Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

20 vragen aan Eljero Elia

Eljero Elia werd afgelopen seizoen kampioen met Feyenoord, maar nu verkiest hij een avontuur bij Basaksehir in Istanbul boven de Champions League met de Rotterdammers. ‘Ik ben al dertig, ik wilde nog een klapper maken.’

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

1 Jij zit niet graag op één plek tijdens je vakantie. Waar ben je allemaal geweest deze zomer?

In Marbella met vrienden, met mijn vrouw naar Mykonos en met de kinderen naar Ibiza. Ik wil graag dingen zien, dingen ontdekken. Mykonos vond ik prachtig. Net als de Seychellen en de Malediven. Ik vind eilanden mooi, door de bergen rijden, van strand naar strand hobbelen. Ik ben al vaak op Ibiza geweest, maar wil altijd iets nieuws. In Noord-Amerika ben ik alleen in Miami geweest. Ik wil nog naar Los Angeles, Toronto. Deze zomer wilde ik weer naar Miami, maar mijn vrouw wilde naar Mykonos. Zij mocht kiezen.

2 Je ruilde kampioen Feyenoord na twee seizoenen in voor een relatief onbekende club in Turkije, Basaksehir Istanbul. Bij Feyenoord hervond je je beste vorm, leek je op je plaats. Leg uit.

Leg uit? Waarom moet ik dat uitleggen? Ik hoef niets uit te leggen. Iedereen doet net of ik alleen bij Feyenoord en vroeger bij Twente goed heb gespeeld. Pff… Ik heb bij Werder Bremen ook goed gespeeld, bij HSV had ik een schitterende fase waar ik een transfer naar Juventus afdwong. Daar lukte het niet en Bremen was moeilijk omdat het degradatievoetbal speelde. Ik werd nog uitgeleend aan Southampton halverwege het seizoen. Niet makkelijk, hoor, de Premier League. Ook dat ging best goed. Ik wilde maar één seizoen naar Feyenoord. Het zijn er twee geworden, omdat ik voelde dat we kampioen konden worden. Dat is gelukt en dan ga ik weer verder. Ik pas bij Basaksehir, een ambitieuze club die me een goed gevoel gaf in een mooi, warm land. Er spelen nog meer goede spelers, ze zijn vorig seizoen tweede geworden vóór topclubs als Fenerbahce en Galatasaray. En ja, het geld is ook goed. Daar ga ik niet over liegen. Ik ben al dertig, ik wilde nog een klapper maken.

3 Je rijdt weleens paard. Wat vind je daar mooi aan?

Het is relaxed, man. Je hoeft niet te lopen, het paard loopt voor jou. Ik vond het in het begin een beetje eng, daarna niet meer. Ik was met mijn vrouw en nog een stel. Die andere jongen viel eraf. Ik niet. Ik sprak veel met het paard: ‘Bella, rustig. Bella, rustig’. Dat hielp misschien. Mijn vrouw zegt dat het een mak paard was. Maar met galopperen kun je zo achterover vallen. Dan moet je goed meebewegen.

4 Je speelde in de WK-finale, in de Bundesliga, Serie A en de Premier League, besliste de bekerfinale voor Feyenoord en vorig seizoen werd je kampioen met Feyenoord. Wat zie je als het hoogtepunt?

De titel met Feyenoord. Je weet nooit wat er nog in je carrière gebeurt, maar deze blijft me mijn hele leven bij. De climax was zo bizar. Eerst nog verliezen van Excelsior, dan winnen van Heracles. Met Dirk (Kuijt, red.) in een heldenrol. Zo mooi voor Dirk. We hebben wat feestjes gevierd. Op een boot, in een disco. Met Frans Bauer en Ronnie Flex. Ik spreek de jongens van Feyenoord nog via de groepsapp. Lekker dollen, kloten. We moeten bijvoorbeeld nog een kampioenshorloge krijgen. We zeggen gekscherend tegen Dirk: ‘Kijk wat we voor je hebben gedaan, je bent de held van Rotterdam, wij zijn jouw waterdragers, jij moet het gewoon betalen’. Dirk stuurt dan alleen een foto vanaf Aruba waarop hij iets lekkers drinkt en zet erbij: ‘proost, jongens’. En dan stuurt-ie: ‘Wanneer moeten jullie weer beginnen? Ik ben lekker gekapt.’ Mooie vent, Dirk. Echt een leuke gast.

5 Waar heb je de kampioensschaal laten tatoeëren?

Dat heb ik nog steeds niet gedaan. Ik wilde het direct na afloop doen, maar toen zat ik nog in zo’n roes, dan zou het lelijk worden. Hij komt op mijn kuit denk ik, naast de KNVB-beker en het hoofd van Ronaldo. De oude Ronaldo, de Braziliaan die bij PSV en Barcelona speelde. Hij is de beste aanvaller ooit.

6 ​​​​​​​Waarom zit je niet meer bij Oranje?

Ze mogen me niet, denk ik. Ik weet niet wat ik heb misdaan. Ik heb nooit uitleg gekregen. Mijn tijd is kennelijk geweest. De enige bondscoach die in me geloofde was Bert van Marwijk. Zolang ik voetbal, ben ik altijd beschikbaar. Ik maak me niet druk verder. Mijn club betaalt me, dat is het belangrijkste. Oranje is een eer. Maar ik kan het niet veranderen. Soms denk ik bij spelers op mijn positie: ― met alle respect, want ik heb echt love voor die jongens ― daar doe ik niet voor onder. Maar ja, je doet er niets aan.

7​​​​​​​ Jij bent een open boek. Stoort het je dat andere voetballers vaak met meel in de mond praten?

Veel voetballers willen niet opvallen, willen niet dat mensen dingen over ze te weten komen. Sommigen zijn blij dat ze het profvoetbal hebben gehaald, die willen geen gezeik. Zeker niet met de trainer. Dus die houden altijd hun mond. Iedereen moet daarin zelf zijn keuze maken. Er zijn er maar een paar die zeggen waar het op staat, die tegengas geven. Ik ben wie ik ben. Ik zeg wat ik denk.

8 ​​​​​​​Is buitenspeler de makkelijkste of de moeilijkste positie?

Zeker niet de makkelijkste! Het is alles of niets. Als je slecht speelt, maar iemand scoort een belangrijk doelpunt uit jouw voorzet, dan ben je geweldig. Soms maak je duizend acties, maar gaat de bal er net niet in, dan heb je geen rendement en ben je dus slecht. Soms verdedig je alleen maar, omdat de coach dat wil, en schrijven ze dat je onzichtbaar was. Bij Feyenoord was dat nog moeilijker. Ze verwachten alles van je: emotie, spanning, werklust, acties, doelpunten. Ik stond het laatste seizoen steeds tegenover twee of drie man. Ja, soms lukt het dan niet en krijg ik meteen een vier. Ben ik ook nog een uitgesproken, extravagant type. Net als Memphis Depay en Quincy Promes. Die maken een rapnummer in hun vakantie en ze hebben gezeik. In Nederland is het alleen maar jaloezie. Maakt niet uit wat je doet. Als je de finale haalt, de beker of zelfs de titel: het is nooit goed.

9 ​​​​​​​Wat vind je van de Nederlandse voetbalpraatprogramma’s?

Er is geen land waar ze een voetbalprogramma hebben waar ze alleen maar voetballers belachelijk maken, waar ze jonge jongens afzeiken. Door mensen die zelf geen poot konden voetballen. Johan Derksen was een van de slechtste spelers ooit. Wie was Van der Gijp? Mij boeit het niet meer. Ik vind het vervelend voor de jonge jongens, ze maken hun zelfvertrouwen kapot. Alleen maar voor kijkcijfers en dus hun eigen portemonnee. Het erge: Nederlanders kijken ernaar. Dat betekent: Nederlanders houden ervan. Daar ben ik zo klaar mee. In Duitsland hebben ze ook die cultuur met Bild. Ik ga daar nooit meer spelen.

10 Is clubliefde uitgestorven? Kiezen voetballers alleen nog voor het geld?

Geloof het of niet, maar ik heb echt liefde voor de clubs waar ik gespeeld heb. Dat zie je ook op mijn social media. Ik heb ze in mijn hart, zeker ADO, Twente en Feyenoord. Maar ik ken geen voetballer die niet verkast als hij ergens anders meer kan verdienen. Ik ken geen werkend mens dat dat niet doet! Als iemand van Shell Rotterdam moet verruilen voor Abu Dhabi omdat hij daar twee keer zoveel kan verdienen, pakt-ie meteen zijn koffers. Geld is voor mensen motivatie. Meer geld verdienen zit in de mens. Maar geloof me als ik zeg dat het voor mij ook belangrijk is dat mensen me een goed gevoel geven.

11 In Istanbul is de laatste jaren een aantal aanslagen geweest. In Turkije is het sowieso onrustig sinds de couppoging. De Nederlandse en Turkse regering staan op gespannen voet met elkaar. Schrok dat je niet af?

Mensen zeggen dat het er onveilig is vanwege de aanslagen. Maar je bent nergens meer veilig. Als iemand ergens een bom naar binnen brengt, ben je de lul. Daar doe je niets aan. Kan overal gebeuren, ook in Nederland. Met politiek houd ik me verder niet bezig. Ik kom om te voetballen en de mensen bij Basaksehir die ik gesproken heb, zijn heel aardig.

12 Je verplaatst je in een Rolls-Royce Wraith. Wat voor gevoel geeft je dat?

Het is mooi, maar ik denk dat ik hem over een jaar ga verkopen. Dan ga ik gewoon weer in de kleine scheurautootjes rijden waar ik altijd in reed. Een Mercedes A-klasse Limited edition bijvoorbeeld. Past beter bij mijn leeftijd.

13 Je hebt weleens een nacht in de cel gezeten doordat je verlinkt werd door een vriend. In hoeverre vertrouw jij mensen nog?

Ik ben niet echt wantrouwend, maar met journalisten ben ik wel selectief. Ik praat eigenlijk maar met drie, vier journalisten. Mijn vriendenkring wordt niet echt groter. De kring eromheen verandert de hele tijd. Vrienden zijn net vogels. Ze gaan weg, ze komen terug. Op de een kan je bouwen, op de ander niet. Geeft niet. Als ik een probleem heb, probeer ik het altijd eerst zelf op te lossen.

14 ​​​​​​​In hoeverre weegt de stem van jouw vrouw mee bij de beslissing waar je gaat voetballen?

Normaal gesproken overleggen we wel, maar toen ik de laatste keer mijn contract verlengde bij Feyenoord niet. Toen hadden we ruzie, ze was er niet blij mee. Zij wilde al eerder weg uit Nederland, je wordt hier gewoon enorm in de gaten gehouden. Tegelijkertijd is het fijn dat je familie in de buurt hebt.

15 Jullie kennen elkaar al bijna vijftien jaar. Hoe houd je het spannend?

Vervelend doen. Dan weer lief doen. Kinderen maken. Tijd nemen voor elkaar.

16 Nog sex op de ochtend voor de wedstrijd af en toe?

Sowieso. Ben je lauw of zo. Tuurlijk. Ik denk daar niet over na. Hoe je aan een wedstrijd begint, zit in je hoofd, niet in je benen.

17 ​​​​​​​Er wordt vandaag de dag veel over kappers, verzorgingscrè- mes en modezaken gesproken in de profvoetbalkleedkamer. Maar gaat het ook nog een beetje ordinair over sex?

Niet veel. Iedereen heeft een vrouwtje. De ouderen zijn rustig. Alleen de jonge jongens zonder vriendin praten erover. Maar dat houden we intern.

18 ​​​​​​​Het ultieme voetbalgedicht van Nico Dijkshoorn gaat als volgt: ‘kut, een dochter’.

Ik heb drie dochters, maar ik zei niet drie keer ‘kut’. Bij de laatste was ik wel een beetje teleurgesteld. Maar dat is zo’n wildebras, die is drukker dan de meeste jongens. Ik ben onwijs blij met ze, het maakt me nu niets meer uit. Meisjes voetballen net zo goed. En wie weet krijg ik ooit nog een boy.

19 ​​​​​​​Veel spelers die miljoenen hebben verdiend raken na hun carrière in de financiële problemen. Denk je daar weleens over na?

Ja, ik denk heel vaak aan mijn toekomst. Je moet er iets naast hebben. Daarom zie je nu veel voetballers eigen bedrijfjes starten. Ik zit in Balr. (kledingmerk, red.), dat is een miljoenenbedrijf. Over de hele wereld lopen ze in onze shirts, dragen ze onze tassen. Ik heb een cocktailbar, ben een huis aan het pimpen, ik wil nog meer labels opzetten. Dat is belangrijk voor na het voetballen. Ik geef best veel geld uit aan auto’s, kleding, vakanties, familie, vrienden. Dat wil je blijven doen na je carrière. Daar gaat het vaak mis bij voetballers. Dus moet je trainer worden. Heel veel jongens willen dat helemaal niet, maar zien geen andere uitweg. Want ze hebben geen schooldiploma. Die uitweg is er dus wel. Lekker ondernemen. Je hebt het kapitaal, dóé er iets mee.

20 Met Feyenoord was je verzekerd geweest van de Champions League. Maar is dat echt leuk?

Als Nederlandse club win je hooguit twee keer thuis, dat is te weinig. Heb je een slechte loting dan lukt dat niet eens. Het is leuk om mee te maken, maar is het eervol? Je vliegt er bijna altijd uit, of je moet echt veel geluk hebben. Het is leerzaam voor jonge spelers. Maar ik ben dertig. Ik word niet echt beter meer.

Tekst: Bart Vlietstra