Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Spanning te snijden bij Latumahina-zaak

Verdachten leggen verschillende verklaringen af over fatale schietpartij.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De tweede dag van het proces tegen de vermeende schutters van DJ Djordy Latumahina is er een die door de betrokkenen niet snel zal worden vergeten. Na het oproepen van verdachte Ulrich B. - die de eerste dag wegens 'rugproblemen' moest missen - is duidelijk dat de verdachten onderling verschillend verklaren over het cruciale moment, het moment dat de DJ werd doodgeschoten in een parkeergarage onder een woonappartementenflat aan de Amsterdamse Wittgensteinlaan. Meerdere verslaggevers zijn bij de zitting aanwezig. 

Telefoon

Verdachte Ulrich B. heeft gedurende het onderzoek naar deze moord verklaard dat hij de Caddy heeft bestuurd die bij de liquidatie oktober '16 werd gebruikt, nadat hij werd geconfronteerd met belastende camerabeelden, plus het gegeven dat zijn telefoon 'afstraalde' in de omgeving van het plaats delict. Een dodelijke schietpartij waarbij de schutters een ander persoon raakten dan hun oorspronkelijke bedoeling was. Gisteren hebben we een uiteenzetting gegeven van de verschillende vormen van bewijs en steunbewijs zoals justitie dat in handen heeft.

Liquideren

Dat is niet het enige dat deze Ulrich heeft laten optekenen, hij heeft ook gemeld dat er drie personen in de auto zaten. Met daarbij de toevoeging: "Niemand heeft dit gewild, ik wist niet dat we gingen liquideren."

De aanwezigheid van drie personen in de Caddy is iets dat overeenkomt met andere onderzoeksgegevens zoals die door het OM zijn verzameld. Op camerabeelden in- en rond de garage is te zien dat Latumahina beschoten is door twee personen en ook dat er met twee verschillende wapens is geschoten. Ulrich B. geeft zoveel toe als dat hij de chauffeur is geweest van dit gezelschap. Vandaag zei hij in de rechtszaal, na lang te hebben gezwegen op hele gericht vragen van de rechter waarom hij de Caddy bestuurde: "Voorzover ik er in de media over heb gelezen is het gewoon een triest verhaal, daar baseer ik het op." 

Boos

Nu is zijn gedeeltelijke bekentenis niet iets dat hem door de andere verdachten geheel in dank wordt afgenomen, zo lijkt het. Met name verdachte Tony D. - die door justitie wordt gezien als 'de schutter' - is boos. Hij, die ontkent ook maar iets met deze zaak te maken te hebben, zei vanmorgen tegen de rechter: "Het zou fijn zijn als hij (wijzend op Ulrich B. - red.) godverdomme zou kunnen zeggen dat ik het niet ben die met die jongens in de auto heeft gezeten." 

Parket

Een andere verdachte die in een lastig parket zit is Djurgen W. De recherche heeft zijn dna aangetroffen in de vluchtauto, waarmee het hitteam van Amsterdam naar Hooffdorp is gereden. Achterin de auto is namelijk een colaflesje gevonden met een brandbare vloeistof. Op de binnenkant van de dop zit het dna van Djurgen. Rechter tegen Djurgen: "Kunt u dat uitleggen?" Djurgen: "Nee, waarschijnlijk heb ik dat flesje een keer aangeraakt of een keer in die auto gezeten."

Getuige

Het is een zaak die nog meerdere zittingsdagen in beslag gaat nemen. De rechter besluit op dit moment of de verdediging van Tony D. de twee andere verdachten - Ulrich en Djurgen - als 'getuige' mag horen. De zaak gaat vanaf 13.00 uur weer verder.