Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Opgepakte Mounim A. sprak over aanslagen met vrachtwagen en vliegtuig

Opgepakte Mounim A. sprak over aanslagen met vrachtwagen en vliegtuig.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Aanslag

A. en een zestienjarige jongen zouden een aanslag plannen via de berichtenapp Telegram. Uit een afgetapt telefoongesprek blijkt dat de twee praatten over een aanslag met een vrachtwagen of een vliegtuig dat in een gebouw in Amsterdam Zuid moest gaan vliegen, meldt AT5. Volgens zijn advocaat zat de inhoud wel in het gesprek maar zou het niet over zijn cliënt gaan.

 Haatapp

De advocaat van A. ontkent dat er is gesproken over het plegen van een aanslag. Wel zegt hij dat A. beheerder was van twee groepsapps waar opruiend materiaal werd verspreid. Zo was er een video te zien waarin contactgegevens met IS werden gedeeld om geld over te maken en een filmpje van een kind met een kalasjnikov schiet en roept dat ongelovigen worden afgeslacht. Ook komen er foto’s van onthoofdingen voorbij.

A. is vandaag overgebracht naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught omdat hij nog geen inzicht in zijn doen en laten wil geven. Daardoor zou de openbare orde en veiligheid in het geding zijn. Morgen moet hij voor het eerst voor de rechter komen bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.