terugzien. Ook voor iemand als Daniel Kinahan is het bepaald geen opsteker, dit bericht. De Times meldt dat de Britse overheid een kans ziet om hem met deze gesprekken in handen aan te klagen voor bijvoorbeeld drugshandel.

@backlink(168441)

Kinahan

Daniel Kinahan is een Ier die een van de leiders zou zijn van de beruchte Kinahan-clan. Een figuur die overigens niet zo teruggetrokken leeft als je misschien zou denken voor iemand met zijn profiel. Hij duikt regelmatig op in de krantenkolommen en sportverslagen als het gaat om zijn bemoeienis bij boks- en kickboksevenementen. En hij gaat ook weleens zomaar op de foto, meestal aan de rand van een boksring gearmd met een van de talenten die hij sponsort. De Britten zien hem evenwel als een van de leiders van zijn vanuit Dublin, Spanje en Dubai opererende Kinahan-kartel. Een organisatie die overigens door zijn vader is opgericht, Christy Kinahan. Het mag geen nieuws meer heten dat deze criminele organisatie al enige tijd in een heftige gangwar is verwikkeld met de rivaliserende Ierse Hutch-clan.

Daniel Kinahan (R)

NCA

Voor de hand ligt het nu om te veronderstellen dat de Nederlandse justitie in dit onderzoek de samenwerking heeft opgezocht met andere internationaal actieve opsporingsdiensten. De Britten hebben met hun NCA (National Crime Agency) een van de meest geavanceerde criminele recherchediensten ter wereld, en weten regelmatig tot diep in de Zuid Amerikaanse kartels door te dringen. 

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f035dda008a6', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });

Laatste nieuws