Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

20 vragen aan Steven Brunswijk

Nog niet zo lang geleden werd hij als talkshowgast vaak afgebeld vanwege zijn ongezouten mening en onvoorspelbare houding, weet Steven Brunswijk (33) alias de Braboneger. Nu heeft de Tilburgse komiek met Braboneger Basht een eigen tv-show op NPO3.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

1 De AVROTROS zendt elke woensdag je nieuwe show uit. Hoeveel kijkers hoop je daarmee te trekken?

Met mijn vorige serie De Braboneger Verkaast scoorde ik gemiddeld bijna 250.000 kijkers, met De Braboneger Basht mik ik op minimaal drie ton. Maar het gaat me niet alleen om kijkcijfers. Met De Braboneger Basht wil ik ook nieuwe doelgroepen aanboren. Ik ben een man met een boodschap, en dat is met humor mensen uit verschillende bevolkingsgroepen dichter bij elkaar brengen. Ik wil een bruggenbouwer zijn tussen blank en zwart. Daar gaat het mij om.

2 Veel zwarte én blanke Nederlanders hebben anders wel moeite met je alias De Braboneger. Die bijnaam heeft voor hen een beladen bijklank. Hebben ze een punt?

Ik heb altijd geroepen: ik heb schijt aan mensen die De Braboneger een foute bijnaam vinden en ondertussen ga ik met die geuzennaam zo groot worden, dat niemand meer om mij heen kan. Ik ben nu aardig dicht bij dat doel gekomen. Begrijp me goed: ik heb bewust voor deze opvallende alias gekozen om zo nog meer mensen te kunnen bereiken en met elkaar te verbinden. Maar nu merk ik steeds meer dat die bijnaam een remmend effect heeft op grote groepen mensen, terwijl ik wel verder vooruit wil. Over een aantal jaren hoop ik dan ook dat Steven Brunswijk bekender is dan De Braboneger. Maar voor de duidelijkheid: de naam De Braboneger blijft voor altijd bestaan.

3 Heb jij zelf eigenlijk bezwaar tegen het woord ‘neger’?

Luister, natuurlijk heb ik even getwijfeld over de naam Braboneger. Uiteindelijk heb ik er een goed gesprek over gehad met mijn ouders. De slotsom was dat het woord ’neger’ voor mij juist een positieve lading heeft. Het is afgeleid van negroïde, wat verwijst naar zwart. Ik ben daar trots op. Zo stam ik af van de Marrons, nazaten van West-Afrikanen die eerst slaaf waren gemaakt, maar eenmaal in Suriname zich hebben bevrijd en in de Surinaamse jungle als vrije mensen gingen leven. Deze bosneger-roots maken mij des te trotser. Het zou natuurlijk anders zijn als iemand mij ‘nikker’ zou noemen. Dan is het vragen om problemen.

4 Begin vorig jaar verdiende je nog bij als nachtportier van het Bossche café P79. Op een avond maakte een bezoeker je steeds uit voor ‘kutneger’. Een handgemeen volgde: hij brak zijn neus en vloog het café uit. Jij werd wegens mishandeling veroordeeld tot een voorwaardelijke boete met een proeftijd van twee jaar. Achteraf geen spijt van dit incident?

Ben je gek. Ik deed puur mijn werk. Die lastpak vloog mij aan, ik gaf hem een duw richting de uitgang en toen viel hij tegen de verwarming. Het was het woord van die agressieve aso tegen het mijne, want er waren geen camerabeelden. De rechter geloofde mij niet, om vervolgens met dit idiote vonnis voor de dag te komen. Maar ik heb hierdoor geen reputatieschade opgelopen ofzo. Sterker nog, het heeft misschien wel mijn carrière vooruitgeholpen.

5 Heb je altijd al komiek willen worden?

Ik vond het altijd wel leuk om de mensen te laten lachen en dat ging me van kinds af aan vrij makkelijk af. Maar ik had vroeger maar één jongensdroom: profvoetballer worden. Laatste man was mijn favoriete positie. Ik was een beest in het veld. Ik ben ooit nog uitgenodigd voor een jeugdstage bij Willem II. Maar uiteindelijk was ik toch net niet goed genoeg.

6 Je landelijke doorbraak beleefde je in 2011 met je Dumpert-filmpje 'Gewoon Betalen', dat meer dan 400.000 keer is bekeken. Had De Braboneger zonder Dumpert ook bestaan?

Zeker. Ik denk wel dat het dan wat langer had geduurd via YouTube en andere internetkanalen, maar doorgebroken was ik sowieso. Handen af van Dumpert trouwens. Dat waren mijn grote helden en dat zijn ze nog steeds. Wat nou seksistisch? Ze moeten juist een medaille krijgen. Vanwege hun voortdurende en altijd vrolijke strijd voor de vrijheid van meningsuiting.

7 Je bent nu bijna een BN’er. Hoe ga je beroemd blijven als komiek?

Kwestie van de handen uit de mouwen blijven steken en jezelf blijven ontwikkelen op het creatieve vlak. Nu ben ik ook druk bezig met het schrijven van mijn eigen comedyformats. Zodra die af zijn, ga ik die pitchen bij tv-productiehuizen. Zo heb ik een soort Idols voor stand-up comedians in gedachten, met mij dan in een soort juryrol. Daarnaast wil ik mijn online activiteiten meer uitbouwen met verse vlogs. Verder doe ik er alles aan om in mijn eigen stad Tilburg nog bekender te worden. Op 16 juni 2018 treed ik op in het Koning Willem II-stadion. Speel ik dan toch maar mooi op het hoofdveld van mijn favoriete club.

8 Heeft de komiek Steven Brunswijk op zijn beurt idolen?

Ik kijk wel een beetje op tegen de Amerikaanse zwarte komiek en tv-presentator Dave Chappelle. Ik heb alle afleveringen gezien van Chappelle’s Show en van zijn onemanshows op Comedy Central en Netflix. Hij brengt beladen onderwerpen zoals racisme en discriminatie op een rustige en speelse manier ter sprake en houdt zowel zwarten als blanken een lachspiegel voor. Dichter bij huis heb ik veel bewondering voor Hans Teeuwen en Theo Maassen, allebei topcabaretiers die net over het randje durven te gaan en het vertellen van gewaagde grappen tot ware kunst hebben verheven.

9 En wie kom je liever niet tegen?

Geert Wilders. Vanwege zijn bekrompen gedachtengoed over minder minder Marokkanen en alle grenzen dicht. Wilders zet met dat soort domme uitspraken bevolkingsgroepen tegenover elkaar. Bloedchagrijnig word ik van die vent. En dat gekke, gebleekte kapsel van hem. Doe daar iets aan, Geert. Scheer je desnoods kaal. Want nu is het geen porem.

10 Je ongekend kortstondige deelname aan De Slimste Mens vond je zeker niet zo grappig?

Welnee, ik heb er geen seconde spijt van gehad dat ik heb meegedaan. Ik wil mensen vooral aan het lachen maken. En dat is volgens mij aardig gelukt in De Slimste Mens, ook al was dat een beetje kort voor de kijkers. Dat sommige mensen mij nu dom vinden, zal me aan mijn reet roesten. Natuurlijk had ik me beter moeten voorbereiden. Ik kende de regels niet. Ze hadden me wel aangeraden om de app te spelen of een aflevering terug te kijken, maar daar had ik het te druk voor. Ik onthoud ook alleen dingen die mij interesseren. Zoals het slavernijverleden of mijn Surinaamse achtergrond, de rest is maar ruis in mijn hoofd.

11 Luiheid is een van de zeven hoofdzonden naast hoogmoed, afgunst, wraakzucht, gierigheid, gulzigheid en onkuisheid. Wat is jouw grootste ondeugd?

Ik vrees dat ik dan weer uitkom op luiheid. Het is niet zo dat ik liever niks doe, maar ik heb er wel een gezonde hekel aan om alles goed voor te bereiden voordat je echt tot actie kan overgaan. Dus huiswerk doen voor De Slimste Mens, in dat soort corveewerk heb ik echt geen zin.

12 Wat is er waar van dat jij een volle neef zou zijn van Ronnie Brunswijk, de leider van het junglecommando van bosnegers dat het in de jaren tachtig opnam tegen het bewind van Desi Bouterse?

Is volledig waar. Mijn vader heeft een oudere zus en haar zoon is Ronnie Brunswijk. Op deze familieband ben ik hartstikke trots. Met Bouterse heb ik helemaal niks. Al vind ik sommige Nederlandse politici heel hypocriet als ik ze hoor schamperen over drugssmokkel in relatie tot Bouterse. Ga eerst eens de afwas in je eigen keuken doen. Nederland is al jaren xtc-exportland nummer 1 ter wereld en als cannabisproducent zijn we ook een wereldspeler. Dus al die Nederlandse ophef richting Suriname snap ik nooit zo. Je zou bijna denken dat dit uit afgunst voortkomt.

13 Hoe zit het qua ondeugden met drank en drugs?

Ik drink geen alcohol. In mijn hele leven ben ik nog nooit dronken geweest en dat wil ik zo graag houden. Hetzelfde verhaal met drugs. Ik heb ooit één keer een hijs van een jointje genomen en daar vond ik niks aan. Ik heb overigens wel geïnhaleerd hoor, in tegenstelling tot Bill Clinton.

14 In De Braboneger verkaast nam je typische blanke gewoonten en gebruiken op de hak, zoals zeilen, skiën en kamperen. In hoeverre ben jij zelf ‘verkaast’?

Eigenlijk op geen enkel gebied. Van mijn goede vrienden zijn er nul blank. Ik spreek weliswaar vloeiend Brabants, maar kan ook moeiteloos met andere Surinamers ouwehoeren in Sranan Tongo. Goed dan, als rechtgeaarde Tilburger vier ik wel carnaval. Vooral vroeger, toen ik nog tijd over had en vrijgezel was. Carnaval vieren deed ik toen eigenlijk puur voor de chickies.

15 Je vriendin Ayla is roomblank. Val je ook op donkere vrouwen?

Wat is dat nou voor een rare vraag? Natuurlijk heb ik ook oog voor donkere vrouwen. Toen ik vrijgezel was, had ik weleens een donkere vrouw. En dat was een erg leuke tijd, kan ik je verzekeren. Met magere vrouwen heb ik niks. Je moet wel een beetje houvast hebben. Of ik een billen- of borstenman ben? Een billenman natuurlijk. Wat kan je nou als man met borsten? Je kan er een piemel tussen douwen maar dat is ook niet echt lekker.

16 In hoeverre houdt De Braboneger van bling-bling?

Het houdt niet over. Ik heb wel een zwak voor mooie auto’s. Nu heb ik er twee: een BMW 1-serie om in en nabij Tilburg mee te toeren en een Audi A6 All Road diesel voor de lange afstanden. Om dure kleding, horloges of sieraden geef ik geen moer. Met gadgets heb ik ook niks. Met uitzondering van één voetbalgame: Pro Evolution Soccer voor de PS4. Daar ben ik zo blij mee als een kind.

17 Wanneer heb je voor het laatst gehuild?

Dat was anderhalf jaar geleden, toen ik met mijn dochtertje Jaelynn van net twee jaar oud in een speelparadijs voor een klimrek stond. Ze durfde niet zelf naar boven te klimmen, dus deed ik het voor. Vervolgens riep ik vanaf boven: ‛Kom maar. Elke keer als je een stapje zet, roep je gewoon: ik kan het.’ En die kleine meid deed het. Naarmate het klimmen vorderde, riep ze steeds luider: ‛Ik kan het, ik kan het!’ Totdat ze uiteindelijk boven aankwam en het uitschreeuwde. Je zag hoe trots ze op zichzelf was dat ze het geflikt had. Een klimrek, voor ons een peulenschil, maar voor haar het einde van de wereld. Toen moest ik wel even mijn tranen wegvegen.

18 Wat kan een ‘kaaskop’ leren van een Surinamer, en vice versa?

Kaaskoppen zouden net als Surinamers wat minder moeten klagen en wat meer oog moeten hebben voor de zonnige kanten van het leven. Andersom kunnen Surinamers van Hollanders leren dat ze iets meer hun best moeten doen om op tijd te komen.

19 Je streeft ernaar om op je 35ste financieel onafhankelijk te zijn. Je bent nu 33. Ben je al dichter bij dit doel gekomen?

Ik kan tegenwoordig al mijn rekeningen op tijd betalen en mijn gezin prima onderhouden. Ik verdien bovenmodaal, zit tegen belastingbox 3 aan en word niet slecht betaald voor mijn programma’s. Je hoort mij dus niet klagen. Maar ik kijk nog wel elke dag met enige zorg naar mijn banksaldo. Die zorgen verdwijnen pas als er een miljoen op staat. Dat duurt nog wel efkes.

20 Wat is je ultieme droom op tv? Een eigen talkshow?

Ooit een eigen show presenteren in het genre van JENSEN! zou ik te gek vinden. Dat vond ik een topshow. Kijkers kotsten het ene moment Robert Jensen uit, de andere keer lagen ze te rollen van het lachen om hem. Humor met een rauw randje dus. Helemaal mijn stijl. Dus het moet wel een talkshow zijn die flink schuurt, bovenop het nieuws zit en waarin ook keihard gelachen kan worden. Zo’n programma zou ik wel willen maken, maar dan met ietsje meer diepgang dan JENSEN!

Tekst: Libben Reeskamp