Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Advocaat Sito Miñanco betrapt op roken electronische sigaret

De advocaat van de bekende drugsdealer kon het niet laten om wat trekjes te nemen aan zijn e-sigaret, de rechter schorste meteen de zitting.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Toegegeven: het is nieuws van niks. Maar het geeft Panorama de mogelijkheid je te wijzen op een voortreffelijke Netflix-serie: Fariña. Seizoen 1. In het Engels 'Cocaine Coast' genoemd.

Daarvan staat Seizoen 1 nu online en verhaalt over het leven van een drugsbaron die nog altijd volop in het nieuws is. Wat heet? Afgelopen week werd bekend dat een Brabantse drugsorganisatie hoogstwaarschijnlijk op hoog niveau handel heeft gedreven met deze van oorsprong Galicische crimineel, die door het Brabants Dagblad 'De Netflix-baron' wordt genoemd.

Witwaszaak

Dat iedere stap die Sito Minañco (echte naam: José Ramon Prado Bugallo) en zijn mensen doen door de Spaanse media met eksterogen wordt gevolgd blijkt wel uit het nieuws over de elektronische sigaret. De feiten kort op een rij: afgelopen maandag diende in een rechtbank-gebouw in het Spaanse Pontevedra een zitting in een witwaszaak waarbij Miñanco terecht staat. Hij zou voor miljoenen  aan drugsgeld in vastgoed hebben gestoken, zo luidt de verdenking. Enkel en alleen het feitje dat zijn advocaat Gonzalo Boye even dacht een trekje te kunnen nemen, en dat de rechter daarop besloot de zitting een half uur te staken, is al nieuws.

Accountants

Natuurlijk mag niet, kan niet, maar is natuurlijk niet iets waar we lang bij stil hoeven te staan. Wel interessant zijn de vorderingen in deze zaak. Er zouden afgelopen maandag twee door justitie ingeschakelde accountants aan bod komen die alles zouden kunnen vertellen over de financiële administratie van de Spaanse drugsbaron. Maar beiden waren verhinderd. Hetgeen voor uitstel gaat zorgen in deze zaak. Het belette de advocaat van de vrouw van Miñanco niet om al flink tekeer te gaan tegen de mogelijke uitkomsten van het onderzoek.

De advocaat van Miñanco neemt een trekje van zijn E-sigaret. Binnen in het rechtbankgebouw was dat verboden.

Hiërarchie

Enfin, ondertussen is in Nederland dus nu via Netflix Fariña te zien. Het is net als Narcos een docudrama dat gebaseerd is op waar gebeurde belevenissen. Centraal staat het leven van Miñanco, die gedurende de jaren tachtig een klim maakt in de hiërarchie van de Charlín-clan in de uiterst westelijke streek: Galicië. Opmerkelijk is het aantal drugsgangsters op leeftijd. Net als bij de Siciliaanse- en de New Yorkse maffia is de criminaliteit in deze smokkelstreek langs de Atlantische kust al decennia in handen van een en dezelfde groep mensen. Vroeger waren het arme vissers, daarna kwamen de sigaretten, toen de hasj, en nu dus alweer enige jaren coke, merendeels via Noord Afrika ingevoerd. Het is een systeem waar buitenstaanders nauwelijks binnen kunnen dringen. En ook geldt hier: wie praat, die gaat.

Parkeerwacht

Dat Miñanco er in geslaagd is tot op de dag van vandaag een rol van betekenis te spelen in deze tak van drugshandel tekent zijn kracht op het misdaadfront. Dat hij, zoals de Spaanse krant El Espanol stelt, in 2016 nog een deal heeft gesloten met Nederlandse criminelen, is niet minder dan opmerkelijk. Zeker gezien het hier een Nederlandse groepering betreft die gepakt is met een reusachtige hoeveelheid cocaïne, vorige maand. Dat hij dat jaar dat hij met deze 'Holandeses' sprak een legale 'reclasseringsbaan' had als parkeerwacht, is daarbij dan wel weer grappig. En verder ook vermeldenswaardig: bij zijn 'laatste' arrestatie in Algeciras, februari dit jaar, raakten vier politieagenten gewond, als gevolg van een schietpartij. Want zo makkelijk liet de Galicische Escobar zich niet pakken.