Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Grasmeester Feyenoord: 'Vroeger was ik voor PSV'

Het gras is altijd groener aan de overkant, maar het is nergens zo groen als in De Kuip. Na vijf jaar op rij de beste grasmat in de eredivisie te hebben afgeleverd, ontving grasmeester Erwin Beltman (43) onlangs ook een andere prijs.

Grasmeester Feyenoord: "Vroeger was ik voor PSV"

Praat je tegen je gras?

“Ben je gek. Voordat ik in 2013 bij Feyenoord kwam, werkte ik 18 jaar in de golfwereld. Die kennis en ervaring nam ik mee naar Rotterdam. Alles was anders dan nu. Toen had ik maar een paar machines en een handvol mensen tot mijn beschikking. Als er gezaaid, bemest of geprikt moest worden, huurde ik mensen in. Nu heb ik mijn eigen team waardoor ik alles in eigen hand heb. Eigenlijk ben ik de trainer van het grasteam. Een weigerende speler staat voor mij gelijk aan een haperende machine.”

Een stukje verderop, bij Excelsior, ligt een foeilelijk stuk kunstgras, net als in veel andere eredivisiestadions. Moet dat niet zo snel mogelijk verdwijnen?

“Geef het een jaar of drie en in de eredivisie speelt iedereen weer op echt gras, daar ben ik van overtuigd. Clubs zijn daar nu al mee  bezig. Maar laten we eerlijk zijn: het niveau van het gras in Nederland is de afgelopen jaren echt vooruitgegaan. Steeds meer clubs spelen op een hybride mat, dat is echt gras waar kunstgras in geweven is. Als je vroeger in februari naar het Oosterpark in Groningen moest, dan kon je amper op dat gras lopen door alle kale plekken. Moet je zien wat er nu in Groningen ligt. Maar 100% kunst- gras is natuurlijk een verschrikking.”

Waarom?

“Daar wordt een heel ander spelletje op gespeeld. De ondergrond is anders. Ik hoor van elke speler dat hij een dag extra moet herstellen na een wedstrijd op kunstgras. Daarom deed Dusan Tadic laatst nog een verzoek aan de KNVB om Ajax niet op kunstgras te laten spelen voor een Europese wedstrijd. Ik snap dat wel.”

Ook als Feyenoord-supporter?

“Tuurlijk. Dat ben ik trouwens pas sinds ik hier werk. Tijdens mijn sollicitatie gaf ik toe dat ik eigenlijk voor PSV was, maar dat was na mijn tweede thuiswedstrijd wel over. Toen ik Sterker door strijd op dat levensgrote spandoek zag staan, had ik kippenvel op plekken waar ik het nog nooit had gehad.”

Ben je nooit benaderd door een club uit het buitenland?

“Zeker wel. Door een grote club in een warm land waar ik de naam niet van ga nomen. Dat heb ik uiteindelijk niet gedaan, ondanks dat ze mijn hulp goed konden gebruiken. Ik zie vaak slechte velden op tv. Als ik een wedstrijd in de Champions League zie, dan beginnen mijn handen te jeuken. Ook Barcelona verdient een betere grasmat.”

Is dit een open sollicitatie?

“Nee hoor. Waar hebben we het ook over: we zijn grasmeesters, geen Messi of Ronaldo.”