Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Brandt Corstius noemde naam Gijs van Dam wel

AMSTERDAM - Jelle Brandt Corstius heeft Gijs van Dam 'actief' aangewezen als de man die hem zou hebben verkracht. Dat gaf de presentator toe tegenover de politie, blijkt uit het dossier waarover HP/De Tijd dinsdag publiceert. In de open brief in Trouw waarin Brandt Corstius vorig jaar zijn #MeToo-verhaal deed werd Van Dams naam niet genoemd.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Peter Plasman, de advocaat van Van Dam, beschuldigt Brandt Corstius van een bewuste strategie om de naam van de televisieproducent publiek te maken. "Iedereen die meent dat Brandt Corstius niet heeft gewild dat de naam van Gijs van Dam bekend werd is naïef, goedgelovig en weet niet hoe het er in medialand aan toegaat; of doet alsof", zei Plasman tegen HP/De Tijd.

Brandt Corstius' advocaat Nico Meijering bevestigde dat de presentator een aantal intimi voorafgaand aan de publicatie in Trouw informeerde over de identiteit van Van Dam. "Het ging naast die intimi om twee medewerkers van Barend & Van Dorp die nog niet op de hoogte waren en het was juist aangewezen om van die zijde speculeren te voorkomen of vóór te zijn." Meijering heeft het over 'krokodillentranen' bij Van Dam en zijn advocaat.

Van Dam zelf zegt "geschokt" te zijn. "Brandt Corstius heeft een anoniem stuk geschreven en vervolgens vóór publicatie actief mensen gebeld en mijn naam genoemd, zo blijkt uit het politieverhoor." In een interview met het tijdschrift blikt de producent voor het eerst terug op de gebeurtenissen van de afgelopen maanden. Van Dam zat wekenlang ondergedoken, kreeg paniekaanvallen en zag zelfmoord als enige oplossing. Hij moet "helemaal opnieuw beginnen" zijn bedrijf op te bouwen en zegt nooit meer de oude te worden.