Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Honderden burgers ontvluchten IS-enclave Syrië

DAMASCUS (ANP/AFP) - Honderden mensen zijn gevlucht uit het laatste bolwerk van Islamitische Staat in het oosten van Syrië. ,,Een groep van zeshonderd burgers is om een uur 's nachts ontsnapt uit Baghouz. Ze worden nu gecontroleerd'', zegt een woordvoerder van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), de door de VS gesteunde groep die vecht tegen de terreurorganisatie.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De meeste gevluchte burgers zijn buitenlanders, onder wie vrouwen en kinderen uit Duitsland en Frankrijk, meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Volgens die waarnemingsgroep, die zich baseert op lokale bronnen, zijn de afgelopen maanden ruim 37.000 mensen naar SDF-gebied gevlucht. Het gaat vooral om gezinnen van jihadistische strijders.

IS riep in 2014 een kalifaat uit in Syrië en Irak, maar daar is weinig meer van over. De SDF belegert de jihadisten in hun laatste bolwerk in het oosten van Syrië. De internationale anti-IS-coalitie stelde dinsdag dat de terreurorganisatie zich niet zonder slag of stoot gewonnen geeft.

,,De vijand heeft zich volledig ingegraven en IS-strijders blijven tegenaanvallen uitvoeren'', zegt een woordvoerder. ,,De coalitie blijft waar mogelijk IS-doelen bestoken.''